B. Yψηλάντης: «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο οικονομικής επιβίωσης των νησιών μας»

Δεκέμβριος 13, 2020

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που, κατά τρόπο εγκληματικό, αποστέρησε από τα νησιά μας ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελo;yn το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο οικονομικής επιβίωσης των, απομακρυσμένων από το κέντρο, νησιών μας» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ.

Επιπλέον, αναφέρεται στις πρωτοβουλίες του για το Κτηματολόγιο και τα Δικαστικά Μέγαρα σε Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τονίζει πως «είναι δημόσιο αγαθό και ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό».
• Κύριε Υψηλάντη, να ξεκινήσουμε με τις πρωτοβουλίες σας για το Κτηματολόγιο και τα Δικαστικά Μέγαρα σε Ρόδο, Κω και Κάρπαθο. Εμφανίσατε άλλη μια φορά άμεσα αντανακλαστικά για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Κυρία Ντόκου, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα με απασχολεί. Όχι μόνον ως άνθρωπο, που για αρκετά χρόνια, ασχολείται με τα κοινά του τόπου μας, αλλά και ως δικηγόρο της πράξης. Aποψή μου είναι ότι η δικαιοσύνη στο νομό μας, ως βασικός πυλώνας της δημοκρατίας και εγγυήτρια της ανάπτυξης και της προόδου δεν μπορεί να λειτουργεί σε υποδομές που καταρρέουν.
Ειδικά σε περιοχές σαν την δική μας, με τη δυναμική που διαθέτει. Και επειδή το θέμα αυτό αγγίζει πρωτογενώς και τη σωστή συντήρηση των ιστορικών κτηρίων στο νομό μας και τη λειτουργία τους, θεωρώ ότι υπάρχει άμεση ανάγκη τοπικής συνεννόησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σύνολό του. H ανάγκη επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου και η ευρύτερη ευαισθητοποίηση για ανάληψη, από τους υπευθύνους και τους καθ’ύλην αρμοδίους σε τοπικό επίπεδο, ενεργειών σχεδιασμού των αναγκαίων παρεμβάσεων για το κτιριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων μας αλλά και γενικότερα της κατάστασης των κτηρίων της ιταλοκρατίας, με παρεκκίνησαν στο να προκαλέσω αυτές τις τηλεδιασκέψεις που πιστεύω ότι απέφεραν καρπούς. Δεν είναι μόνο επαναλαμβάνω οι λύσεις που εισφέρθηκαν και με την καθοριστική παρέμβαση του δημάρχου Ρόδου κ. Α. Καμπουράκη για το Κτηματολόγιο Ρόδου αλλά και η κοινή πεποίθηση ότι προσδιορίστηκαν στόχοι για όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τα δικαστικά μέγαρα Ρόδου, Κω και Καρπάθου και τη λειτουργία των κτηματολογίων Ρόδου και Κω.
• Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;
Θα ξεκινήσω από το θέμα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Μπορεί η απόφαση, περί κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, να παραπέμφθηκε για τον προσεχή Μάρτιο και το βήμα που έγινε να είναι μικρό, είναι συνάμα όμως ιδιαίτερα ηχηρό. Η Ευρώπη αργεί, υπολογίζει πολύ και επενεργεί καθοριστικά. Το πλαίσιο είναι πλέον διαμορφωμένο. Πιστεύω ότι αυτή η προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά δεν επιδέχεται της οποιασδήποτε παρερμηνείας. Το μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη ενωμένη στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σ’ένα πρόβλημα που δεν είναι πλέον διμερές ή τριμερές αλλά Ευρωπαϊκό. Η καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητικότητα, που επιδεικνύει στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απόλυτη και καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια προκαλεί σε βάρος δύο κρατών – μελών. Μέχρι τον Μάρτιο του 21 εξάλλου εξουσιοδοτήθηκε ο Μπορέλ να υποβάλει έκθεση που θα αφορά ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ένα άλλο σπουδαίο ζήτημα είναι ότι, μετά από ένα ολόκληρο εξάμηνο, υπήρξε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και το ταμείο ανάκαμψης. Συνολικά 72 δισ. ευρώ κατευθύνονται στην πατρίδα μας. Ένα ποσό που ελπίζουμε ν’ αλλάξει οριστικά την εικόνα της Ελλάδας και της Δωδεκανήσου, που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σταθεί απλά θεατής ή να αναλωθεί σε μικρού βεληνεκούς παρεμβάσεις.
Τέλος βρέθηκε κοινός τόπος και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής με τη συμφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών για μείωση έως το 2030 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55%.
• Θα ήθελα τώρα να αναφερθούμε στα νεότερα σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Πώς θα το προμηθευτεί η Ελλάδα και ποιες είναι οι πληροφορίες που έχετε;
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι δημόσιο αγαθό και ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει κεντρικά, από την ΕΕ, η οποία έχει ήδη διασφαλίσει 1,1 δισ. δόσεις εμβολίων για όλη την Ευρώπη, τα οποία θα διανεμηθούν στις χώρες μέλη, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Θα ισχύσει η ίδια χρονική παράδοση για όλες τις χώρες, η ίδια αναλογία εμβολίων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή για όλες τις χώρες.
Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer- Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με Moderna και CureVac.
Τα εμβόλια θα φτάσουν από την ΕΕ στις κεντρικές αποθήκες κάθε χώρας και από εκεί θα μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι:
– Θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία), που θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες ανά μήνα. Η λειτουργία τους προβλέπει 2 βάρδιες, πρωί και βράδυ, έξι ημέρες της εβδομάδας, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε πολίτη η διαδικασία θα απαιτεί περίπου 10 λεπτά. Εφόσον απαιτηθεί θα αναπτυχθούν και άλλα σημεία εμβολιασμού.
 Είναι αλήθεια πως η κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει την οικονομία και την αγορά στην Ελλάδα καθώς και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέτρα που ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση εκτιμάτε ότι είναι αρκετά για εργαζόμενους και επαγγελματίες;
Πέραν από την τραγικότητα της κατάστασης παγκοσμίως, στη χώρα μας στα ζητήματα αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε υπεύθυνα, με σύνεση και δραστικά. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς και προκύπτει από συγκεκριμένες εκθέσεις. Στήριξε και στηρίζει επαγγελματίες και εργαζόμενους, ενώ προβλέπει με τον προϋπολογισμό του κράτους, που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή, ταμειακές εφεδρείες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ενδέχεται να πληγούν το πρώτο διάστημα του 2021. Παράλληλα θα αυξηθούν κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τα επιδόματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει βάλει πάνω απ όλα τον άνθρωπο, τον Έλληνα και τη στήριξή του στην εξαιρετικά αυτή δύσκολη συγκυρία.
 Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανακάμψει η οικονομία και η αγορά στην Ελλάδα στις αρχές του 2021 και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;
Δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη της πανδημίας, καθώς οι ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις, με την έξαρση της επιδημιολογικής κρίσης και την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, δυσκολεύουν και παρατείνουν το διάστημα που απαιτείται για την αντιστροφή της διψήφιας ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Μπορεί τα εμβόλια να έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας ωστόσο ακόμα δεν έχουμε μπει στο στάδιο αυτό και υπάρχει αβεβαιότητα τόσο για την επόμενη ημέρα όσο και για τα οικονομικά δεδομένα.
Αν όμως όλα εξελιχθούν κατά τρόπο θετικό προσδοκούμε ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 4,8%. Βασικό ρόλο διαδραματίζει η εμπιστοσύνη που έχει η χώρα μας τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων μας, που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Επιπρόσθετα η χώρα μας έχει διασφαλίσει πόρους 5,5 δις ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθεί μεταρρυθμίσεις και έχει ήδη εισαγάγει αρκετές που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, υπάρχει μείωση της φορολογίας και παροχή κινήτρων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η συνέχιση των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας και το 2021, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
• Η κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού επικαιροποίησε την ανάγκη για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Εκτιμάτε ότι θα καταφέρει η κυβέρνηση να το κάνει πράξη;
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που, κατά τρόπο εγκληματικό, αποστέρησε από τα νησιά μας ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο οικονομικής επιβίωσης των, απομακρυσμένων από το κέντρο, νησιών μας. Το υποστηρίζω και θεωρώ ότι, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας, θα γίνει και επιλογή της κυβέρνησης.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot