Στο τέλος του 2019 το Facebook ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τη επιλογή από τους χρήστες να έχουν Messenger χωρίς Facebook profile. Χαρακτηριστικά όπως είπε εκπρόσωπος της εταιρίας στο VentureBeat, οι νέοι χρήστες του Messenger θα πρέπει να έχουν προφίλ στο Facebook για να συνομιλούν με τους φίλους σου και τις επαφές σου.
Έτσι, κι αλλιώς οι περισσότεροι που χρησιμοποιούσαν το Messenger είχαν και Facebook και θέλησε έτσι η εταιρία να κάνει πιο απλή τη διαδικασία. Αυτή η επιλογή να έχεις Messenger χωρίς Facebook δόθηκε το 2015 με στόχο να έχουν το app και περιοχές που δεν είχαν εύκολα πρόσβαση στο Facebook, αλλά να μπορούν να συνομιλούν με φίλους και οικογένεια.
Ωστόσο, λίγοι έκαναν αυτήν την επιλογή ενώ όσοι είναι παλιοί χρήστες του Facebook και για οποιοδήποτε λόγο διέγραψαν το προφίλ τους, μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν το Messenger κανονικά. Γι’ αυτό κι αναμένεται, αυτός ο νέος περιορισμός να μην έχει σημαντική επίδραση.
Αλλά γιατί το Facebook προχώρησε σε αυτήν την αλλαγή; Ίσως είναι ένα βήμα πιο κοντά για να ολοκληρώσει τη συγχώνευση και το ενιαίο messaging σύστημα που θέλει να ενεργοποιήσει στις πλατφόρμες Instagram, Messenger και WhatsApp.Ένα διασυνδεδεμένο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει το Facebook να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να καταστήσει το Facebook πιο δύσκολο να καταρρεύσει.
Η κατάργηση της επιλογής για εγγραφή στο Messenger χωρίς λογαριασμό στο Facebook είναι ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω και να συγχωνεύσει τα διάφορα εργαλεία του Facebook. Με την κατάργησή του ως προαιρετική επιλογή, το Facebook βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη προς την ενοποίηση των μηνυμάτων.