Διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών από το 2016 και νέες αλλαγές στα σχολεία

Οκτώβριος 07, 2015

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας όπως περιγράφηκε απο τον ίδιο τον Υπουργό κ. Φίλη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων είναι ένα σχολείο που θα αμβλύνει και δεν θα οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

«Θέλουμε, με άλλα λόγια, ένα καλό σχολείο για όλους», είπε ο Υπουργός απο το βήμα της βουλής Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Αυτό σημαίνει ότι προωθούμε στην πράξη εκπαίδευση ίσων ευκαιριών για όλους και όλες», ανέφερε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται, επίσης, η ίδρυση και λειτουργία ενός τουλάχιστον ειδικού σχολείου ανά διεύθυνση εκπαίδευσης.

«Έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την ειδική αγωγή είναι η κυβερνητική απόφαση να προσληφθεί φέτος επιπλέον προσωπικό περίπου 1.000 άτομα, για την ειδική εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Φίλης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι θα προωθηθεί άμεσα ένα νέο και πολυδιάστατο θεσμικό πλαίσιο αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, με στόχο την άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. «Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε στην επαναφορά, και μάλιστα ποιοτικά αναβαθμισμένης, της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που είχαν ουσιαστικά καταργηθεί, καθώς και στην εφαρμογή προγραμμάτων παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες», επισήμανε ο κ. Φίλης.

Εξάλλου, ανέφερε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος και δεσμεύτηκε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και για τη συνεχή επιμόρφωσή τους, με προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης, αλλά και ανάδειξης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο προγραμματίζει σειρά παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να αντιμετώπιστούν δυσλειτουργίες και παθογένειες και να ανοίξει ο δρόμος για τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου θα διερευνήσει τη δυνατότητα ενός αριθμού μόνιμων διορισμών μέσα στο 2016, ούτως ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα των κενών στα σχολεία. Παράλληλα, σχεδιάζεται, σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, η «δραστική μείωση» του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, για το σχολικό έτος 2016-17, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης.

Στόχος του υπουργείου, κάθε χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016, να έχουν, στο μεγαλύτερο βαθμό, οριστικοποιηθεί οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι πίνακες προσλήψεων, ούτως ώστε τα σχολεία να λειτουργούν από την πρώτη μέρα χωρίς τα κενά των τελευταίων χρόνων. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσον αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, περνά και πάλι η σχετική αρμοδιότητα από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείου Παιδείας. Εξάλλου, όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «αναγκαία» την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της προσχολικής αγωγής, καθώς επίσης και τη συνολική αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος και των βιβλίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοικτά για τον τεράστιο όγκο της διδακτέας ύλης, που οι μεν δάσκαλοι και καθηγητές αδυνατούν να διδάξουν, τα δε παιδιά αδυνατούν να αφομοιώσουν», είπε ο υπουργός. Ειδικότερα, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Φίλης προανήγγειλε την αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομης εκπαιδευτικής βαθμίδας, καθώς επίσης και τη θεσμοθέτηση νέων τρόπων αποτίμησης της γνώσης με μείωση του χρόνου των εξετάσεων στα Γυμνάσια προς όφελος του διδακτικού χρόνου. Ακόμη, στην ομιλία του, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να τεθεί άμεσα σε κοινωνική διαβούλευση ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση τέταρτου σχολικού έτους στα ΕΠΑΛ, προαιρετικό και επιδοτούμενο, για όσες και όσους αποφοίτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Επίσης, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το υπουργείο Παιδείας θα προβεί σε θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για τις μορφές μάθησης που βασίζονται στην εργασία. Εξάλλου, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι θα αναληφθούν εκπαιδευτικές δράσεις για να αντιμετωπιστεί τόσο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας όσο και φαινόμενα διακρίσεων, προκαταλήψεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού στο προαύλιο και την αίθουσα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δήμους, την εκκλησία και ομάδες αλληλεγγύης, θα συσταθεί Παρατηρητήριο κατά της παιδικής φτώχειας, ώστε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, όπως τα σχολικά συσσίτια.

www.dikaiologitika.gr

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot