Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου

Μάιος 20, 2022

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης για τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Αναλυτικά σε αυτή αναφέρουν τα εξής:

Στην τελευταία πυρκαγιά στις αρχές Απρίλη στη περιοχή της Σορωνής Ρόδου κάηκαν ακόμα 670 στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικής και αγροτικής έκτασης, τα οποία προστέθηκαν στα δεκάδες χιλιάδες που κάηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα των μεγάλων διαχρονικά ελλείψεων στην πυροπροστασία της Ρόδου. Ο κίνδυνος να ξαναδούμε στο νησί της Ρόδου τις εφιαλτικές εικόνες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2021, φέτος ενισχύεται γιατί οι αιτίες αυτών των φαινομένων, ούτε αντιμετωπίστηκαν, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν.

Συγκεκριμένα:

 


- Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση για μελέτες και υλοποίηση των απαιτούμενων έργων πρόληψης και υποδομών για την αντιπυρική προστασία.

- Διατηρείται η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

- Δεν υπάρχει μόνιμη στάθμευση εναέριων μέσων στο νησί.

Λόγω μη επάρκειας προσωπικού υπολειτουργούν τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Κάποια λειτουργούν μόνο εποχικά, ενώ οι σημερινές ανάγκες που συνδέονται με τον πληθυσμό, τις υποδομές, τις δυσκολίες μετακίνησης από νησί σε νησί, όπως και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής στα νησιά, επιβάλλουν την μόνιμη λειτουργία των κλιμακίων και την αναβάθμιση κάποιων σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς με ανάλογη αναπροσαρμογή της υπάρχουσας δύναμής τους (Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λέρου, Νισύρου και Πάτμου).

Επίσης εκκρεμεί από το 2002 η ίδρυση του Πυροσβεστικού Σταθμού στα Απόλλωνα Ρόδου, που ενώ προβλέπεται σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καμιά κυβέρνηση δεν το έχει κάνει πράξη. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των Οργανογραμμάτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα νησιά και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει υπόψη της τις ανάγκες αυτόνομης λειτουργίας της υπηρεσίας σε κάθε νησί, την κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό και μέσα.

 


Εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί να γίνεται κατάχρηση του θεσμού της «επιφυλακής» σε βάρος των πυροσβεστών. Οι επιφυλακές αυτές κηρύσσονται για την κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών, δεν αποζημιώνονται χρηματικά και δεν υπολογίζονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Με αυτή την απαράδεκτη πρακτική η κυβέρνηση καλύπτει τις ανεπάρκειες σε μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, δεσμεύοντας απόλυτα τον πυροσβέστη και αφαιρώντας του το δικαίωμα επιλογής διάθεσης του προσωπικού του χρόνου.

Αποτέλεσμα όπως διαπιστώσαμε και σε επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νομού Δωδεκανήσου είναι και η ραγδαία αύξηση της υπερεργασίας των εργαζομένων, αφού πλέον ο κάθε πυροσβέστης αριθμεί 200-300 οκτάωρα οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων (ρεπό), ενώ σε κάποιους δεν χορηγούνται ούτε οι προβλεπόμενες άδειες του κάθε έτους.

Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί και με την έκδοση του νέου Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών για την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2022, στο οποίο αντέδρασαν οι Ενώσεις Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου και Δωδεκανήσου με κοινή επιστολή προς τον Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αναθεωρηθούν βασικά ζητήματα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών.

 


Παρά τις επικίνδυνες και σκληρές συνθήκες, στις οποίες εργάζεται το προσωπικό της Πυροσβεστικής έχοντας στην ευθύνη του, πέρα από τις δασικές πυρκαγιές και τις αστικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τα αεροδρόμια Ρόδου και Κω, τη φύλαξη σε καθημερινή βάση των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Κω, τους ελέγχους πυρασφάλειας, τους απεγκλωβισμούς κ.α., καμιά κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημά τους, για ένταξη του επαγγέλματός του πυροσβέστη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Επίσης τα μέσα προστασίας τους δεν έχουν ανανεωθεί, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας άλλος παράγοντας που δυσκολεύει την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο χώρο των δασικών πυρκαγιών στη Ρόδο, όπου ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι η θέση του κτηρίου που στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το οποίο βρίσκεται στο πολυσύχναστο και κυκλοφοριακά επιβαρυμένο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Η μεταστέγασή της σε χώρο του δημοσίου έξω από την πόλη είναι άμεση ανάγκη, όπως τουλάχιστον και η προσωρινή μεταφορά κάποιων διοικητικών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε άλλο διαθέσιμο δημόσιο κτήριο, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς μέσα στις ακατάλληλες αίθουσες όπου στεγάζονται σήμερα.

 


Η θωράκιση της πυροπροστασίας στα νησιά και η ικανοποίηση των αιτημάτων των πυροσβεστών είναι δύο πολύ σημαντικά και αναγκαία ζητήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:

1) Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου.

2) Να καταργηθούν οι επιφυλακές που γίνονται χωρίς να υπάρχουν συμβάντα σε εξέλιξη, καθώς και αυτές γίνονται για να καλύψουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

3) Να υπολογίζεται και να καταχωρείται ο χρόνος της «κατ’ οίκον επιφυλακής» των πυροσβεστών, κατά την διάρκεια των Γενικών Επιφυλακών ως ενεργούς υπηρεσίας.

4) Να αμείβεται με χρηματική καταβολή ο χρόνος της επιφυλακής και της πρόσθετης εργασίας και άμεσα να πληρωθούν τα οφειλόμενα ρεπό των πυροσβεστών που δεν μπορούν να τα χορηγήσουν οι υπηρεσίες τους.

 


5) Να ενταχθούν οι πυροσβέστες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

6) Να εκδοθούν νέες σύγχρονες ταυτότητες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ταξιδιωτικά έγγραφα.

7) Να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ρόδου, καθώς και κάποιων διοικητικών υπηρεσιών που να πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους.

8) Να υπάρχει μόνιμη παρουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης στη Ρόδο.

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Παπαναστάσης Νίκος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot