Αγαπητέ κύριε Καρακούση, Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας σας με τίτλο «Κως: το νησί των αγανακτισμένων» αποτέλεσε για μας οδυνηρή έκπληξη.
Όχι γιατί δεν αποδίδει επακριβώς τα όσα ειπώθηκαν στην συνομιλία που είχα εγώ ως Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδοχων Κω με την συντάκτρια του ρεπορτάζ. Αλλά γιατί σε μια εποχή που καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό των απωλειών που καταγράφονται στην φετινή τουριστική κίνηση ένα από τα εγκυρότερα ΜΜΕ της χώρας, μας εμφανίζει ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν ένα νησί «αγανακτισμένων» που αδιαφορούμε για τους ανθρώπους που κυνηγημένοι από την φτώχεια και τον πόλεμο αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα μας κατηγορεί πως επιζητούμε να "φορτώσουμε" στα άλλα νησιά ευθύνες που υποτίθεται πως μας αναλογούν...!
Αυτή η εικόνα είναι ψευδής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Είναι βέβαιο ότι κατά διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που βρήκε ανέτοιμη και την τοπική κοινωνία και την κυβέρνηση, έγιναν λάθη. Είναι επίσης βέβαιο ότι σε κάθε κοινωνία υπάρχουν «αγανακτισμένοι» που εκφράζουν ακραίες απόψεις. Οι απόψεις αυτές όμως, ιδιαίτερα στο νησί της Κω, απορρίφθηκαν όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, από την συντριπτική πλειοψηφία της Κωακής κοινωνίας.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να σας επισημάνω τα εξής:
Στο νησί μας αναπτύχθηκε ένα από τα σημαντικότερα κινήματα αλληλεγγύης. Πρόσφατα μάλιστα ο «φούρναρης της Κω» ο κ. Διονύσης Αρβανιτάκης, τιμήθηκε με το βραβείο του πολίτη της Ευρώπης
Η Ένωση Ξενοδόχων από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Καθημερινά, καναμε παραγωγή πάνω απο 700 μερίδων φαγητού τις οποίες διένειμαν και πάλι εθελοντικά, άτομα απο την κοινωνια της Κω, ενώ προσφέραμε πολλές φορές οτι μας ζητούσαν ως είδη ανάγκης (κλινοσκεπάσματα, σαπούνια, κουβέρτες και αλλα πολλά).
Σε όλες μας τις συνομιλίες με την πολιτεία καλούσαμε απεγνωσμένα για βοήθεια προκειμενου να προστατευθεί το τουριστικό μας προϊόν που βλέπαμε να καταρρέει. Ποτέ μα ποτέ δεν ζητήσαμε να επιβαρυνθούν τα άλλα νησιά, αντιθέτως πάντα στις αναφορές μας ζητάμε τη διαφύλαξη και αυτών, θεωρώντας πως προορισμοί που αποτέλεσαν πύλες εισόδου πρέπει να προστατεύονται από συσσώρευση και μόνιμη παραμονή μεταναστών.
Η πρόσφατη αγανάκτησή μας οφείλεται στο οτι ενώ η Κως δεν εμφανίζει μεταναστευτικές ροές, μας μεταφέρονται μετανάστες από άλλα μέρη της Ελλάδος και μάλιστα προσφάτως από την Κρήτη η οποία συνίσταται από 4 νομούς... Ποτέ δεν ειπώθηκε πως πρέπει να ξεχειλίζουν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος για να σωθεί η Κως. Με τα νησιά αυτά έχουμε"βίους παράλληλους" και ζητούμε διαχείρισημεταναστευτικού με σεβασμό σε όλα τα νησιά που έχουν πληγεί και με σαφές σεβασμό στο τουριστικό μας προϊόν...
Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να διασώσουμε μια οικονομία που προσφέρει θέσεις εργασίας σε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στα φορολογικά έσοδα της χώρας μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ανάγκη την στήριξη σας. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από την καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει χωρίς προκατάληψη.
Σας ευχαριστω για την κατανόηση σας, αν το θεωρείτε σκόπιμο θα μπορούσατε να δημοσιεύσετε την επικοινωνία μας, αυτο επαφίεται στη δικη σας κριση...
Με εκτιμηση,
Κωνσταντίνα Σβυνου,
Πρόεδρος ενωσηςξενοδοχων Κω.