Στη χώρα μας διερευνάται η περίπτωση τουλάχιστον ενός κρούσματος σαλμονέλας σε βρέφος
Εκατοντάδες αγωγές κατά της γαλλικής εταιρείας – Θα τους αποζημιώσουμε όλους, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου
Αντιμέτωπη με εκατοντάδες αγωγές βρίσκεται η γαλλική εταιρεία Lactalis στη δίνη του σκανδάλου του μολυσμένου βρεφικού γάλακτος που όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εμανουέλ Μπενιέ, αφορά 83 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Γονείς που καταγγέλλουν ότι τα παιδιά τους μολύνθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας αφού ήπιαν το γάλα (σε σκόνη) της εταιρείας, προσέφυγαν ήδη στη Δικαιοσύνης διεκδικώντας αποζημιώσεις. Μέχρι στιγμής οι γαλλικές αρχές έχουν καταγράψει 37 κρούσματα, ενώ άλλο ένα κρούσμα έχει αναφερθεί στην Ισπανία και ένα ακόμα ερευνάται στην Ελλάδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού Ομίλου δεσμεύθηκε ότι η Lactalis θα αποζημιώσει όλες τις οικογένειες Βγαίνοντας από τη σιωπή του με συνέντευξή στην εφημερίδα Journal du Dimanche -την πρώτη που έχει δώσει ποτέ στον Τύπο- ο 47χρονος Μπενιέ υπερασπίζεται τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την γαλλική κυβέρνηση και τους καταναλωτές.
«Σε καμιά στιγμή δεν υπήρξε βούληση να κρύψουμε τα πράγματα», διαβεβαιώνει ο Μπενιέ, ο οποίος διευθύνει από το 2000 την οικογενειακή επιχείρηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του και τον παππού του.
Έπειτα από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο όμιλος Lactalis ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των παρτίδων βρεφικού γάλακτος που παρήχθησαν στο εργοστάσιο της Κραόν (δυτική Γαλλία), ανεξαρτήτως ημερομηνίας παραγωγής, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις διαδοχικές ανακλήσεις που είχαν αρχίσει στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο Εμανουέλ Μπενιέ ισχυρίζεται ότι ήταν αυτός που πρώτος πρότεινε στη κυβέρνηση το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο αφορά 83 χώρες, κυρίως την Κίνα και την γρήρορα αναπτυσσόμενη αγορά βρεφικών τροφών στη χώρα.
«Πρέπει να υπολογιστεί η έκταση αυτής της επιχείρησης: αφορά περισσότερα από 12 εκατομμύρια κουτιά», υπογραμμίζει διαβεβαιώνοντας πως οι διανομείς δεν θα χρειάζεται πλέον να διαλέγουν τα προϊόντα ανάλογα με την ημερομηνία παραγωγής. «Γνωρίζουν πως πρέπει να τα αποσύρουν όλα από τα ράφια».
Συνολικά 37 βρέφη προσβλήθηκαν από σαλμονέλλωση στη Γαλλία, εκ των οποίων 18 χρειάστηκε να νοσηλευθούν, αφού κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα ή προϊόν βρεφικής διατροφής της Lactalis, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Όλα τα μωρά πηγαίνουν «καλά», σύμφωνα με τις δημόσιες υγειονομικές αρχές.
«Δεν υπάρχει νέο κρούσμα από τις 8 Δεκεμβρίου. Το κρούσμα που ανακοινώθηκε στην Ισπανία αφορά τον Οκτώβριο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lactalis.
Ερωτηθείς σχετικά με τις «εκατοντάδες» προσφυγές που έχουν κατατεθεί από γονείς σε όλη τη Γαλλία, όπου έχει αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για «τραυματισμούς εξ αμελείας» και «διακινδύνευση ανθρώπινης ζωής», ο Μπενιέ υποσχέθηκε ότι δεν θα κρύψει τίποτε.
«Υπάρχουν προσφυγές, υπάρχει μια έρευνα, θα συνεργαστούμε με τη Δικαιοσύνη δίνοντας όλα τα στοιχεία που θα μας ζητήσει. Ουδέποτε σκεφτήκαμε να ενεργήσουμε διαφορετικά».
«Θα αποζημιώσουμε όλες τις οικογένειες που υπέστησαν βλάβη», δεσμεύθηκε.
«Το επάγγελμά μας είναι να φέρνουμε στην αγορά ασφαλή για την υγεία προϊόντα. Αν αυτό δεν συνέβη, αποτελεί ευθύνη μας», αναγνωρίζει ο Μπενιέ, προσθέτοντας πάντως ότι κατά την άποψή του, «δεν υπήρξε παράλειψη από την πλευρά μας στις διαδικασίες».
Η Lactalis, οικογενειακή επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε το 1933 από τον παππού του Μπενέ, εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κολοσσό με συνολικά 246 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 47 χώρες και 75.000 συνεργάτες.
Ο όμιλος δεν δημοσιεύει ποτέ οικονομικά στοιχεία, με εξαίρεση τον ετήσιο τζίρο του ύψους 17,3 δισ. ευρώ, ο οποίος πραγματοποιείται σε ποσοστό 58% στην Ευρώπη, 21% στην Αμερική, 14% στην Ωκεανία και 7% στην Αφρική.
Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα ιταλικά τυριά Galbani (ρικότα και μοτσαρέλα) και τα brand names President (τυρί και βούτυρο) όπως και το ροκφόρ Societe .
protagon.gr