Ενθαρρυντικά για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη Ρόδο και την περιοχή μας, είναι τα όσα ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης ρωτήθηκε εάν είναι ευχαριστημένος με τη μέχρι τώρα πορεία του τουρισμού και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σεζόν, και είπε καταρχάς:
«Πέρυσι τέτοια εποχή μόλις ανοίγαμε. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν στις πρώτες ημέρες όπου κάναμε τα πρώτα δειλά βήματα. Αυτό όλο που έχουμε περάσει παγκόσμια, οδήγησε σε ένα πάγωμα της παγκόσμιας οικονομίας. Και το πρώτο το οποίο επλήγη ήταν οι μετακινήσεις παγκοσμίως και ο τουρισμός χτυπήθηκε αλύπητα.
Απ’ αυτό για να ξαναβάλει μπροστά η μηχανή, η τεράστια διεθνής βιομηχανία του τουρισμού, καταλαβαίνετε ότι θέλει πάρα πολύ μεγάλο αγώνα και περνάει και από τις αποφάσεις, από όλους-γιατί εμείς εδώ μπορεί να παίρνουμε κάποια απόφαση αλλά εξαρτάται η υλοποίηση σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ή όχι τουριστικού ρεύματος και από αποφάσεις άλλων χωρών».
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος έκανε μία αποτύπωση της παρούσας κατάστασης της τουριστικής κίνησης λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε μία σταθερή, πολύ αυξητική όμως, ροή και κρατήσεων αλλά αφίξεων-προχθές νομίζω σπάσαμε το φράγμα των εκατό πτήσεων στο αεροδρόμιο της Ρόδου και είναι πραγματικά ένας ασύλληπτος αριθμός αεροπλάνων.
Όλος ο Ιούλιος είναι γεμάτος slots, δηλαδή έρχονται συνέχεια κρατήσεις και σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια είναι πάρα πολύ υψηλός ο ρυθμός των κρατήσεων σε επίπεδο αεροσκαφών που έρχεται. Υπάρχει η εκτίμηση ότι, πάρα πολύ σύντομα, γύρω στις 20 του μηνός το αργότερο, θα ανοίξει και η Αγγλία, οπότε καταλαβαίνετε αυτό θα εκτοξεύσει τις αφίξεις».
»Και από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε όλοι σήμερα είναι να κρατήσουμε δύο μέρη στο μυαλό μας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό: στο ένα, καλά κάνουμε και λέμε πως πήγαμε, ήρθαν αρκετοί; είναι μεγάλος ο αριθμός; έχουν ανοίξει οι μονάδες;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου τουριστικών ερευνών, του ΙΤΕΠ-γιατί έχουμε μία συνεργασία και θέλαμε να δούμε-έχουμε πάρα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχειακών μονάδων. Δηλαδή, στη Ρόδο είναι πάνω από 80% οι μονάδες που ανοίξανε, που τώρα είναι ανοιχτές. Και στα άλλα νησιά: η Μύκονος και η Σαντορίνη ξεπερνάνε το 80%, όπως και η Πάρος, η Κως τον Ιούνιο ήταν πιο κάτω από το 80% αλλά τον Ιούλιο ανεβαίνει πάρα πολύ».
Ένα κομμάτι, λοιπόν, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι αυτό: «Εμείς να δουλεύουμε, να προσπαθούμε να βελτιώνουμε το κλίμα, το περιβάλλον, να κάνουμε σωστή προβολή, σωστή ενημέρωση πια στο εξωτερικό.
Το δεύτερο είναι, όμως, να προσέχουμε πολύ. Δηλαδή, κάποια μέτρα πρέπει να τηρούνται, τα πρωτόκολλά μας τα υγειονομικά εξακολουθούν να ισχύουν.
Έχουμε εκπαιδεύσει, ως Περιφέρεια, πάνω από τριάντα χιλιάδες συμπατριώτες μας από πέρυσι και πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ένα follow up σε αυτό, να μην πάμε σε ακραίες συμπεριφορές γιατί μπορούν να στοιχίσουν σε όλους».
Στη συνέχεια, όμως, επέστησε την προσοχή ο Περιφερειάρχης λέγοντας: «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Διεθνώς η αγωνία για τις νέες μεταλλάξεις είναι πάρα πολύ μεγάλη, φαίνεται ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις μεταλλάξεις είναι ταχύτατα διαδιδόμενη, είναι πιο επιθετική και αυτό δίνει μία αγωνία σε όλο τον πλανήτη.
Άρα, επειδή η οικονομία μας δεν αντέχει άλλο, είναι προφανές δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε άλλο κλειστοί και πρέπει να κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά να μην ξανακλείσουμε, πρέπει να προσέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να μείνουμε ανοιχτοί κρατώντας σε ένα επίπεδο όσο πιο χαμηλό γίνεται, και τα περιστατικά που έχουμε. Και ο καθένας από εμάς πρέπει να γίνει φορέας αυτού του μηνύματος: ότι θέλουμε προσοχή, θέλουμε αφοσίωση και σε αυτά τα οποία έχουμε να τηρήσουμε και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».
Κλείνοντας, θέλησε να κάνει μία παρατήρηση σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό και είπε: «Αυτή τη στιγμή, όλες οι χώρες οι οποίες παίρνουν αποφάσεις στο εξωτερικό, από εκεί που εμείς αντλούμε επισκέπτες, σχετικά με το αν ανοίγουνε ή όχι τη ροή επιβατών προς την Ελλάδα, μετράνε πάρα πολύ και το ποσοστό των εμβολιασμένων που υπάρχει στη χώρα που είναι ο προορισμός.
Και το λέω αυτό με διάθεση συζήτησης, συνεννόησης και συνεργασίας. Δεν είναι απειλή, δεν είναι εκφοβισμός. Αυτό είναι πια ένας κανόνας διεθνής και βεβαίως εμείς που αποζητούμε την άνοδο της οικονομίας μας πρέπει (να λαμβάνουμε υπόψη) όλες τις παραμέτρους οι οποίες επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας μας...».https://www.rodiaki.gr/article/460784/aisiodoxos-gia-thn-toyristikh-kinhsh-o-perifereiarxhs-g-xatzhmarkos?fbclid=IwAR1-t4J7n8uUO1RmvtqHnyZd29UYqZXK7UbFZl175sVAPRjNDR1cqPU47vU