Αθώοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Στάθης Κουσουρνάς και Φώτης Χατζηδιάκος κατηγορούμενοι για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση για την πολύκροτη υπόθεση της φονικής πλημμύρας του Νοεμβρίου 2013.
H Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε προηγουμένως στο δικαστήριο την απαλλαγή των κατηγορουμένων τονίζοντας ότι δεν υφίσταται αφενός δόλος ούτε και αμέλεια από μέρους τους.
Θυμίζουμε ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι απολογούμενοι ανέπτυξαν αντίλογο για τα αδικήματα, που τους απαγγέλθηκαν και συγκεκριμένα για την υπαιτιότητα, που τους αποδίδεται, για τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013, ισχυριζόμενοι όπως και στην προδικασία ότι δεν υφίσταται καν αμέλεια.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Από την ακροαματική διαδικασία και κυρίως από την κατάθεση του καθηγητή κ. Ευθυμίου Λέκκα φέρεται να προέκυψε ότι ήταν ένα ακραίο γεγονός, μη προβλέψιμο και για τον πρόσθετο λόγο ότι το δελτίο καιρού τοποθετούσε την νεροποντή μια ημέρα ενωρίτερα, και όχι την επίμαχη ημέρα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από την πλημμύρα πνίγηκαν οι Κων/νος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, ενώ έχει προκληθιεί ζημία ύψους τουλάχιστον 577.533 ευρώ σε οικοσυσκευές ιδιωτών στην Ιαλυσό, στις Πεταλούδες, στην Παστίδα, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο, ύψους τουλάχιστον 699,330 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι εξέθεσαν ότι σε περιπτώσεις που τμήμα του οδοστρώματος του οδικού δικτύου της χώρας έχει κατακλυστεί από πλημμυρικά ύδατα ή έχουν σημειωθεί φθορές ή ζημιές λόγω έντονων βροχοπτώσεων, οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες τροχαίας της ΕΛΑΣ υποχρεούνται να λάβουν άμεσα μέτρα τροχαίας κίνησης ή και διακοπής της κυκλοφορίας προς αποφυγή ατυχημάτων.
Επεσήμαναν συγκεκριμένα ότι οι διώξεις για τους θανάτους στον Κρεμαστενό ποταμό περιορίστηκαν στους ίδιους όταν την αρμοδιότητα για την διακοπή της κυκλοφορίας είχε η ΕΛ.ΑΣ.
Ανάλογες παραλείψεις, όπως επεσήμαναν, υπήρξαν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού η δεύτερη δεν είχε συνδράμει στην κατάσταση ανάγκης που βρέθηκαν οι απωλεσθέντες, παρότι εκλήθησαν προς τούτο.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου που εξέτασε τρεις αγωγές έκρινε, όπως έγραψε η «δημοκρατική», ότι υφίσταται συνυπαιτιότητα των θυμάτων σε μεγάλο βαθμό, υπαιτιότητα και της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ευθύνες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τους θανάτους στον Κρεμαστενό ποταμό και στον Δήμο Ρόδου για τους θανάτους στην γέφυρα της Παστίδας.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Στέλιος Κιουρτζής, Φώτης Κωστόπουλος και Γρ. Μοράρης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr