«Πληγή» η διαφθορά για την ελληνική οικονομία

Μάιος 26, 2015

Το 70% των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα εμπλέκονται σε πρακτικές δωροδοκίας/διαφθοράς, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, έναντι 35% στις αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Αιτία είναι η έλλειψη ρευστότητας και η ανάγκη να βρουν νέες πηγές εσόδων σε αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ ανάμεσα στις πλέον διαδεδομένες επιχειρηματικές πρακτικές διαφθοράς είναι η απόκρυψη οικονομικών στοιχείων.

Ωστόσο, ως θετικό στοιχείο καταγράφεται το γεγονός ότι μειώθηκαν οι πρακτικές δωροδοκίας και διαφθοράς ελληνικών επιχειρήσεων, έναντι του 84% που ήταν το 2013. Η διαφθορά αναφέρεται κατά 33% σε προσφορά προσωπικών δώρων, 37% σε προσφορά μετρητών και 23% σε προσφορά ψυχαγωγίας.

To 41% των ελληνικών εταιρειών συμφωνεί με την εσωτερική δημοσιοποίηση αρνητικών οικονομικών επιδόσεων, έναντι 43% στις αναπτυγμένες χώρες. Το πιο συχνό φαινόμενο επιχειρηματικής διαφθορά στην Ελλάδα (30%) είναι η διαπραγμάτευση αναδρομικών εκπτώσεων με τους προμηθευτές, ενώ το 17% πραγματοποιεί πρόωρη αναφορά εσόδων από εκπτώσεις προμηθευτών.

Επίσης το 51% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απάντησαν στην έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ανήθικες πρακτικές δεν περνούν απαρατήρητες από την Κεντρική Διοίκηση και το 47% πιστεύει ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, στις διάφορες χώρες που δραστηριοποιούνται ανταποκρίνονται στα ηθικά πρότυπα των χωρών αυτών.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά το γεγονός ότι το 48% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί ότι το επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων στον κλάδο τους έχει αυξηθεί κατά την τελευταία διετία και το 42% εκτιμά ότι τα αυξημένα επίπεδα κανονιστικών διατάξεων αυξάνουν τις προκλήσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τη χώρα μας, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, σημειώνει: «Υπάρχουν στοιχεία στην έρευνα τα οποία οφείλουν να μας προβληματίσουν. Υπάρχουν, όμως, και πολλά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ιδίως σχετικά με τη δέσμευση των διοικήσεων των επιχειρήσεων για την πάταξη τέτοιων φαινομένων και τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί την τελευταία διετία, όπως κώδικες δεοντολογίας και πολιτικές πρόληψης. Όλα αυτά αποτελούν μια πολύ καλή βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουν να 'κτίσουν' οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot