Ένας χρόνος χωρίς τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη! Η ζωή & το σπουδαίο έργο της καλής νεράιδας των παιδιών

Ιούλιος 24, 2024

 Η ζωή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έμοιαζε με παραμύθι! Εκείνη όμως προτιμούσε να κάνει πραγματικότητα τα παραμύθια των μικρών παιδιών και να τα βλέπει χαρούμενα και χαμογελαστά! Γι' αυτό ζούσε, αυτό υπηρέτησε με ζήλο και αφοσίωση σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής της...

Στις 24 Ιουλίου 2023, όλη η Ελλάδα «πάγωσε» στην είδηση ότι η σπουδαία επιχειρηματίας και πρότυπο φιλανθρωπίας στη χώρα μας έφυγε από τη ζωή.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Σε στενό οικογενειακό κύκλο τελέστηκε η κηδεία της

202001181540400.2482_MARIANA_VARDINOGIANI_17012020.jpg

Ευτυχώς για όλους εμάς, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη άφησε παρακαταθήκη ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που θα συνεχίσει να βοηθάει γενιές και γενιές.

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Κόρη του Γιώργου και της Ευαγγελίας Μπουρνάκη, η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη- τόπο καταγωγής της μητέρας της. Ήταν μόλις 8 ετών όταν άρχισε να μαθαίνει αγγλικά μετά από επιμονή της μητέρας της που ήθελε να τη δει να ξεχωρίζει στον κόσμο της γνώσης. Έφυγε στην εφηβεία της για την Αθήνα ώστε να πάει στο γυμνάσιο και ύστερα ήρθαν και οι σπουδές στην Αμερική. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ήταν παντρεμένη με τον μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη με τον οποίο απέκτησαν 5 παιδιά. Το Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), το Γιώργο (1967), το Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

201902201940170.Image16.jpg
 

Το 1994 στην γκαλερί Πιερίδη με τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον αξέχαστο διάσημο μόδιστρο Καρλ Λάγκερφελντ.

Το όνειρό της από μικρή ήταν να φτάσει κάποτε στο σημείο να έχει τη δυνατότητα να βοηθάει φτωχούς και αδυνάτους αλλά κυρίως τα παιδιά. Και τα κατάφερε. Ξεκίνησε το φιλανθρωπικό της έργο ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για τη διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα δικαιώματα των παιδιών και αντιμετώπιση των προβλημάτων τους σε διάφορους τομείς όπως στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πρόνοια, στην παιδική κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Έγινε το 1999 πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας και κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β', Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

Επίσης, το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Το τεράστιο έργο και η αναγνώριση

Κατά κοινή ομολογία το έργο που άφησε πίσω της είναι τεράστιο και ευτυχώς η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη είχε την τύχη να αναγνωριστεί γι' αυτό με πολλά βραβεία που απέκτησε στη δύσκολη αλλά σπουδαία διαδρομή της. Βραβεύτηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, κορυφαία διάκριση παγκοσμίως. Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής τής απονεμήθηκε το 2015. Κατείχε επίσης τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία ενώ το 2020 τής απονεμήθηκε το βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το σπουδαίο έργο της.

201807061331100.1056_NANA_MOYSXOYRI_MARIANA_VARDINOGIANI_572018.jpg
 

Το 2018 στο Ηρώδειο, στη συναυλία της Νάνας Μούσχουρη.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως όλων όσων είχε κάνει, ήταν το όραμά της που απέκτησε σάρκα και οστά στις 14 Οκτωβρίου 2010, όταν εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της επικεντρώθηκε στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

gossip-tv.gr 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot