ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: Κανόνες για οργανώσεις και εθελοντές

Ιανουάριος 22, 2016

«Δεν θέλουμε να διώξουμε κανέναν από το νησί.

Αλλά θα πρέπει να καταγραφούν όλες οι εθελοντικές οργανώσεις, ακόμα και οι εθελοντές που λειτουργούν μεμονωμένα, όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, και να εγγραφούν στο Κέντρο Συντονισμού που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί», δηλώνει ο Μπόρις Τσεσίρκοφ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τον οποίο συνάντησε το «Εθνος» στη Λέσβο.

«Το μήνυμα των ελληνικών Αρχών αλλά και δικό μας είναι ξεκάθαρο και έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Τρέφουμε τεράστια ευγνωμοσύνη για τις εθελοντικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ, έχουν συνεισφέρει πάρα πολύ, η βοήθειά τους είναι απαραίτητη και τη χρειαζόμαστε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται χάος και πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες».Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή όλων όσοι βρίσκονται στο νησί. «Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα που οι αφίξεις κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά νούμερα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη, καθώς τότε αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», λέει ο Μπ. Τσεσίρκοφ. Επισημαίνει ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ βρίσκεται στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία βρίσκεται σε «ανοιχτή» γραμμή επικοινωνίας και συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει τους «κανόνες» που έχουν αποφασιστεί να τεθούν σε ισχύ και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο Δημαρχείο Λέσβου θα καταγραφούν και θα «πιστοποιηθούν» οι μεμονωμένοι εθελοντές και οι εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη στεριά. Οσες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στην έρευνα και τη διάσωση θα πρέπει να καταγραφούν από το Λιμενικό Σώμα και να βρίσκονται σε συνεννόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Τον συντονισμό όλων για καλύτερη δράση στο Προσφυγικό επιδιώκουν οι φορείς στη Λέσβο

Πιλοτική εφαρμογή
Ηδη στη νότια πλευρά του νησιού έχει ξεκινήσει «πιλοτικά» ο σχεδιασμός, καθώς τα σκάφη των ΜΚΟ που συμμετέχουν στις διασώσεις βρίσκονται σε επικοινωνία με το Λιμενικό και ακολουθούν τις εντολές του, όπως εξηγεί ο Μπ. Τσεσίρκοφ. Τα ιατρικά τιμ θα πρέπει να καταγραφούν από την Υγειονομική Περιφέρεια και κατ’ επέκταση από το υπουργείο Υγείας, ενώ τις ΜΚΟ που προσφέρουν εθελοντική εργασία στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα καταγραφούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οσες ΜΚΟ επιχειρούν σε διασώσεις θα πρέπει να έχουν άδεια για το σκάφος και να έχουν πιστοποιημένους επαγγελματίες που εργάζονται εθελοντικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους βρίσκονται στις ακτές και προσφέρουν πρώτες βοήθειες.

Οσο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη νέα κατεύθυνση, ο Μπ. Τσεσίρκοφ λέει ότι «δεν αμφισβητείται η τεράστια συμβολή των εθελοντών, αλλά για να προσφέρεις ακόμη και την αλουμινοκουβέρτα, θα πρέπει να ξέρεις με ποιον τρόπο. Βλέπουμε να τη δίνουν σε ανθρώπους με βρεγμένα ρούχα, με αποτέλεσμα να συγκρατείται η χαμηλή θερμοκρασία και να τίθενται σε κίνδυνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταγραφούν όλοι και να έρχονται στις συσκέψεις ώστε να λαμβάνουν και πληροφορίες. Ηδη κάνουμε επιδείξεις σε εθελοντές και έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιοι είναι στο νησί, για πόσο καιρό θα μείνουν και τι κάνουν. Οσοι δεν έχουν εκπαίδευση, είναι απαραίτητοι σε άλλα πόστα, γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό», λέει ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Οσο για τις οργανώσεις που δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συνεργασία, τότε μάλλον θα κλείσουν, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το πώς θα αντιμετωπιστούν.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», αύριο Σάββατο θα γίνει η πρώτη προσπάθεια συντονισμού των εθελοντικών οργανώσεων στη Σκάλα Συκαμιάς και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πάρει μέρος και η εθελοντική ομάδα «Πλάτανος».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot