Αντιδρούν οι δήμαρχοι για τα στρατόπεδα των προσφύγων

Φεβρουάριος 02, 2016
«Μόνο με τη βοήθεια του Ελληνικού Στρατού θα βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό εάν κλείσει η διέξοδος μέσω των βορείων συνόρων της Ελλάδας».
Το παραπάνω έγραφε το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» στις 1/9/15 βασιζόμενο σε δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, αλλά χρειάστηκε να χαθούν πέντε ολόκληροι μήνες και να δει η Ελλάδα την πόρτα εξόδου από τη Ζώνη Σένγκεν για να ληφθούν οι αποφάσεις εφαρμογής.

Ο στρατός έχει αναλάβει λοιπόν από χθες τον πρώτο λόγο σε όλες τις διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία των δομών που αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες: Ανέγερση καταυλισμών, υλοποίηση κέντρων καταγραφής (hotspots), διαχείριση αντιδράσεων από τοπικές κοινωνίες, σίτιση και κάθε μορφής προμήθειες θα υλοποιούνται πλέον με τις μεθόδους fast-track που μπορεί να ακολουθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και στο καθεστώς «σιγής ασυρμάτου» που έχουν διδαχθεί και εφαρμόζουν οι στρατιωτικοί. 

Την εμπλοκή του στρατού στις υποδομές για μετανάστες ζητούσαν από το περασμένο καλοκαίρι οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης. Τότε προέκυψε η κρίση με τους εκατοντάδες Αφγανούς που κατασκήνωσαν στο Πεδίον του Αρεως και δόθηκε λύση με την άρον-άρον κατασκευή καταυλισμού στον Ελαιώνα που εγκαινιάστηκε Δεκαπενταύγουστο. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων εκ των υστέρων, στις 31 Αυγούστου 2015, λίγο μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Και εκεί ήρθε ο (και νυν) γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασ. Παπαδόπουλος ο οποίος είπε ανοιχτά ότι «εάν έχουμε εγκλωβισμένους πληθυσμούς χιλιάδων... εκεί βεβαίως θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του Ελληνικού Στρατού γιατί μιλάμε για ανάπτυξη μαζικών καταυλισμών». Γιατί λοιπόν χρειάστηκε να φθάσουμε στον Φεβρουάριο; Οχι διότι δεν ήταν ορατός ο εγκλωβισμός αλλά γιατί εκφράζονταν αντιρρήσεις τόσο εξ αριστερών όσο και εξ ΑΝΕΛ...

Με την απόφασή της η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον και επίσημα ότι έχουμε «εγκλωβισμένους πληθυσμούς χιλιάδων» αλλά και την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων εκείνων που θα απέτρεπαν να βρεθεί η Ελλάδα στο στόχαστρο για «ελλιπείς ελέγχους στα σύνορα». Ο στρατός έχει ήδη επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην παροχή γευμάτων για τις δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες αλλά οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα όταν λειτουργήσουν οι μεγαλύτερες δομές. Αξιωματικοί έχουν ήδη επιστρατευθεί να δώσουν λύσεις σε τεχνικά ζητήματα για τις νέες δομές σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις όπως το νησί της Κω.

«Το Σχιστό δεν θα 
γίνει νέα Αμυγδαλέζα»

Χθες το βράδυ, οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας Γιάννης Μουζάλας και Θοδωρής Δρίτσας είχαν μια πρώτη συνάντηση με τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη δυο μέρες μετά την ανακοίνωση της συγκυβέρνησης για τα σχέδιά της περί Σχιστού. Με μία αρκετά καυστική δήλωση ο δήμαρχος Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος κατέκρινε την προχειρότητα και παντελή έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους δήμους που συνορεύουν με το στρατόπεδο. «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι επίκειται δημιουργία κέντρου/στρατοπέδου μετεγκατάστασης/κράτησης προσφύγων στο Σχιστό. Πώς είναι δυνατόν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση/ενημέρωση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πώς είναι δυνατόν να μην έχει γίνει συζήτηση με τους Δήμους της περιοχής για την επίτευξη ανθρώπινης μεταχείρισης των προσφύγων; Πώς γίνεται να έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από την ανακοίνωση της απόφασης και να μην έχει δεήσει κανένας “αρμόδιος” να μας ενημερώσει;» αναρωτήθηκε ο Χρήστος Βρεττάκος, όμως ακόμα δεν έχει λάβει κάποια κυβερνητική απάντηση.

Την Τετάρτη ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους τρεις δημάρχους Περάματος, Πειραιά και Κερατσινίου- Δραπετσώνας, οι οποίοι είναι θετικοί στο να βοηθήσουν, όμως με όρους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να γίνει διασπορά των προσφύγων σε μικρές μονάδες και όχι συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε έναν χώρο ώστε και να είναι διαχειρίσιμες οι ροές και να μην υπάρξει γκετοποίηση. Στην ίδια γραμμή και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ο οποίος συμφωνεί με την πρόταση για κέντρο διαμονής προσφύγων μακριά από τον αστικό ιστό, όμως με την κατάλληλη βοήθεια από το κράτος, κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να μη γίνει το Σχιστό η νέα Αμυγδαλέζα σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Βρεττάκος. «Είμαστε απολύτως πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί στη φιλοξενία των προσφύγων. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε να γίνει στην περιοχή μας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο, πολύ περισσότερο αν αυτό θα είναι υπό στρατιωτικό έλεγχο. Στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει νέα Αμυγδαλέζα».
e-typos.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot