Από τι κινδυνεύετε όταν τα ούρα μυρίζουν άσχημα;

Ιανουάριος 20, 2015
Φυσιολογικά τα ούρα έχουν μία οσμή που είναι σχετικά ήπια και δεν γίνεται πολύ αισθητή. Περιστασιακά μπορεί να μυρίζουν λίγο διαφορετικά ή έντονα και αυτό να είναι ένα αθώο σύμπτωμα ή να υποδηλώνει μία σοβαρή διαταραχή.
 
Η οσμή των ούρων σχετίζεται με τον όγκο και τη συγκέντρωση διαφόρων ουσιών που αποβάλλονται από τα νεφρά. Φυσιολογικά τα ούρα που περιέχουν πολύ νερό δεν έχουν έντονη οσμή. Αν όμως γίνουν πυκνά (λίγο νερό) μπορεί να έχουν μια ισχυρή μυρωδιά αμμωνίας.
 
Τα πρώτα πρωινά ούρα μυρίζουν έντονα γιατί έχουν συμπυκνωθεί αρκετά μένοντας στην ουροδόχο κύστη όλο το βράδυ. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος με αποτέλεσμα να υπάρχει η χαρακτηριστική μυρωδιά των κετονών στα ούρα.
 
Πολύ συχνά τα ούρα μυρίζουν άσχημα εξαιτίας των τροφίμων που έχουν καταναλωθεί το προηγούμενο βράδυ. Τα σπαράγγια είναι ένα τυπικό παράδειγμα που περιέχουν μία ουσία η οποία όταν διέρχεται μέσω των νεφρών στα ούρα τους δίνει μία έντονη μυρωδιά. Οι βιταμίνες και διάφορα φάρμακα, όπως η πενικιλλίνη μπορεί να κάνουν το ίδιο.
 
Μερικές φορές η ασυνήθιστη οσμή των ούρων μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μίας ασθένειας, όπως:
 
Ουρολοίμωξη
Διαβητική κετοξέωση
 
Νόσος MSUD (Maple Syrup Disease ή νόσος µε οσµή ούρων σαν σιρóπι σφενδάµου). Είναι μια σπάνια κληρονομική πάθηση, στην οποία τα ούρα μυρίζουν σαν σιρόπι σφενδάμου.
Συρίγγιο μεταξύ εντέρου και ουροδόχου κύστεως (ανώμαλη σύνδεση μεταξύ των εντέρων και της ουροδόχου κύστης)
 
Μεταβολική διαταραχή (κυστεΐνουρία, φαινυλκετονουρία, υπερμεθειονιναιμία, τυροσιναιμία κ.α.)
 
Οι αλλαγές στην οσμή των ούρων συνήθως είναι παροδικές. Αν όμως επιμένει για αρκετές ημέρες επισκεφτείτε το γιατρό σας για να διερευνηθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί.
iatropedia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot