Η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, καθώς επιτήδειοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσω του διαδικτύου.Ένα μήνυμα που λάβαμε στο κινητό τηλέφωνο, μάς έδωσε το έναυσμα ώστε να ερευνήσουμε τις εταιρείες που αποστέλλουν εντελώς αυθαίρετα μηνύματα από πενταψήφιο κωδικό, δελεάζοντας τον κάτοχο της συσκευής να συμμετέχει σε διαγωνισμούς με το… αζημίωτο.
Δεκάδες πολίτες, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης, επιβαρύνθηκαν οικονομικά και καταγγέλλουν τις αθέμιτες πρακτικές αυτών των εταιρειώνΑναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι δεκάδες πολίτες, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης, επιβαρύνθηκαν οικονομικά και καταγγέλλουν τις αθέμιτες πρακτικές αυτών των εταιρειών.
Ενδεικτικά, μεταξύ των καταγγελιών, που φιλοξενούνται σε διαδικτυακά φόρουμ, διαβάσαμε: «Θα ήθελα να καταγγείλω την εταιρία με την επωνυμία «Buongiorno Hellas ΕΠΕ» η οποία αυθαίρετα μέσω του UWIN 54354 χρεώνει το τηλεφωνικό μου νούμερο από 2 ευρώ έως και 6 ευρώ στέλνοντας sms χωρίς να έχω δηλώσει κάτι τέτοιο. Μετά από τηλεφωνική μου επικοινωνία με την εν λόγω εταιρία στο τηλ. 210-6241808 μου είπαν ότι δεν ξέρουν πως εγγράφηκα σ’ αυτήν την υπηρεσία και πως θα με διαγράψουν χωρίς να μου επιστρέψουν τα χρήματα», αναφέρει πολίτης που παραπλανήθηκε.
«Προσοχή στα μηνύματα SMS που λαμβάνετε στο κινητό σας από πενταψήφιους αριθμούς σας χρεώνουν χωρίς να το γνωρίζετε! Η εταιρία μέσω του UWIN 54464 ψαρεύει θύματα», τονίζει άλλο «θύμα» σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Πώς φτάσαμε στα ίχνη της εταιρείας
Το μήνυμα που δεχτήκαμε ήταν ακριβώς το ίδιο: B! ΔΩPEAN MHNYMA. H BLINKO EINAI ENEPΓH! ΛABE NEA KAI GADGET ΣTO KINHTO ΣOY. ΔIAΓPAΦH + HELPLINE:2106241808. XPEΩΣH ΣYNΔPOMHΣ 2,07EYPΩ/SMS EΩΣ 12SMS/MHNA.
Άμεσα αναζητήσαμε τους επικοινωνίας. Εκπρόσωπος του τηλεφωνικού κέντρου μας είπε ότι βρίσκουν διάφορους τηλεφωνικούς αριθμούς μέσα από προωθητικά banner σε ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα, καθώς οι επισκέπτες καταχωρούν τον αριθμό του κινητού τους, προκειμένου να μάθουν τα αποτελέσματα κάποιου τεστ/ κουίζ (π.χ. τεστ δείκτη νοημοσύνης, οράσεως, γυναικείου στυλ, ιδανικού βάρους, κλπ.) ή να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς (για κινητό, αυτοκίνητο, τηλεόραση κλπ.).
Ωστόσο, με την καταχώρηση του κινητού τους εγγράφονται εν αγνοία τους σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλού κόστους. Οι συγκεκριμένες πρακτικές των εταιρειών παραβιάζουν ρητά τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Ζητήσαμε από την τηλεφωνήτρια να μας φέρει σε επαφή με τον υπεύθυνο της εταιρείας, προκειμένου να μας δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το πώς εστάλη το διαφημιστικό μήνυμα στο κινητό μας. Αρνήθηκε να μας απαντήσει και μας συνέστησε να στείλουμε e-mail με το αίτημά μας. Όπως και πράξαμε…
Αφού περιμέναμε αρκετή ώρα αναζητήσαμε τη σύνθεση της συγκεκριμένης εταιρείας (Buongiorno) και καταφέραμε να εντοπίσουμε την διαχειρίστρια.
Μετά την πρώτη επικοινωνία μαζί της, η διαχειρίστρια της εταιρείας μας έκλεισε το τηλέφωνο και δεν το ξανασήκωσε… Αδιάψευστος μάρτυρας το παρακάτω βίντεο…
Αναρωτηθήκαμε, κατόπιν όλων των παραπάνω δεδομένων, πώς γίνεται οι εταιρείες αυτές να συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς να τιμωρείται κάποιος βάσει του νόμου της ΕΕΤΤ (Εθνική επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων).
Απευθυνθήκαμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πληροφορηθήκαμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, έπειτα από καταγγελίες πολιτών. «Δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί δεδομένα προκειμένου να αποστέλλει ελκυστικά μηνύματα σε καταναλωτές για να πέσουν στην παγίδα της χρέωσης», τονίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ..
«Οι συγκεκριμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών αγοράζουν βάσεις δεδομένων, οι οποίες κυκλοφορούν στη «μαύρη αγορά» και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν απευθείας πρόσβαση στους καταναλωτές. Η κάθε εταιρεία παραθέτει σε κάθε ανυποψίαστο διάφορα σενάρια για να τον πείσει να τηλεφωνήσει, να απαντήσει σε μήνυμα ή να στείλει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. "Θέλεις να μάθεις πότε θα πεθάνεις;", "θέλεις να δεις που είναι και τι κάνει η φίλη σου τώρα;", είναι μερικά από τα μηνύματα-δολώματα», επισημαίνουν.
Συνεχίζουν… ακάθεκτες με βαριά πρόστιμα
Δικαστικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν πως οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν εξαιτίας της άγνοιας των καταναλωτών. «Για 2 ή 3 ευρώ ο καταναλωτής δεν κάνει μήνυση, καθώς μόνο το δικαστικό παράβολο κοστίζει 100 ευρώ», διευκρινίζουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. «Αν συνεννοηθούν πολλά θύματα και κινηθούν εναντίον των εταιρειών, τότε είναι πιο εύκολο η υπόθεση να πάρει την δικαστική οδό», προσθέτουν.
Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων) έχει επιβάλει σε διάφορες εταιρείες (ιταλικές, γερμανικές με παράρτημα στην Ελλάδα) πρόστιμα συνολικού ύψους 2.044.783 ευρώ, για παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕΤΤ αναφορικά με την παροχή συνδρομητικών Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) μέσω SMS αυξημένης χρέωσης.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε και να μην χρεωθείτε είναι να διαγράψετε απευθείας το sms που θα λάβετε στο κινητό σας. Επίσης συνιστά να μην κοινοποιείτε τον αριθμό του κινητού σας στο διαδίκτυο σε παιχνίδια κουίζ ή όπου αλλού σας ζητηθεί προκειμένου να σας στείλουν μία απάντηση…