Καλογήρου: Ένας μήνας περιθώριο, γιατί κινδυνεύει με χρεοκοπία

Σεπτέμβριος 06, 2016

Γιατί απειλούνται με χρεοκοπία τα παπούτσια Καλογήρου;

Ακόμα μια χρεοκοπία είναι έτοιμη να σκάσει στην ελληνική αγορά.

Τα οικονομικά προβλήματα που από το 2010 και μετά αντιμετωπίζει ο όμιλος Λεμονή, γνωστός στην αγορά με την «μπράντα» των παπουτσιών Καλογήρου, έχουν οξυνθεί σε βαθμό που η πορεία μοιάζει να είναι πλέον πολύ δύσκολα αναστρέψιμη από την χρεοκοπία.


Μέσα στο καλοκαίρι η διοίκηση της γνωστής εταιρείας χρειάστηκε να ζητήσει ακόμη και από το προσωπικό της να βάλει πλάτες και να αποδεχθεί μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για να γίνουν οι παραγγελίες της νέας εμπορικής σεζόν.

Η εταιρεία χρειάζεται να πληρώνει πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως σε προμηθευτές και εργαζόμενους, ωστόσο πλέον ο τζίρος δεν επαρκεί για να καλύψει τα έξοδά της με αποτέλεσμα μέρος των δανείων της να έχει καταστεί από καιρού ληξιπρόθεσμο και οι πληρωμές προς διάφορες κατευθύνσεις, να καθυστερούν.

Το πρόβλημα ρευστότητας είναι πλέον πολύ σοβαρό και σε συνδυασμό με τα μεγάλα χρέη, την καθίζηση των πωλήσεων και τις διαρκώς επιδεινούμενες ζημιές που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην αγορά και των δαπανηρών ανοιγμάτων επέκτασης στο παρελθόν, οι πιστώτριες τράπεζες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί αυτή τη φορά να τραβήξουν την πρίζα από την ιστορική εταιρεία Καλογήρου εφόσον δεν βρεθούν φρέσκα κεφάλαια για την εξυγίανσή της.

Η Alpha Bank και η Eurobank που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στον όμιλο Λεμονή μέσω ομολογιακού δανείου 31,9 εκατ. ευρώ, θεωρητικά καλύπτονται πίσω από τις προσημειώσεις έξι ακινήτων της εταιρείας έναντι υποθήκης 49,85 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες λένε ότι οι πιστωτές έχουν δώσει χρονικό περιθώριο στον όμιλο μέχρι τον Οκτώβριο να επεξεργαστεί και να προτείνει λύσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά της προβλήματα.

Διαφορετικά δεν αποκλείεται να κινήσουν νομικές διαδικασίες και θεωρείται πιθανό εντός του Φθινοπώρου να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις για τον όμιλο, με σοβαρές επιπτώσεις και στην αγορά.

Στην αγορά επικρατεί η αντίληψη πως ο όμιλος Λεμονή θα πρέπει να στηριχθεί από τις τράπεζες για να επαναφέρει σε θετική τροχιά τα μεγέθη του καθώς αποτελεί πλέον μια από τις τελευταίες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στο γυναικείο υπόδημα, με δυνατότητες να γυρίσει το παιχνίδι.

Στο τέλος του 2014 η εταιρεία χρειάζονταν θεωρητικά περίπου 14 εκατ. ευρώ μόνο για να καλύψει την αρνητική καθαρή θέση της η οποία υπερδιπλασιάστηκε λόγω των ζημιών ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που ήρθαν να προστεθούν στις αντίστοιχα υψηλές ζημιές 13,5 εκατ. ευρώ το 2013.

Φέτος οι απαιτήσεις εκτιμάται ότι είναι πλέον αισθητά μεγαλύτερες, αν και δεν έχει δημοσιευτεί ετήσιος ισολογισμός για το 2015 ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα.

Συνολικά η εταιρεία είχε συσσωρεύσει ζημιές 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια καθώς τα έσοδά της βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση μετά το 2010 και ο τζίρος της από τα 102 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα επίπεδα των 52 εκατ. ευρώ το 2014 και πιθανόν ακόμη χαμηλότερα πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα οι λειτουργικές δαπάνες και οι υποχρεώσεις (80 εκατ. ευρώ) παρέμειναν υψηλές παρά τις προσπάθειες που έγιναν για τον περιορισμό του κόστους με κλείσιμο καταστημάτων και μειώσεις προσωπικού.

fimes.gr

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot