Εγγραφη διαμαρτυρία για τις επιπτώσεις που προκαλεί στην αγορά του νησιού της Ρόδου η μη επιστροφή Φ.Π.Α. για αγορές που πραγματοποιούν αγοραστές – ταξιδιώτες μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας,
από καταστήματα TAX FREE και οι οποίοι αναχωρούν με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, υπέβαλε την Παρασκευή στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και στον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Δωδεκανήσου αναφέρονται τα εξής:
«Θέμα: «Επιστροφή Φ.Π.Α. για αγορές που πραγματοποιούν στη Δωδεκάνησο αγοραστές-ταξιδιώτες μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της κοινότητας από καταστήματα TAX FREE και οι οποίοι αναχωρούν από την Ελλάδα με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής»
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας ενημερώνουμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 2016 του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το θέμα της μη εφαρμογής της διαδικασίας της ΠΟΛ 1338/96 ΑΥΟ κατά την παράδοση (πώληση) αγαθών σε ταξιδιώτες που επιβαίνουν σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και της μη θεώρησης από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές της Ρόδου και της Κω των σχετικών αποδείξεων λιανικής πώλησης από καταστήματα TAX FREE προκειμένου να επιστραφεί ο αναλογών Φ.Π.Α.
Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την αδικαιολόγητη αυτή στάση των Τελωνειακών Αρχών της Δωδεκανήσου εις βάρος μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου μας, καθώς τους στερεί σημαντικά έσοδα δεδομένου ότι οι επιβαίνοντες στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής είναι άτομα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τις αγορές τους, στερώντας παράλληλα από το Κράτος τα αναλογούντα δημόσια φορολογικά έσοδα.
Θεωρούμε ότι είναι παράλογο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες που αναχωρούν από την Ελλάδα με οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο από τους επιβαίνοντες σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής όσο αφορά την επιστροφή Φ.Π.Α. για αγορές που κάνουν στη Δωδεκάνησο από καταστήματα TAX FREE. Είναι επίσης αδιανόητο να σφραγίζονται τα έγγραφα εξόδου των σκαφών, τα διαβατήρια των επιβατών και να μην θεωρούνται από τις αρμόδιες αρχές οι αποδείξεις λιανικής πώλησης από καταστήματα TAX FREE, γεγονός που αντίκειται τόσο στην εθνική όσο και στην κοινοτική νομοθεσία (περ. β,παραγρ.1, άρθρου 24, Ν.2859/2000 με την οποία ενσωματώθηκαν τα άρθρα 146 και 147 της οδηγίας με αριθμ. 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου).
Η δοκιμαζόμενη και με πολλές ιδιαιτερότητες νησιωτική μας περιοχή δεν αντέχει πλέον άλλες απώλειες εσόδων καθώς αφενός μεν τα έσοδα από την τουριστική περίοδο που διανύουμε δεν είναι τα αναμενόμενα, αφετέρου δε έχει δεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά πλήγματα στην τοπική της οικονομία από τις μεταναστευτικές ροές, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ ακολουθούν η κατάργηση της έκπτωσης του 50% που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα και ο φόρος διαμονής.
Κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ζητά την προσωπική σας παρέμβαση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος που είναι ζωτικής σημασίας για την ακριτική μας περιοχή, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και το γεγονός ότι η γείτονα χώρα προτίθεται να δημιουργήσει αφορολόγητες τουριστικές ζώνες στα παράλια της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη κλονισμένη οικονομία της Δωδεκανήσου.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Πάππου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου».