Ανησυχητική ένδειξη του συνολικού ξεδιπλώματος της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών» εκ μέρους της Αγκυρας, θεωρείται από την Αθήνα το περιστατικό που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στο απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης στα ανοικτά της νήσου Παναγιά, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών.
Η τουρκική κινητικότητα συνεχίζεται, καθώς χθες το βράδυ, με NAVTEX που εκδόθηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης, το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης, τρία πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής «απάγκιασαν» (δηλαδή έμειναν σταθερά σε ένα σημείο χωρίς να αγκυροβολήσουν) για δέκα ώρες σε κοντινή απόσταση από τη νήσο Παναγιά (είτε εντός είτε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων), παρακολουθούμενα από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ο δήμαρχος των Οινουσσών, Στ. Βογιατζής, είπε στην «Κ» ότι η παρουσία τουρκικών ακταιωρών είναι «συνήθης», ωστόσο επισήμανε ότι «είχαν πλησιάσει πολύ κοντά στη νήσο Παναγιά και παρέμειναν ακίνητα παρά την παρουσία των ελληνικών σκαφών». Το ΓΕΕΘΑ δεν αξιολογεί το επεισόδιο, εκτιμώντας ότι εντάσσεται στη συνήθη τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή. Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία, τις Οινούσσες και την Παναγιά είναι τακτικό «απάγκιο» για διερχόμενα και μη πλοία, πολεμικά αλλά και εμπορικά.
Εκείνο που δεν έχει διαφύγει την προσοχή των έμπειρων παρατηρητών είναι το γεγονός της επίμονης παραβατικότητας από την πλευρά των Τούρκων στα δύο κατ’ εξοχήν «γκρίζα» σημεία (κατά τη δική τους άποψη, βεβαίως) του χάρτη του Αιγαίου, τα Ιμια και την Παναγιά, νησίδα στην οποία, υπενθυμίζεται, υπάρχει μόνιμη ελληνική φρουρά και ελικοδρόμιο.
Χθες το βράδυ οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX υπ’ αριθμόν 181/17 με την οποία το ωκεανογραφικό σκάφος ερευνών «Τσεσμέ» εξουσιοδοτείται για διεξαγωγή ερευνών σε δύο εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Ως πρώτος χώρος κίνησης του «Τσεσμέ» –το οποίο βγήκε στο Αιγαίο χθες το βράδυ– έχει οριοθετηθεί η περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο και Ψαρά και βορειότερα μεταξύ Αγίου Ευστρατίου – Λέσβου και παρακείμενων τουρκικών ακτών. Ως δεύτερος χώρος οριοθετείται η περιοχή ανατολικά της Aνδρου και της Τήνου στην καρδιά του Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη περίπτωση η περιοχή δραστηριοποίησης του «Τσεσμέ» εφάπτεται σε σημαντικό βαθμό με έναν χώρο τον οποίο οι Τούρκοι, μέσω NAVTEX, έχουν μονομερώς οριοθετήσει ως πεδίο ασκήσεων. Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX το «Τσεσμέ» θα επιχειρεί στις δύο συγκεκριμένες περιοχές «μέχρι νεωτέρας» ειδοποίησης. Περιττό να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά την ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του «Τσεσμέ».
kathimerini.gr