Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζει τα λειτουργικά τρόφιμα της Ελλάδας.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζει τα λειτουργικά τρόφιμα της Ελλάδας.
O διάσημος ελληνικός γύρος γίνεται φυτικό, υγιεινό και λειτουργικό τρόφιμο από όσπρια υψηλής διατροφικής αξίας. Χαβιάρι φτιάχνεται από μέλι, ως προϊόν «μοριακής γαστρονομίας» και σοκολάτα εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Αυτά είναι κάποια από τα «λειτουργικά τρόφιμα», τα οποία παράγονται με τη σφραγίδα των ερευνών Ελλήνων επιστημόνων, στα εργαστήρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ο νέος κόσμος των «έξυπνων» ελληνικών προϊόντων διατροφής παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Ιατρικής MED FUTURE 2024. Αντλούν τα ευεργετικά τους οφέλη από τον πλούτο της ελληνικής γης και κατακτούν το διεθνές ενδιαφέρον με την πιστοποίηση και μελέτη των πανεπιστημιακών εργαστηρίων της χώρας μας, στον τομέα του Λειτουργικού Τροφίμου.
Σημαντικές διεπιστημονικές ερευνητικές προσπάθειες διεξάγονται με τη συνεργασία των τμημάτων Αναλυτικής Χημείας, Χημείας Τροφίμων, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση του ισχυρισμού υγείας των ελληνικών προϊόντων διατροφής, τα οποία εμπλουτίζονται με βιοδραστικές ουσίες και χαρακτηρίζονται λειτουργικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η διεπιστημονική έρευνα των τμημάτων του ΕΚΠΑ στο Λειτουργικό Τρόφιμο κατακτά εδώ και δέκα χρόνια σημαντικές διακρίσεις, ανταποκρινόμενη στα ζητούμενα της επιστήμης και της διεθνούς αγοράς της Λειτουργικής Διατροφής.
«Η τρέχουσα έρευνα για τα λειτουργικά τρόφιμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φυτικών προϊόντων που βασίζονται σε πρωτεΐνες που λαμβάνονται μετά από εκχύλιση από ελληνικά όσπρια, όπως οι φακές, ρεβίθια, μπιζέλια και καλαμπόκι, που εισάγουν ταυτόχρονα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται από φυτικά προϊόντα όπως βότανα και μπαχαρικά, κρασί, ελαιόλαδο κ.α. προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά» τονίζει από την πλευρά του, ο Καθηγητής Χημείας Τροφίμων Χαράλαμπος Προεστός, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.