Ποινή κάθειρξης 14 ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον 65χρονο Γερμανό κατάσκοπο, που συνελήφθη στο Πυλί της Κω, γιατί κατελήφθη να φωτογραφίζει στρατιωτικό φυλάκιο στην Αντιμάχεια.
Ο 65χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτηρίων και φωτογραφικό υλικό από στρατόπεδα, φυλάκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθ’ όλη την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν εκνευριστικά ψύχραιμος, ενώ δεν διέλαθε της προσοχής του ακροατηρίου ότι χαμογελούσε, σαν να μην είχε επίγνωση της βαρύτατης κατηγορίας που αντιμετώπιζε.
Η ποινή που του επιβλήθηκε ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς δύο μέλη της έδρας του λαϊκού δικαστηρίου ψήφισαν να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, όσο είχε προτείνει και η Εισαγγελέας της έδρας.
Απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου και το αίτημα του να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Προέκυψε δε, όπως ομολόγησε και ο ίδιος, ότι είχε ενταχθεί σε δίκτυο κατασκόπων της Τουρκίας, στο οποίο έχουν στρατολογηθεί συνταξιούχοι αλλοδαποί, που διαμένουν στη χώρα μας!
Ο Γερμανός είχε αφεθεί ελεύθερος, μετά την απολογία του, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Την 15η Οκτωβρίου 2014 και περί ώρα 11.15 αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω, εντόπισαν ένα άσπρο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 65χρονου, στο Πυλί της Κω, κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο «Πόρτες».
Ο 65χρονος είχε λίγα λεπτά ενωρίτερα τράβηξε φωτογραφίες από το φυλάκιο, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα βρέθηκαν κιάλια, μια διόπτρα και 3 μνήμες φωτογραφικής μηχανής.
Στην οικία του βρέθηκαν ατζέντες με ιδιόχειρες σημειώσεις, ένας σκληρός δίσκος, ένας υπολογιστής και ένα tablet, βιντεοταινίες, κινητό τηλέφωνο και 6 USΒ Sticks. Στις σημειώσεις που βρέθηκαν, συγκαταλέγοντο συντεταγμένες στρατοπέδων και δημοσίων κτηρίων.
Επιπλέον βρέθηκαν και διάφορα έγγραφα στην τουρκική γλώσσα.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών φυλακίων και στρατοπέδων, φυλακίου, όπου φυλάσσονται καύσιμα, από δίκτυο επικοινωνιών του στρατού, από στρατιωτικά ταχύπλοα, οχήματα και πλοία, πολυβολεία, από έργα οχύρωσης, ακόμη και από κεραίες, παρατηρητήρια και γέφυρες στην Κω!!
Βρέθηκε ακόμη ανάλογο υλικό και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο. Από την έρευνα και τις καταθέσεις που ελήφθησαν αλλά και από την απολογία του φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι την τετραετία 2009-2012 διέμενε στην Τουρκία και ότι επί 15ετία υπηρετούσε ως εθελοντής στον στρατό της Γερμανίας.
Ο ίδιος ομολόγησε προανακρινόμενος και ενώπιον του Ανακριτή της Κω τα όσα του αποδίδονται, ισχυριζόμενος ότι ελάμβανε 2000 ευρώ μηνιαίως από δύο Τούρκους, στους οποίους παρέδιδε τα στοιχεία που συγκέντρωνε σε ψηφιακούς δίσκους αποθήκευσης.
Μάλιστα την εργασία αυτή έκανε, όπως είπε, από το έτος 2011.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε πρώτος ένας συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού, που υπηρετεί στο 2ο επιτελικό γραφείο της 80 ΑΔΤΕΑ.
Επεσήμανε ότι από τις 300 περίπου φωτογραφίες, που βρέθηκαν στην κατοχή του Γερμανού, οι 140 αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και φυλάκια, 40 γέφυρες του νησιού, 40 έργα κοινής ωφέλειας και οι λοιπές αμυντικά έργα.
