Μεγαλύτερα διαλείμματα, λιγότερες ώρες διδασκαλίας

Ιούνιος 08, 2016
Μα πιο πολύ απ' όλα το διάλειμμα μου αρέσει... Κάπως έτσι θα λένε φέτος οι μαθητές των Γυμνασίων, αφού ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αποφάσισε να τους προσφέρει λίγη ώρα παραπάνω κάθε μέρα για διάλειμμα, προκειμένου να προλαβαίνουν να πάρουν μια ανάσα από την παρακολούθηση της διδασκαλίας.
Οπως τόνισε ο κ. Φίλης, ο χρόνος του διαλείμματος είναι πάρα πολύ μικρός και πρέπει να μεγαλώσει «για να έχουμε μια ανθρώπινη λειτουργία του σχολείου».

Η αύξηση όμως της ώρας των διαλειμμάτων δεν είναι το μόνο καλό νέο για τα παιδιά των Γυμνασίων, αφού από τη νέα χρονιά θα έχουν και λιγότερες ώρες διδασκαλίας (από 35 θα γίνουν 32) κάθε εβδομάδα αλλά και λιγότερες εξετάσεις (στα δευτερεύοντα μαθήματα θα καταργηθούν).

Οι σχετικές λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί, αλλά, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός, από τη νέα χρονιά «κόβεται» μία ώρα την εβδομάδα από τα Αρχαία Ελληνικά (πιθανότατα στη Β' και τη Γ' τάξη). Στην Α' τάξη η ώρα των Αρχαίων δίνεται στη Νεοελληνική Γλώσσα (που αυξάνεται κατά μία ώρα).

Το project Βιωματική Δράση «κόβεται» ως ξεχωριστό μάθημα. Επίσης μαθήματα ήσσονος σημασίας -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου- όπως η Οικιακή Οικονομία, εναλλάσσονται και έτσι μειώνεται η τρίτη ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης, πιλοτικά, σε έναν αριθμό σχολικών μονάδων από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17 η βαθμολογία του μαθητή θα συνοδεύεται και από περιγραφική αξιολόγηση.
Το διδακτικό έτος θα τελειώνει αργότερα, δηλαδή στις 31 Μαΐου. Η επιμήκυνση του διδακτικού έτους θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ημερών των εξετάσεων. Ταυτόχρονα, το σχολικό έτος θα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου. Τέλος, θα γίνει μια προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης.
Πάντως, η απόφαση του υπουργού να «κόψει» το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και να το χαρακτηρίσει «ήσσονος σημασίας» προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Ανακοίνωση
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος τονίζει: «Με βάση ποια κριτήρια ένα μάθημα θεωρείται ήσσονος σημασίας; Η σημασία του κρίνεται από την παιδαγωγική λειτουργία του μαθήματος ή από τη δύναμη των συνδικαλιστικών οργάνων των εκάστοτε διδασκόντων και της επιρροής τους στο υπουργείο; Διότι αν ισχύει το πρώτο, καλό θα ήταν να του εξηγηθεί ότι τα εφόδια που προσφέρει το μάθημα στα παιδιά και η αγωγή που παρέχει σε θέματα υγείας, διατροφής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης κ.λπ. δεν μπορούν να αναπληρωθούν από κανένα άλλο μάθημα.

Επιπλέον, αν ισχύει το πρώτο, τότε γιατί ο υπουργός πριν από λίγες ημέρες στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είχε χαρακτηρίσει αντικείμενα που πραγματεύεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (αγωγή υγείας, διατροφή, αποτροπή της παχυσαρκίας, αποτροπή εθισμών, σεξουαλική αγωγή) ως προτεραιότητες;»...

ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Γαλλικά ή Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα
Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι γονείς μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού ποια δεύτερη ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθεί το παιδί τους κατά την εισαγωγή του στο Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου, οι μαθητές διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη Γαλλική ή τη Γερμανική (παράλληλη διδασκαλία).
Αφού οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών ενημερωθούν από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου για τη διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας στην Α' τάξη του Γυμνασίου, οι μαθητές της ΣΤ' τάξης θα πρέπει να του προσκομίσουν ενυπόγραφο σημείωμα από τους γονείς-κηδεμόνες τους όπου θα αναγράφεται η προτίμησή τους σχετικά με τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν στο Γυμνάσιο.
Οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων θα αποστέλλουν στο Γυμνάσιο υποδοχής το απολυτήριο και το ενυπόγραφο σημείωμα του γονέα-κηδεμόνα του μαθητή έως τις 15 Ιουνίου 2016.

Σε συνεννόηση
Στη συνέχεια, οι διευθυντές των Γυμνασίων, μετά την παραλαβή των απολυτηρίων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των ενυπόγραφων σημειωμάτων με την προτίμηση των μαθητών για τη δεύτερη ξένη γλώσσα, θα διερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας στη δεύτερη ξένη γλώσσα σε συνεννόηση με τους συλλόγους των καθηγητών.
Κατόπιν θα γνωστοποιούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα τμήματα διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
• Η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας γίνεται στην Α' τάξη του Γυμνασίου και οι μαθητές τη συνεχίζουν και στις επόμενες τάξεις.
• Οι μαθητές της Α' τάξης του Γυμνασίου έχουν δικαίωμα να αλλάξουν την προτίμησή τους για τη δεύτερη ξένη γλώσσα έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.

ethnos.gr

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot