Τι λένε οι δήμαρχοι για το χάος στα νησιά

Αύγουστος 27, 2015

Την έντονη ανησυχία τους για τα οξύτατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και τους δήμους τους, από τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες, εξέφρασαν οι δήμαρχοι.

Η ανυπαρξία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και η ανάγκη συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των δημάρχων.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με απόφασή του ζητεί τη σύσταση διαρκούς Επιτροπής παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της και των εμπλεκόμενων υπουργείων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα μας κινδυνεύει, αντί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες και υποδομές».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για το πότε και με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν άμεσα χρήματα από την Ε.Ε., πώς θα δημιουργηθούν τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής, πώς θα γίνει η μετακίνηση των μεταναστών–προσφύγων ταχύτερα κι αποτελεσματικότερα, και πώς αντίστοιχα θα γίνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η ταυτοποίηση και υγειονομική εξέταση και περίθαλψη όπου χρειάζεται, των προσφύγων και μεταναστών.

Οι δήμαρχοι, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους, μεταξύ άλλων διατύπωσαν την θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος. Επίσης προτάθηκε η ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των μεταναστευτικών ροών στους δήμους όλης της χώρας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης εγκαταστάσεων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακόμη, επειδή το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, προτάθηκε να υπάρξει συνάντηση και με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

Οι δήμαρχοι κατήγγειλαν και την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και προτείνουν, από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση υποδοχής προσφύγων από άλλες χώρες της Ε.Ε., η μετακίνηση τους σ' αυτές να γίνεται απευθείας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, άσκησε κριτική για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και κατηγόρησε τους δυο παριστάμενους υπουργούς ότι «δεν δεσμεύθηκαν για τίποτε». Επίσης κατήγγειλε «παντελή απουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τη μη αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι έχουμε πλέον «μετακινήσεις πληθυσμών» και ζήτησε να υπάρξει ισομερής και δίκαιη κατανομή τους σ΄όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπογράμμισε ότι από πλευράς των συναρμόδιων υπουργών υπήρξε «καλή διάθεση αλλά ελάχιστη ανταπόκριση από τα υπουργεία» σημειώνοντας ότι οι νησιώτικοι δήμοι δεν έχουν κληθεί ποτέ να συμμετάσχουν σε συσκέψεις, ή στην κατάρτιση σχεδιασμού. Αντίθετα οι δήμοι, όπως ο δικός του, με ίδιους πόρους και την αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών, ανέλαβαν τη σίτιση, τη δημιουργία, προσωρινών δομών κ.ά.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε ότι, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη «συνελήφθη κοιμώμενη» στο θέμα αυτό. Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, ενώ επισήμανε ότι όσοι καταφθάνουν στο νησί του, «δεν θέλουν να μείνουν λεπτό στην Ελλάδα αλλά να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Για τη μείωση των ροών από το Αιγαίο, ο κ. Γαληνός πρότεινε να εξεταστεί, αν μπορεί «να ανοίξει ο φράκτης στον Έβρο» και να ενισχυθούν εκτάκτως οικονομικά αλλά και με εξοπλισμό οι δήμοι «που σηκώνουν το βάρος».

Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, πρότεινε να τοποθετηθούν συντονιστές στους καταυλισμούς για να επιλύουν τρέχοντα λειτουργικά προβλήματα, να αξιοποιηθούν πρώην στρατόπεδα, κ.ά.

Ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε αντίθετος στη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων στα νησιά, εκτιμώντας πως «θα γκετοποιηθούν, ενώ υπάρχει και κίνδυνος έκδοσης «ταξιδιωτικών οδηγιών» από άλλες χώρες». Ο κ. Κυρίτσης κατήγγειλε την μη ύπαρξη εθνικού σχεδιασμού και τη διαχρονική, όπως είπε, αναξιοπιστία της κεντρικής εξουσίας.
Επίσης, δήλωσε πως έχει στοχοποιηθεί επειδή διεκδικεί «ρεαλιστικές βιώσιμες λύσεις και να μην μετατραπεί η Κως σε αποθήκη ψυχών». Επίσης ζήτησε να εφαρμοσθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα στις 14 Απριλίου.

Ο δήμαρχος Καλυμνίων, Γιάννης Γαλούζης, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα ξεπερνά τις τοπικές κοινωνίες» και «οι ροές είναι πλέον τέτοιες που προκαλούν τις αντιδράσεις τους». Ο κ. Γαλούζης εξέφρασε με τη σειρά του την αντίθεσή του με τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής στα νησιά, «εκτός κι αν είναι για φιλοξενία μιας – δυο ημερών». Κατήγγειλε επίσης την λειψανδρία στην τοπική αστυνομία και το λιμενικό, αλλά και τις ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά στο νοσοκομείο του νησιού.

Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, «είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει φθάσει στην κορύφωσή του» και επισήμανε ότι πριν το χειμώνα θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες δομές.

Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, επισήμανε ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή για να δει την κατάσταση. Αντίθετα, είπε, «σήμερα μετέβη εκεί ο πρόξενος των ΗΠΑ από τη Θεσσαλονίκη» και άφησε να εννοηθεί πως λόγω της παρουσίας του αμερικανού διπλωμάτη, η ΠΓΔΜ επέτρεψε να περάσουν δυο χιλιάδες άτομα στο έδαφός της.

κ. Γκουτενούδης ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ για τον αριθμό των ατόμων που θα δέχεται καθημερινά, έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται στη μεθόριο χιλιάδες άνθρωποι. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσφορία του ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από την κυβέρνηση – και εξήρε τη συμβολή της Οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot