Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων: Αυξήσεις και μειώσεις σε 4.845 σκευάσματα

Ιούνιος 25, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Τι προβλέπει το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων - Αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά
Πυρετός διεργασιών και ζυμώσεων κυριαρχεί στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο φαρμακευτικό χώρο, ενόψει της ανάρτησης του νέου -και πολυαναμενόμενου- δελτίου τιμών φαρμάκων στη χώρα μας, το οποίο θα αποτυπώνει τον προσφάτως ψηφισθέντα τρόπο διαφορετικό τιμολόγησης.

Η τελευταίας στιγμής πρόσκληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη τύπου για το θέμα σήμερα το μεσημέρι και μόλις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές δείχνει πάντως την αγωνία της Αριστοτέλους – όπως και της κυβέρνησης- στην επικοινωνιακή διαχείριση του επικείμενου δελτίου τιμών και κυρίως του νέου τρόπου αποζημίωσης των φαρμάκων καθώς θεωρείται δεδομένη η επιβάρυνση των πολιτών.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, όλα τα φάρμακα θα έχουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν τιμή υψηλότερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης. Το τελευταίο σενάριο είναι εκείνο που θα επηρεάσει τους πολίτες, οι οποίοι θα βλέπουν να μεγαλώνει και η συμμετοχή τους όσο θα καταγράφεται αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

Αλλαγές θα φέρει το νέο σύστημα τιμολόγησης και στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα λάβουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήγει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις των τιμών των off patent φαρμάκων αναμένεται πως θα συμπαρασύρουν αναλόγως και τις τιμές των γενόσημων. Μάλιστα, για να αποφευχθεί απότομη μείωση των τιμών στα γενόσημα, σε περιπτώσεις που η τιμή τους υποχωρεί με τον νέο τρόπο τιμολόγησης περισσότερο από 10%, να τιμολογούνται στο 75% του off patent φαρμάκου.

Αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά

Η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με την (ανα)τιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι έντονη. Αποτυπώθηκε μάλιστα με καταγγελίες εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς οι οποίοι πριν από τις ευρωεκλογές είχαν μιλήσει για σκοπιμότητες και ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς των αρμοδίων στον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας.

Η διαπίστωση για τους «αυτοσχεδιασμούς» του υπουργείου Υγείας στο επικείμενο δελτίο τιμών φαρμάκων έγινε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF) – κι αποτέλεσε βεβαίως μια σημαντική καταγγελία, δεδομένου ότι ο κλάδος είχε χαιρετίσει τον σχετικό νόμο για την ανατιμολόγηση χαρακτηρίζοντας τον ως ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης.

Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου από το υπουργείο Υγείας επιφύλασσε εκπλήξεις για τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και του PIF. Έτσι, με κοινή ανακοίνωσή τους προειδοποίησαν πως ό,τι εφαρμόζεται («κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης» το χαρακτήρισαν), οδηγεί σε ελλείψεις φαρμάκων, τόσο των καινοτόμων όσο και των παλαιότερων, δοκιμασμένων σκευασμάτων.

Ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου βλέπει το υπουργείο Υγείας

Ο υπουργός Υγείας δεν συμμερίζεται την ανησυχία και την αγωνία του φαρμακευτικού κόσμου. Όπως έχει πει επανειλημμένως ο κ. Ανδρέας Ξανθός, «το νέο σύστημα τιμολόγησης αποτρέπει την ανεξέλεγκτη πτώση τιμών, ειδικά στα γενόσημα, και άρα κρατάμε στην αγορά παλιά, φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα χωρίς κίνδυνο ελλείψεων είτε λόγω παράλληλων εξαγωγών είτε λόγω απόσυρσης και υποκατάστασης τους με νεότερα αλλά πολύ πιο ακριβά. Με τη νέα δέσμη μέτρων πετυχαίνουμε τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο τιμών (λόγω ισοδύναμων μειώσεων και αυξήσεων) και άρα η συμμετοχή του πολίτη».

Οι ισοδύναμες μειώσεις και αυξήσεις αποτυπώνονται σε χιλιάδες κωδικούς σκευασμάτων και σε δραστικές αλλαγές στην τιμή τους οι οποίες θα πλήξουν τους ασθενείς. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Ξανθός σε συλλόγους ασθενών, επιχειρώντας να τους εξηγήσει τη νέα τιμολογιακή πολιτική, υπάρχουν 4.845 κωδικοί φαρμάκων που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25%).
Από αυτούς, με το νέο σύστημα τιμολόγησης οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί εμφανίζουν αύξηση.

«Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ» είχε πει ο κ. Ξανθός, αναφέροντας τον περασμένο Μάρτιο για πρώτη φορά το εύρος της τιμής των φαρμάκων στα οποία θα αποτυπωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική.

https://www.protothema.gr/

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot