Η ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών από τη χθεσινή πλημμύρα στο νησί της Ρόδου, στόχος της Περιφέρειας και του Δήμου

Νοέμβριος 26, 2019

Περιφερειάρχης και Δήμαρχος κατέθεσαν αιτήματα στη ΓΓΠΠ για να κηρυχθεί το νησί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν από νωρίς χθες το πρωί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, προκειμένου να γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να πλήττουν το νησί της Ρόδου από το πρωί, για να κορυφωθούν τις απογευματινές ώρες, οπότε και εξασθένησαν, αφού άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές.

Μέτρα πρόληψης και συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών ελήφθησαν καθ' όλη την διάρκεια την ημέρας, μέχρι αργά το βράδυ από Περιφέρεια και Δήμο. Από τις 10:00 πμ χθες, με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου έκλεισαν τα σχολεία, τα οποία παραμένουν κλειστά και σήμερα Τρίτη, ενώ Περιφέρεια και Δήμος, με συνεχείς και διαδοχικές ανακοινώσεις τους, προέτρεπαν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ακόμη και μετά την ύφεση που παρουσίασαν τα καιρικά φαινόμενα, λόγω των καταστροφών που σημειώθηκαν σε όλο το νησί.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Γραφείο του Περιφερειάρχη, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ και η οποία είχε ως θέμα τα επείγοντα ζητήματα της ΔΕΥΑΡ, εξελίχθηκε και αυτή σε σύσκεψη παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων και συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπισή τους.

Τις βραδινές ώρες, τόσο ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, όσο και ο Περιφερειάρχης , Γιώργος Χατζημάρκος κατέθεσαν αντίστοιχα αιτήματα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολούθησε σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα, ενώ ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για χαμό 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ ήταν ότι, όσες προληπτικές ενέργειες κι αν γίνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν ελλείψεις, παραλήψεις και αστοχίες δεκαετιών, που έχουν τελικά, καταστροφικά αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου, πρώτο μέλημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν ο καθαρισμός των ρεμάτων που έγινε το προηγούμενο διάστημα, ενώ σημειώνεται και η απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της ΠΝΑΙ, να κλείσει εγκαίρως, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, την γέφυρα του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι, ως ιδιαιτέρως επικίνδυνη για κατάρρευση ανά πάσα στιγμή, μετά τα ευρήματα των ελέγχων που ακολούθησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 5ης Νοεμβρίου. Η γέφυρα κατέρρευσε τελικά χθες το απόγευμα, από την καταρρακτώδη βροχή. Τόσο ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ, έδωσαν συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου για την προνοητικότητα και την υπευθυνότητα που λειτούργησε και έκλεισε τη γέφυρα, για να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκαν να ¨τρέξουν' τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Καταγραφή όλων των πλημμυρικών φαινομένων, ζημιών και καταστροφών σε οδικό δίκτυο και έργα υποδομής, φυτικό κεφάλαιο, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση.
2. Συντονισμός φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, ενώ ζητείται και η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εστάλη ήδη αίτημα από τον Περιφερειάρχη, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρου του νησιού της Ρόδου, αμέσως μετά την κατάθεση αντίστοιχου αιτήματος και από τον Δήμο Ρόδου, στο οποίο περιγράφει αναλυτικώς την έκταση των ζημιών σε όλο το νησί.
3. Διάθεση μηχανημάτων δημοσίου και ιδιωτών, με τη συνδρομή όλων των φορέων, Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου, Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση, Στρατό και εθελοντικές ομάδες.
4. Καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις από την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου και σε νοικοκυριά από τον Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου.

 

Επισυνάπτονται τα αιτήματα που κατέθεσαν χθες ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος στη ΓΓΠΠ για να κηρυχθεί το νησί της Ρόδου σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot