Γ. Χατζημάρκος: «Επιτέλους, διακριτός προγραμματικός χώρος για τη νησιωτική Ελλάδα»

Ιανουάριος 23, 2021

Ο Περιφερειάρχης συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, για το σχέδιο νόμου «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, συμμετείχε σήμερα το πρωί, ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συζητηθεί στην Ολομέλεια, επιδιώκεται μια νέα ολιστική προσέγγιση της νησιωτικότητας μέσω της οποίας εισάγεται η θεσμική υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για το νησιωτικό χώρο, με σαφείς και μετρήσιμους δείκτες – στόχους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και προωθούνται ειδικές πολιτικές περιφερειακής νησιωτικής ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή αναφέρεται στο σύνολο των διαθέσιμων πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν και περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών.

Ο Περιφερειάρχης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής, χαιρέτισε την κατάθεση στο σχεδίου νόμου που έρχεται να δώσει νέα εργαλεία, θεσμικά και οικονομικά, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών της νησιωτικής Ελλάδας.

Ο κ. Χατζημάρκος ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και των νησιωτικών Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, εστίασε σε τρία σημεία του σχεδίου νόμου:

– Στο Πρόγραμμα «Νέαρχος» (Άρθρο 6), που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα στους τομείς: λιμενικές υποδομές, υποδομές και δίκτυα διαχείρισης-μεταφοράς και διανομής ύδατος, διαχείρισης ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών. Οι δράσεις του προγράμματος

«Νέαρχος» θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω επενδυτικών δανείων, με χρηματοδότηση από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ.

– Στο «Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας» (Άρθρο 7), με πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές περιφέρειες της χώρας δίνοντας έμφαση στη στήριξη του λειτουργικού κόστους για τη διατήρηση της βιωσιμότητας τους.

– Στο «Ειδικό πρόγραμμα θεσμικής ενδυνάμωσης φορέων της θαλάσσιας οικονομίας» (Άρθρο 10), το οποίο αφορά ιδίως στη χρηματοδότηση ερευνών και μελετών για τη συστηματική παρακολούθηση της αγοράς και την ανάπτυξη επαρκώς τεκμηριωμένων προτάσεων. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για τα τρία αυτά νέα εργαλεία, ο Περιφερειάρχης είπε πως η νησιωτική Ελλάδα τα είχε ανάγκη και τα περίμενε, και πως οι τρεις νησιωτικές Περιφέρειες θα είναι οι πρώτες που θα κάνουν χρήση των νέων αυτών εργαλείων.

Παράλληλα έκανε την επισήμανση «να παραμείνουν διακριτά τα Προγράμματα αυτά, αυστηρά και μόνο για τον νησιωτικό χώρο και να μην υποκύψει κανένας ξανά στον πολιτικό πειρασμό να διευρύνει την εφαρμογή τους, με τρόπο που να οδηγεί στην γνωστή πολιτική “σαλαμοποίηση”». «Η νησιωτική Ελλάδα έχει ανάγκη από διακριτές πολιτικές και δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ανταγωνίζεται την ηπειρωτική Ελλάδα στα Προγράμματα αυτά», τόνισε.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Περιφερειάρχης στην Διαρκή Επιτροπή, στην οποίαν συμμετείχαν 30 ακόμη θεσμικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, ήταν η ανάγκη να χτίσουν όλοι μαζί μια μεγάλη συμμαχία, για να αποτυπωθεί επιτέλους με ακρίβεια η βαρύτητα της νησιωτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της χώρας, αφού η σημερινή στατιστική εικόνα είναι απολύτως ανακριβής. «Και αυτό – όπως τόνισε – ώστε την επόμενη μέρα που θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, να μπορέσουν να αποκτήσουν, το συντομότερο δυνατόν, το ύψος του προϋπολογισμού που θα απαντήσει δίκαια, σε σχέση με τη συνεισφορά της νησιωτικής οικονομίας και τις ανάγκες αυτής».

 
 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot