Η άρση των περιορισμών στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα και η κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ, που περιέχονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών, αναζωπυρώνουν τα μέτωπα στον χώρο της Υγείας
Δύο «καυτά» θέματα του πάλαι ποτέ μνημονίου και νυν προγράμματος, που απασχόλησαν ολες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας απο το 2011, φαίνεται ότι θα βρίσκονται και στην ατζέντα του υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Η άρση των περιορισμών στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, και μάλιστα, «ως μέρος μιας στρατηγικής ευρύτερης για να αντιμετωπιστούν κατεστημένα συμφέροντα» και η κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ, που περιέχονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών, όπως διατυπώθηκαν στην επιστολή Βαρουφακη, πυροδοτούν το κλίμα στον χώρο της Υγείας.
Την ίδια στιγμή, παραπέμπουν στις... ένδοξες ημέρες της υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος βρισκόταν σε διαρκή αντιπαραθεση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών αναφορικά με τους περιορισμούς στα κλειστά ή ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, όπως ειναι κατεξοχήν αυτό του φαρμακοποιού, αλλά και στις πιο προσφατες της υπουργίας του κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος συζητούσε το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα από το 6,5% σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Λουράντος: Όχι άλλες επώδυνες αλλαγές για τους φαρμακοποιούς
Η τυχόν άρση των περιορισμών για τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα θα φέρει ανακατατάξεις στο πεδίο των φαρμακοποιών οι οποίοι με εκπρόσωπό τους τον φανατικό αντιμνημονιακό και παλαιό «γαλάζιο» στέλεχος κ. Κωνσταντίνο Λουράντο έχουν ζητήσει και λάβει διαβεβαιώσεις απο τον κ. Κουρουμπλή ότι «δεν θα γίνουν άλλες επώδυνες αλλαγές για τους φαρμακοποιούς».
Μάλιστα, μετά την επιστολή Βαρουφακη οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών σχολίαζαν ότι περιμένουν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τηρήσει τις δεσμευσεις της (οι οποίες σημειωτέον έγιναν τη δευτερη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων του κ.Κουρουμπλή) ενώ φέρεται να ειπώθηκε ότι «οι διατυπώσεις Βαρουφάκη είναι ανοιχτές μόνο για τεχνικούς λόγους διαπραγμάτευσης και όχι για λόγους ουσίας».
Αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα
Σύμφωνα με την επιστολή Βαρουφάκη, «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις». Μεταξύ των εξαιρέσεων είναι τα φάρμακα που σήμερα έχουν ΦΠΑ 6,5%.
Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα είχε ανακινηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία επεξεργαζόταν εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος συντελεστής της τάξης του 19% ή του 21%. Ωστόσο, φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα θα προκαλέσει ανατιμήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 15,5%.
Τι άλλο προβλέπεται στην επιστολή Βαρουφακη για την Υγεία
Στο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, αναφέρεται ότι θα γίνει «εκκαθάριση των καθυστερούμενων», ενα ζήτημα μείζον για τους παρόχους Υγείας που περιμένουν να εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι τους οφείλονται ακόμη τμήμα των ληξιπρόθεσμων απο τα έτη 2006-2011καθώς και τα θεωρούμενα τρέχοντα χρέη των ετών 2013 και 2014. Γίνεται επίσης αναφορά σε «επανεξέταση και έλεγχο δαπανών σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών», συμπεριλαμβανομένου προφανώς και του υπουργείου Υγείας.
Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά για τις δαπάνες Υγείας, με τη δέσμευση ότι θα «ελέγξουν τις δαπάνες για την Υγεία και θα βελτιώσουν την παροχή και την ποιότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, χορηγώντας καθολική πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ».
protothema.gr