Τα μηχανήματα αερόβιας άσκησης & οι μετρήσεις θερμίδων τους

Ιούλιος 23, 2014
jumbo-banner
Μάλλον όχι, καθώς η πραγματικότητα είναι ότι κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί τους δικούς του κατοχυρωμένους αλγόριθμους  που λαμβάνουν υπόψη το φόρτο εργασίας και τη διάρκεια της άσκησης.

Ορισμένοι κατασκευαστές εξοπλισμού κάνουν έρευνα για να επικυρώσουν αυτές τις φόρμουλες για μια σειρά ατόμων. Οι τελευταίας τεχνολογίας μηχανές, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιούν ένα επικυρωμένο τύπο. Μια νεώτερη έκδοση της ίδιας μηχανής μπορεί να έχει ένα διαφορετικό τύπο, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ακρίβεια του (αν έχετε ένα παλαιότερο μοντέλο και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον πιο ενημερωμένο τύπο, μπορείτε να καλέσετε τον κατασκευαστή, ο οποίος να είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει για την αναβάθμιση μέσω τηλεφώνου).

Ορισμένοι τύποι βασίζονται στην αρχή ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο καρδιακός ρυθμός έχει μια γραμμική σχέση με την κατανάλωση οξυγόνου, και που εύκολα μπορεί να μετατραπεί για να προσδιοριστεί ο αριθμός των θερμίδων που καίγεται. Ωστόσο, ο καρδιακός ρυθμός είναι επηρεασμένος από μια σειρά παραγόντων, όπως η θερμοκρασία, η στάση του σώματος, η πρόσληψη τροφής, οι μυϊκές ομάδες που γυμνάζονται, ορισμένα φάρμακα, και εάν η άσκηση είναι συνεχής ή διακεκομμένη.

Τα ελλειπτικά χρησιμοποιούν συνήθως ένα τύπο για περπάτημα αλλά μπορεί και να είναι ρυθμισμένα με ένα τύπο για ποδηλασία. Αυτή η απόκλιση διαφοροποιεί συχνά τις μετρήσεις από το ένα ελλειπτικό στο άλλο. Οι διάδρομοι υπάρχουν στο χώρο για περισσότερο χρονικό διάστημα και επομένως αυτοί οι αλγόριθμοι έχουν επικυρωθεί με περισσότερα άτομα, έτσι πιθανό να είναι πιο ακριβείς. Τα ελλειπτικά τείνουν να σφάλουν και πιθανόν η μέτρηση τους να βρίσκεται μέχρι και 20-30% εκτός.

Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα μηχανήματά τους καίνε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι οι διάδρομοι, λόγω της συμμετοχής περισσότερων μυϊκών ομάδων του άνω μέρους του σώματος. Είναι αλήθεια ότι όση περισσότερη μυϊκή μάζα συμμετέχει στην άσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η απαίτηση οξυγόνου και η θερμιδική καύση μέχρι ενός σημείου. Το τρέξιμο με ανηφορική κλίση στο διάδρομο πρόκειται να παράγει το υψηλότερο ποσό κατανάλωσης οξυγόνου στους περισσότερους ανθρώπους. Οι κατασκευαστές που ισχυρίζονται ότι ο εξοπλισμός τους καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό δεν σας λένε την πλήρη αλήθεια. Οι αντιεπιστημονικές τους «μελέτες» μπορεί να χρησιμοποίησαν μια πολύ εύκολη ταχύτητα στο διάδρομο και μια υψηλή ρύθμιση στο μηχάνημα τους. Αυτή η «έρευνα» κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρεθεί σε ένα αξιόπιστο, επιστημονικό περιοδικό.

Εκτός από το φόρτο εργασίας και τη διάρκεια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση θερμίδων οι οποίοι δεν λογαριάζονται σε αυτούς τους αλγορίθμους. Για παράδειγμα, το μέγεθος του σώματος παίζει ρόλο. Ένα μεγαλύτερο σώμα θα κάψει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό σε μια δεδομένη άσκηση με την ίδια ένταση, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη μάζα εν κίνηση. Επίσης, η ταχύτητα με την οποία το περπάτημα γίνεται τρέξιμο ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, το μήκος των ποδιών, το μήκος του διασκελισμού και τον μέσο ρυθμό περπατήματος του κάθε ατόμου. Ταχύτητες μεταξύ 3,7 και 5,0 mph στο διάδρομο βρίσκονται γύρω από αυτό το όριο όπου το περπάτημα γίνεται τρέξιμο, έτσι η θερμιδική δαπάνη είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το εύρος.

Το ποσοστό σωματικού λίπους και το επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Ένα άτομο με ένα μεγαλύτερο ποσοστό άπαχης μυϊκής μάζας θα κάψει περισσότερες θερμίδες σε μια δεδομένη ένταση. Το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου είναι επίσης ένας παράγοντας καθώς οι αρχάριοι εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις και επομένως θα κάψουν περισσότερες θερμίδες κάνοντας την ίδια άσκηση από κάποιον που την κάνει τακτικά. Το είδος της άσκησης έχει επίδραση επειδή αυτοί οι τύποι λειτουργούν καλύτερα σε μια σταθερή κατάσταση υπομέγιστης άσκησης από ότι κάνουν οι διαλειμματικές προπονήσεις ή οι υψηλής έντασης (αναερόβιες) ασκήσεις.

Επίσης, εάν ο χρήστης κρατά τις χειρολαβές της μηχανής η κατανάλωση θερμίδων θα είναι υπερεκτιμημένη, διότι αυτό θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική εργασία που εκτελείται.
Έτσι, ακόμη και αν οι ενδείξεις δεν είναι πολύ ακριβείς, είναι λογικές προσεγγίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για τον υπολογισμό της θερμιδικής σας καύσης. Μπορεί να είναι χρήσιμο συγκρίνοντας τις προπονήσεις σας με την πάροδο του χρόνου χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό. Για να αυξήσετε την κατανάλωση θερμίδων σας προοδευτικά αυξήστε την διάρκεια της άσκησης σας, αυξήστε την ταχύτητα ή την ένταση και χρησιμοποιείστε διαφορετικά είδη εξοπλισμού αεροβικής άσκησης.

Πηγή: totalfitness.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot