Μία αθλητική εγκατάσταση διαφορετική από τις άλλες τοποθετήθηκε στην πλατεία Συντάγματος εντυπωσιάζοντας περαστικούς και επισκέπτες. Πρόκειται για το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ που στήθηκε στο μέσον της ιστορικής πλατείας της χώρας και θα φιλοξενήσει τον πρώτο από τους τέσσερις σταθμούς του πανελληνίου σιρκουί Μάστερς 2022. Για την ιστορία θα είναι η δεύτερη φορά μετά το 2010 που θα γίνουν αγώνες μπιτς βόλεϊ στην Πλατεία Συντάγματος με συνδιοργανωτές την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και το Δήμο Αθηναίων.
Από την πρώτη φορά πέρασαν 12 χρόνια όπου η Πλατεία στο μεταξύ έζησε και ταραχώδεις στιγμές με τις εκδηλώσεις των αγανακτισμένων και μνημονιακά επεισόδια.
Από την Παρασκευή 3/6 θα ξεκινήσουν οι αγώνες του πρώτου τουρνουά παρουσία θεατών, ενώ οι τελικοί ανδρών και γυναικών θα γίνουν την Κυριακή 5/6 στις 19:00 με τηλεοπτική κάλυψη από τη Δημόσια Τηλέοραση. Πριν τους τελικούς θα γίνει και αγώνας επίδειξης με τη συμμετοχή επωνύμων που θα αγωνιστούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Δύο χρόνια μετά την καραντίνα και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, το τουρνουά του Συντάγματος βάζει και πάλι δυναμικά στη ζωή μας το μπιτς βόλεϊ, ενώ θα ακολουθήσουν τα τουρνουά στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη και τα τελικά στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη.
Πριν την τοποθέτηση της εντυπωσιακής κατασκευής στην πλατεία Συντάγματος έγιναν ειδικές στατικές μελέτες, ενώ η εγκατάσταση ανταποκρίνεται σε όλες τις αυστηρές προδιαγραφές για να είναι φιλική με το περιβάλλον. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά και μέσα σε λίγες ώρες, θα γίνει η αποσυναρμολόγηση και ο χώρος θα παραδοθεί καθαρός όπως ήταν πριν.
Για τις ανάγκες του αγωνιστικού χώρου κουβαλήθηκαν 160 κυβικά ειδικής χαλαζιακής άμμου (περίπου 10 φορτηγά). Η χαλαζιακή άμμος προέρχεται από σύνθλιψη φυσικού χαλαζία. Είναι υψηλής ποιότητας υλικό, ειδικά επεξεργασμένο με ειδικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν πολύ από την απλή άμμο θαλάσσης ή ποταμού ή την άμμο που παρασκευάζεται σε λατομεία και χρησιμοποιείται στις οικοδομές.
Δε ζεσταίνεται από τον ήλιο και διατηρεί τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το χρώμα της είναι γαλακτώδες λευκό. Επίσης δεν σηκώνει σκόνη προς τους θεατές και τους γύρω χώρους καθώς λόγω της πυκνότητας της παραμένει σταθερή στο χώρο.
Η άμμος αυτή είναι επεξεργασμένη αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή και κυρίως φιλική προς το ανθρώπινο δέρμα έτσι ώστε οι αθλητές και οι αθλήτριες να μην επιβαρύνονται. Τέλος απορροφά ομοιόμορφα το νερό σε περίπτωση βροχής ενώ βοηθάει τα μέγιστα στα άλματα και στις κινήσεις των αθλητών.
Ειδική τεχνική απαιτείται και στην τοποθέτηση της άμμου έτσι ώστε να δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις κινήσεις των αθλητών και των αθλητριών. "Τοποθετούνται υποστρώματα. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη στην εγκατάσταση για την απορροή των υδάτων σε περίπτωση νεροποντής καθώς επίσης και ειδικές κατασκευές για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους ανεβαίνει πολύ ψηλά το κόστος της άμμου αγγίζοντας τα 20.000 Ευρώ μόνο για ένα γήπεδο", είπε στο ethnos.gr ο διευθυντής της διοργάνωσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και πολιτικός μηχανικός Αλέκος Παρασκευόπουλος.
Οι εξέδρες του γηπέδου είναι χωρητικότητας 800 θέσεων για τους θεατές, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επισήμους (VIP) δημοσιογραφικά, αποδυτήρια αθλητών, τέντες της οργανωτικής επιτροπής, των διαιτητών αλλά και τουαλέτες για τους αθλητές και το κοινό. Για τον φωτισμό θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις πυλώνες που ο κάθε ένας θα έχει τρεις προβολείς. Κάθε προβολέας led έχει δύναμη φωτισμού 72.000 lumen, δηλαδή, σύνολο 860.000 lumen. Ραντεβού λοιπόν στο Σύνταγμα για το πρώτο σερβίς της σεζόν...