Σε ορισμένες από τις φωτογραφίες υπήρχαν αποτυπωμένες οι ημερομηνίες που είχαν ληφθεί ενώ προέκυψε ότι έχουν ληφθεί από σημεία στα οποία υπάρχουν αναρτημένες πινακίδες με τις οποίες γνωστοποιείται ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών. Ο ίδιος μάρτυρας τόνισε ότι φωτογραφίες ελήφθησαν και από δύσβατα σημεία στρατοπέδων, από αυτοκίνητα εν κινήσει και ορισμένες σε μικρή απόσταση από φυλάκια κοντά στα συρματοπλέγματα της περίφραξης τους.
Ορισμένες ακόμη απεικόνιζαν κεραίες τηλεπικοινωνιών, σημεία στα οποία εκφορτώνεται στρατιωτικό υλικό και δεξαμενές καυσίμων. Επισημάνθηκε ακόμη ότι σε ορισμένες φωτογραφίες απεικονίζονταν και πρόσωπα προκειμένου εν συνεχεία με αναγωγή στις διαστάσεις τους να γίνεται αναλυτική καταγραφή των διαστάσεων και των εικονιζομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή των έργων κοινής ωφέλειας.
Ο ίδιος μάρτυρας τόνισε ότι ο 65χρονος ήταν εκπαιδευμένος κατάσκοπος καθώς παρότι είχε προβλήματα κινητικά, ελάμβανε φωτογραφίες περνώντας από βουνά και χαράδρες, ενώ επεσήμανε ότι συνήθως οι κατάσκοποι που χρησιμοποιούνται είναι του προφίλ του δηλαδή, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συνταξιούχοι, που δύσκολα θεωρούνται ύποπτοι.
Εν συνεχεία κατέθεσε ο αστυνομικός που τον συνέλαβε, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η οικία του ήταν επιμελώς τακτοποιημένη κι ότι τα όσα κατασχέθηκαν εφυλάσσοντο σε ντουλάπια και συρτάρια χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για να κρυφτούν σε «καβάτζες».
Ο ίδιος απολογούμενος χθες τόνισε αρχικά ότι υπηρέτησε στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και ότι είχε ενδιαφέρον για στρατιωτικά θέματα. Υποστήριξε ότι κατά την παραμονή του στην Τουρκία είχε λάβει φωτογραφίες και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, οι οποίες όμως εκλάπησαν από την οικία του, ενώ κοιμόταν.
Τόνισε μάλιστα ότι τον είχε εκπλήξει το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες του ΝΑΤΟ, που επενδύουν στην άμυνά τους, τα εξοπλιστικά τους συστήματα δεν είναι σύγχρονα!
Υποστήριξε ότι προέρχεται από μια φτωχή αγροτική οικογένεια, εκπαιδεύτηκε ως κλειδαράς και εν συνεχεία υπηρέτησε επί 11 έτη στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας. Στο διάστημα των ετών 1985 -1990 εργάστηκε σε μια βιομηχανία και έκτοτε και μέχρι την συνταξιοδότηση του ως επιπλοποιός.
Στην Τουρκία, όπως είπε, γνώρισε δύο Τούρκους, οι οποίοι συντόνιζαν δίκτυο συνταξιούχων κατασκόπων που τους έδιναν πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά.
Οι δύο Τούρκοι, όπως είπε, τον πλησίασαν σε μια καφετέρια που σύχναζε και του ανέθεσαν την συγκεκριμένη εργασία και εκείνος την ανέλαβε χωρίς να ενημερώσει την σύζυγο του γιατί φοβόταν ενδοοικογενειακούς καυγάδες…
Υποστήριξε ότι διοχέτευε πληροφορίες στους Τούρκους συνδέσμους του επί δύο έτη κι ότι τον χρησιμοποιούσαν σποραδικά προκειμένου να μην τον «κάψουν» ως πληροφοριοδότη προσθέτοντας ότι υπήρχαν πολλά άλλα πρόσωπα που έκαναν την ίδια δουλειά.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η αμοιβή που του κατέβαλλαν για τα δύο έτη της εργασίας του ως κατάσκοπος ήταν 2.000 ευρώ, τα οποία του κατέθεταν σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία, τον οποίο ούτε και χθες απεκάλυψε.
Υποστήριξε ακόμη ότι είχε λάβει εντολή να μην επισκεφθεί ξανά την Τουρκία και ότι για όποιο πρόβλημα ανέκυπτε θα συναντούσε τους συνδέσμους του στην Γερμανία.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τους απέστελλε τις πληροφορίες που συγκέντρωνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο κατάσκοπος υποστήριξε ότι τα στοιχεία που συγκέντρωνε δεν ήταν απόρρητα και ότι και ο ίδιος δεν κατάλαβε γιατί τον πλήρωναν γι αυτά!!
Η Εισαγγελέας της έδρας κ. Κυριακή Κλιάμπα στην αγόρευση της ήταν καταπέλτης. Θα περίμενε κανείς, όπως είπε, εισαγωγικά ότι ενώπιον μας θα ερχόταν ένας συνταξιούχος που θα υποστήριξε ό,τι έπρατε ότι έπραξε από αφέλεια ή από ανέχεια πλην όμως πρόκει
ται για ένα άτομο που υποστηρίζει ότι ναι μεν ήταν κατάσκοπος αλλά της… «κακιάς ώρας», ότι ήταν ένας συνεργάτης σε δίκτυο για να τον πληρώνουν χωρίς να τους δίνει τίποτε σπουδαίο ή απόρρητο.
«Μα δεν δικάζουμε σήμερα τον James Bond» τόνισε η κ. Εισαγγελέας για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι δεν είναι οι κατάσκοποι άτομα με υπερφυσικές ικανότητες αλλά άτομα υπεράνω υποψίας, με πονηριά και με μεθοδικότητα, όπως οι κατηγορούμενος.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ υπήρχαν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του ο ίδιος επέλεξε την οδό της δήθεν ομολογίας χωρίς ωστόσο να δίνει στοιχεία για τους συνεργάτες του, τους συνδέσμους του όσο και για τον αριθμό του λογαριασμού στον οποίο του κατέβαλλαν τις αμοιβές του στη Γερμανία για να μην ελεγχθεί η κίνησή του.
Αναφερόμενη στην απολογία του ενώπιον του Ανακριτή της Κω η κ. Εισαγγελέας στάθηκε και στο γεγονός ότι είχε ομολογήσει ότι παρακολουθούσε ακόμη και τις κινήσεις της δύναμης Frontex στην Κω, που είναι εξαιρετικά απόρρητη, επισημαίνοντας ότι με την δραστηριότητα του επιβουλεύθηκε τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ο πρόεδρος της έδρας με την απαγγελία της καταδικαστικής κρίσης του λαϊκού δικαστηρίου επεσήμανε ότι ο Γερμανός κατηγορούμενος είναι μέλος δικτύου κατασκοπείας με πολλά γρανάζια, τονίζοντας ότι είχε την στρατιωτική εμπειρία, ελάμβανε αμοιβή, απέκρυψε τον τραπεζικό του λογαριασμό και τέλος ότι η ομολογία του έγινε ουσιαστικά για να «ρίξει στάχτη» σε όσους επιμελήθηκαν την δικογραφία σε βάρος του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Μ. Κώστογλου, ο οποίος επέμεινε στο ό,τι οι πληροφορίες που διοχέτευσε ο εντολέας του δεν ήταν απόρρητες κι ότι ανάλογες υπάρχουν σε διευθύνσεις στο διαδίκτυο του στρατού ως και σε περιοδικά που εκδίδονται στη χώρα με στρατιωτικό περιεχόμενο.
dimokratiki.gr