Προσφυγικό: Στον αέρα παραμένει η λειτουργία της Αρχής για κοινοτικά κονδύλια

Οκτώβριος 31, 2015

Επισήμως, ο μηχανισμός διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη μετανάστευση μπήκε σε λειτουργία πριν από ενάμιση μήνα, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Ανεπισήμως, ωστόσο, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν έχει ακόμα εκχωρήσει αρμοδιότητες στις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εκταμίευση των πρώτων 30 από τα συνολικά 480 εκατομμύρια ευρώ της περιόδου 2014-2020. Η ρύθμιση της εκκρεμότητας απαιτεί υπογραφή υπουργικής απόφασης και δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ακόμα πάντως και σ’ αυτή την περίπτωση, οι δύο από τις τρεις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές έχουν συσταθεί μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν έχουν παρά μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων και επομένως αδυνατούν να «τρέξουν» δράσεις που έχουν προβλεφθεί στο ελληνικό action plan.

Ενδεικτικά, η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διαθέτει ήδη από τον Αύγουστο προϊστάμενο όχι όμως και υπαλλήλους, παρότι το οργανόγραμμά της προβλέπει ότι θα απασχολεί 40 άτομα. Προς το παρόν, οι γνωρίζοντες εξηγούν ότι δεν έχουν χαθεί κονδύλια από τα 480 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει δεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρηματοδότηση δράσεων για τη μετανάστευση. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί τελικά να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς βάσει διαδικασιών, όσες δράσεις ξεκινήσουν το 2015 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2017. Ετσι, εάν για παράδειγμα εξαγγελθεί διαγωνισμός για τις επιστροφές (απελάσεις) μεταναστών και δεν ευοδωθεί άμεσα, τότε τα χρήματα που έχουν πιστωθεί από την Κομισιόν για τη συγκεκριμένη δράση θα χαθούν οριστικά.

Το θέμα έχει αναδείξει η «Κ» με σειρά δημοσιευμάτων, ενώ στις αρχές Αυγούστου είχε παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας η διαχειριστική Αρχή να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό. Τρεις μήνες αργότερα, το θέμα συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στις διαπραγματεύσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν.

Ενταση

Οπως πληροφορείται η «Κ», τη Δευτέρα υπήρξε ένταση μεταξύ Γερμανού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με το θέμα χρηματοδότησης των απελάσεων. Η Αστυνομία φέρεται να έχει ζητήσει έκτακτα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιστροφών, παρότι η συγκεκριμένη δράση έχει συμπεριληφθεί στο action plan και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα ήδη διαθέσιμα 480 εκατομμύρια ευρώ. Καλά πληροφορημένη πηγή μετέφερε στην «Κ» ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αρνείτο να δεχθεί τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, επαναλαμβάνοντας πεισματικά τη λέξη «Νο» (όχι) και τελικά υπαναχώρησε λέγοντας ότι υπάρχει άνωθεν πολιτική απόφαση να δοθούν τα χρήματα με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης αλλά «για τελευταία φορά».

Επιφυλάξεις

Με βάση το επιχείρημα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα έκτακτα κονδύλια ζητήθηκαν επιμόνως προκειμένου να «τρέξουν» το γρηγορότερο δυνατόν οι απελάσεις αλλοδαπών. Για παράδειγμα, στην Αμυγδαλέζα παραμένουν περίπου 300 ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν να απελαθούν λόγω έλλειψης χρημάτων. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, διατυπώνονται επιφυλάξεις, καθώς η έκτακτη χρηματοδότηση ανοίγει τον δρόμο στην Αστυνομία για την απευθείας ανάθεση του έργου σε ανάδοχο ιδιώτη αντί της διενέργειας ενός ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την επιλογή των catering για τη σίτιση των κρατούμενων αλλοδαπών, με συνέπεια το σύστημα τροφοδοσίας των κέντρων να καταρρεύσει, και πρόσφυγες και μετανάστες που διανυκτερεύουν σε κέντρα καταγραφής, όπως η Μόρια, σήμερα να μη σιτίζονται.

Τελικά, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ενέκρινε προφορικά τα αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση, τα οποία είχαν υποβάλει το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πρώτη Υποδοχή. Παραμένει σε εκκρεμότητα η γραπτή επιβεβαίωση της έγκρισης. Το Λιμενικό προβλέπεται να εισπράξει 4,5 εκατομμύρια ευρώ, η Πρώτη Υποδοχή 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η Αστυνομία (από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα έκτακτα κονδύλια τα οποία πρόκειται να διατεθούν στην Ελληνική Αστυνομία, 800.000 ευρώ αφορούν την κάλυψη δαπάνης για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή του Εβρου. Μάλιστα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχε επικαλεστεί τη συγκέντρωση Σύρων προσφύγων στην Αδριανούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να πετύχει την έγκριση της δαπάνης.

Καθημερινή

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot