Αλλαγές εκ βάθρων περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Με στόχο το μεγάλο ξεκαθάρισμα των ανύπαρκτων και των υπερχρεωμένων συνεταιρισμών, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να εξαλείψει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να θέσει τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους.
Το νομοσχέδιο, που τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, στηρίζεται κυρίως στη δομή και σε άρθρα των προηγούμενων δύο νόμων. Οι νόμοι αυτοί μέσα σε 15 χρόνια έχουν υποστεί πάνω από 35 τροποποιήσεις, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στην εφαρμογή της συνεταιριστικής νομοθεσίας. Ο νέος νόμος συγκεντρώνει όλη τη νομοθεσία διατηρώντας διατάξεις που άντεξαν στον χρόνο και αποδείχτηκαν αποτελεσματικές και παράλληλα, εισάγοντας ρυθμίσεις, απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι απογοητευτική. Από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς μόνο 1.042 λειτουργούν, οι δε υπόλοιποι 5.458 είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτοι συνεταιρισμοί - σφραγίδες, που έπαψαν να λειτουργούν από καιρό. Στην κατάσταση αυτή προστίθεται και η υπερχρέωση τους, που σημαίνει ότι από τους 1.042 μόνο 15-20 εμφανίζουν υγιή οικονομικά στοιχεία, ενώ οι υπόλοιποι είτε είναι υπερχρεωμένοι, είτε βρίσκονται σε μείωση της εμπορικής δραστηριότητας.
Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που επιδιώκουν από τη μια να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά την κατάσταση των συνεταιρισμών και από την άλλη να δώσουν μια σοβαρή βάση εκκίνησης για δημιουργία υγιών συλλογικών επιχειρηματικών μονάδων. Συγκεκριμένα:
Απλούστευση
Εισάγονται τρεις ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς (και διευκολύνεται η σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού με την απλούστευση των διαδικασιών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελών σε μόλις 10 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Ξεκαθάρισμα και εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης στον συνεταιριστικό χώρο.
Δημιουργία νομικών διατάξεων ευνοϊκών για τις συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών, τη λύση του συνεταιρισμού εάν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του καταστεί κατώτερο από το 1/5 του συνεταιριστικού κεφαλαίου και τη μίσθωση περιουσιακών στοιχείων ΑΣ σε άλλον ΑΣ εάν διατελεί σε κατάσταση εκκαθάρισης.
Θεσπίζεται ο έλεγχος:
• Σε επίπεδο λειτουργίας του συνεταιρισμού με τη δημιουργία του Εποπτικού Συμβουλίου στα όργανα διοίκησης.
• Σε επίπεδο τακτικού και έκτακτου διαχειριστικού, λογιστικού και οικονομικού ελέγχου των ετησίων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ΑΣ από διορισμένους ελεγκτές.
• Σε επίπεδο κρατικής εποπτείας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και του κλάδου Επιθεωρητών.
Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή φαινομένων κατάχρησης εξουσίας από μέλη του συνεταιρισμού ή του ΔΣ και θεσπίζονται ποινικές διατάξεις για μια σειρά από παραπτώματα.
• Φυλάκιση από 3 μήνες έως ένα έτος εάν μέλη του ΔΣ ή υπάλληλοι του ΑΣ έχουν παράξει ψευδή στοιχεία ή έχουν κάνει εικονικές εγγραφές σε βιβλία ή δεν παραδίδουν βιβλία σχετικά με την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού.
• Φυλάκιση από 1 μήνα έως 1 έτος εάν ο ελεγκτής παρέχει εν γνώσει του ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτει ή αρνείται αληθή γεγονότα ή περιστατικά που αφορούν τη διαχείριση ή την οικονομική κατάσταση των ΑΣ.
Πηγή: Έθνος