Να ποια λέξη δεν πρέπει να χρησιμοποιείς όταν θέτεις νέους στόχους- Έτσι τους σαμποτάρεις

Ιανουάριος 01, 2018
Πώς μια και μόνο λέξη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πετύχετε τους νέους σας στόχους.
Με την Πρωτοχρονιά να απέχει μόλις λίγες ώρες, εκατομμύρια στόχοι για τη νέα χρόνια γράφονται και σβήνονται αυτή τη στιγμή. Καταστάσεις, σχέσεις, δουλειές που θέλουμε να αλλάξουμε και να δώσουμε τη θέση τους σε καινούργια σχέδια που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες μας, συμπληρώνουν το παζλ της προσωπικότητας μας και μας φέρνουν πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο πλάνο που έχουμε για τη ζωή μας.
Και η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία με τα New Year's Resolutions μας γεμίζει με όλα τα είδη συναισθημάτων: χαρά, αισιοδοξία, ενθουσιασμό, αλλά και άγχος. Κι ενώ μπορεί να έχετε όλη την καλή διάθεση και θέληση να μπείτε σε νέο πρόγραμμα, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια λέξη που μπορεί να σαμποτάρει κάθε πρόθεση.
Σύμφωνα με την life coacher Erin Falconer και το νέο της βιβλίο How to Get Sh*t Done, το λάθος που όλοι κάνουμε όταν παίρνουμε αποφάσεις για τη νέα χρονιά είναι να χρησιμοποιούμε μια συγκεκριμένη λέξη.
«Πρέπει να»... «βρω νέα δουλειά», «να αδυνατίσω», «να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους», «να χωρίσω», «να βρω τι θα κάνω στη ζωή μου», «να μάθω να μαγειρεύω». Αυτή η λέξη είναι το «πρέπει».
Όπως εξηγεί και η Falconer, αν και η λέξη «πρέπει» δηλώνει υποχρέωση και ίσως και κάποια αφοσίωση στο όραμα μας, μας γεμίζει με ενοχές αν δεν καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και, τελικά, μας κάνει πιο αναποφάσιστους, απ' ότι δυναμικούς.
«Ενώ μπορεί να ακούγεται σαν απόφαση, το «πρέπει», στην πραγματικότητα, περιγράφει την πιθανότητα και όχι την πραγματικότητα». Για παράδειγμα η φράση «Πρέπει να τρώω πιο υγιεινά» έχει τελείως διαφορετική δυναμική από τη φράση «Θα τρώω υγιεινά». Eτσι αντί να επιλέξουμε να ξεκινήσουμε την πορεία προς μια οριστική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας ή να ολοκληρώσουμε μια εργασία, η λέξη «πρέπει» αφήνει ένα «παραθυράκι» στο να σκεφτόμαστε και άλλες επιλογές και τελικά, να αναλωθούμε στον ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε.
Επιπλέον, το «πρέπει» δίνει και ένα αρνητικό πρόσημο στην απόφαση μας.
«Σπάνια χρησιμοποιούμε το "πρέπει" όταν μιλάμε για κάτι που θέλουμε πολύ να γίνει», το οποίο βγάζει νόημα αν σκεφτείτε ότι το βάζουμε σε προτάσεις όπως «Πρέπει να καθαρίσω». Με τη χρήση του «πρέπει», η απόφαση που αποκολουθεί δεν είναι κάτι που ουσιαστικά, έχετε επιλέξει επειδή το θέλετε, αλλά εξαναγκαστικά. Και αν είστε αναβλητική μς τις δουλειές που πρέπει -αλλά βαριέστε- να κάνετε, γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτή η αίσθηση ευθύνης συνεχίζει να σε κυνηγά, μέχρι, ενεργειακά, να σας βγάλει νοκ άουτ.
Έτσι, αντί να συνεχίζετε να φορτώνετε τον εαυτό σας με ενοχές για όλα όσα «πρέπει» να κάνετε, απλώς πείτε ότι «θα» τα κάνετε και βαλτε τα σε εφαρμογή όσο πιο άμεσα μπορείτε.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot