Το χρονικό διάστημα 1984-1989 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της χωροταξικής μελέτης και της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης του σχεδίου πόλεως Κω, εκτός της μεταγραφής στο κτηματολόγιο που εκκρεμεί!
Από ότι μαθαίνουμε το τμήμα της πράξης που δούλεψαν 2 μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών (Α.Σταματάκης, Δ.Φανάρας) τα τελευταία 2 χρόνια δεν μεταγράφεται στο κτηματολόγιο λογω αδυναμίας στο προσωπικό του (ελάχιστο) και στον τεχνολογικό εξοπλισμό του.
Από εκεί και πέρα τα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας στο νησί μας έχουν βαλτώσει.
Πολλά λόγια αλλά χωρίς αποτέλεσμα!
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στο νησί μας επιβάλλει πολιτικές αξιοποίησης των βασικών μας πλεονεκτημάτων στους υλικούς τοπικούς παράγοντες που είναι η γη, το τοπίο και η φύση. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός και η θεσμική συγκρότηση της εκμετάλλευσης τους αλλά και η ποιότητα και το περιεχόμενο του σχεδιασμού.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης έχουμε το πρώτο από τα ‘’πολύπαθα’’ θέματα πολεοδομικών εφαρμογών του νησιού μας: ‘’Εισήγηση για την παραλαβή του Β1 Σταδίου της μελέτης κτηματογράφησης, πολεοδόμησης & πράξη εφαρμογής της περιοχής Καμαρίου’’.
Ας δούμε το ιστορικό του (υπόμνημα Δ. Αντωνοπούλου τ.μ.)
---Στις 15/5/2001 υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Κτηματογράφηση–Πολεοδόμηση–Πράξη Εφαρμογής του οικισμού Καμάρι Δήμου Ηρακλειδών» που προβλέπει 3 στάδια: Το Α! Στάδιο αφορά την ‘’Ανάλυση υπάρχουσας κατάστασης ‘’ και έγινε η παραλαβή της από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλειδών τον Αύγουστο του 2008.
Το Β Στάδιο αφορά την ‘’Διατύπωση τελικής Πρότασης της Μελέτης’’.
Ενώ από το 2009 επισημάνθηκε (από υπηρεσιες+μελετητες) ότι πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές μελέτες καθορισμού γραμμής αιγιαλού και παραλίας, οριοθέτησης των ρεμάτων στην υπό ένταξη περιοχή και γεωλογική μελέτη, υπήρξε ολιγωρία. Η Διεύθυνση Πολεοδομίας του ενιαίου πλέον Δήμου Κω προέβη στον καθορισμό της γραμμής αιγιαλού και παραλίας-ΦΕΚ-727/Δ/18-12-2012- που προώθησε στους μελετητές οι οποίοι έκαναν οι αναγκαίες αναπροσαρμογές και η πρόταση τους παρελήφθη στις 7-4-2014 και αποστάλθηκε αυθημερόν προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κω για έγκριση και αποδοχή του υποβαλλόμενου σταδίου. Το στάδιο Β θα ολοκληρωθεί με την προκήρυξη, την ανάθεση και την εκπόνηση των μελετών που μας λείπουν:‘’οριοθέτηση ρεμάτων’’ και ‘’γεωλογική μελέτη’’ και στη συνέχεια πάμε σε λαϊκή διαβούλευση και αποστολή για έγκριση στο Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμών και Περιβάλλοντος Δωδ/σου (Σ.Χ.Ο.Π.).
Θα επακολουθήσει το Γ Στάδιο που είναι η σύνταξη της Πράξης Εφαρμογής.
Και μετά πάλι στο πρόβλημα της μεταγραφής στο κτηματολόγιο.
--- Πρέπει να κινηθούμε με εγρήγορση. Οι υποκειμενικές δυνατότητες των τεχνικών υπηρεσιών είναι περιορισμένες λογω μετατάξεων και απαγόρευσης προσλήψεων. Από την υπηρεσία πρέπει να περιμένουμε αυστηρό έλεγχο διαδικασιών και νομιμότητας και για την μελετητική εργασία πρέπει να απευθυνθούμε στην αγορά, ενώ ο Δήμος μας πρέπει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των χωροταξικών και πολεοδομικών εφαρμογών. Αυτό θα φανεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και στο προϋπολογισμό που αυτή την περίοδο είναι υπό εξέταση και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να παρακολουθήσει στενά την υλοποίηση τους.
Νίκος Μυλωνάς