ΠΛΑΤΕΊΑ ΑΠΌ ΤΡΑΒΕΡΤΊΝΗ!
Η Πλατεία της Αγίας Παρασκευής κατά την ιταλική περίοδο. Φτιάχτηκε μετά το 1934, στην φωτογραφία διακρίνονται οι πορτοκαλιές της.
Πρώτα λεγόταν Piazza degli Aranci δηλαδή «Πλατεία των Πορτοκαλιών» επειδή αρχικά είχαν φυτέψει πορτοκαλιές οι Ιταλοί. Αργότερα για άγνωστο λόγο τις άλλαξαν και τοποθέτησαν θαμνώδη φυτά με έναν φίκο που σήμερα έχει γίνει πελώριος, έχει πλέον καλύψει όλη την πλατεία.
Συναντάται στο κέντρο της πόλης Κω μεταξύ της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, Δημοτικής Αγοράς και της Β.Παύλου [Via Larga].
Η πλατεία είναι υπερυψωμένη, ορθογώνια προς την Λεωφόρο Βασιλέως Παύλου.Μοιάζει με ανυψωμένη εξέδρα και είναι εξ΄ολοκλήρου φτιαγμένη από ντόπιο τραβερτίνη [αμυγδαλόπετρα] ένα πέτρωμα ηλικίας περίπου 5 εκ. ετών που δημιουργήθηκε στις αρχαίες λίμνες της Κω. Δεν γνωρίζω αν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την τοποθέτηση αγάλματος ή μνημείου.
Από τραβερτίνη είναι και η περίτεχνη σκάλα που οδηγεί στον ναό της Αγ.Παρασκευής [αριστερά της φωτογραφίας]. Η στήλη είναι από ντόπιο μονζονίτη που έφτασε από τα έγκατα της Κω και μάρμαρο -παιδί της τεκτονικής των πλακών του πρώιμου Αιγαίου.Η πανέμορφη στήλη έχει καταρρεύσει από τον σεισμό του 2017. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτή, ξεχάστηκε! Να δούμε εάν αποκατασταθεί και πότε.
Δεξιά της φωτογραφίας βρέθηκαν μυκηναικά ευρήματα από τους Έλληνες αρχαιολόγους. Κάτω από την πλατεία δεν έκαναν ανασκαφές οι Ιταλοί αλλά υπάρχουν ρωμαικά, ελληνιστικά ,κλασικής περιόδου και ίσως παλαιότερα.
Μετά τον σεισμό του 1933 οι τεχνικές παρεμβάσεις των Ιταλών μηχανικών ιδιαίτερα στον πυρήνα του αστικού ιστού της πόλης έγιναν με σχεδιασμό και αυστηρό χρονοδιάγραμμα τήρησης του.Δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Συχνά όπου υπήρχαν προβλήματα παρέμβαινε δυναμικά και προσωπικά ο κυβερνήτης της ιταλικής διοίκησης Mario Lago.
Στο πλαίσιο της αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής ο κύριος πολεοδομικός σχεδιασμός προέβλεπε οικοδομές έως διώροφες [χωρίς μεγάλα μπαλκόνια, μικρές εισόδους, παράθυρα, κά] που να συνδέονται μεταξύ τους. Πράγματι αυτό παρατηρείται σε όσες οικοδομές ιταλικής περιόδου έχουν πρόσοψη προς την εντυπωσιακή πλατεία που σήμερα είναι ιδιαίτερα επισκέψιμη και τουριστική καθώς φιλοξενεί πληθώρα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]