Πιστοί στην παράδοση & τη γεύση! Συνταγή για μπακλαβά

Ιούνιος 25, 2015

Η μυρωδιά και η γεύση του σε ταξιδεύουν στα παιδικά σου χρόνια, όπου η μαμά και η γιαγιά έφτιαχναν αυτό το γλυκό σε κάθε γιορτή. Τώρα, ήρθε η δική σου η σειρά να δημιουργήσεις σπιτικό μπακλαβά!

Υλικά:
2 πακέτα φύλλα κρούστας
400 γραμμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα
150 γραμμ. γαλέτα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
200 γραμμ. βούτυρο αγελάδος
50 γραμμ. βούτυρο πρόβειο
150 γραμμ. φυτίνη

Για το μέλωμα:
150 γραμμ. μέλι
950 γραμμ. ζάχαρη
600 γραμμ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη φυτίνη να λιώσουν. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα βούτυρα, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο). Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά.
Με ένα κουτάλι ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.
Ακολούθως, καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με μπόλικο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4'. Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντας το λίγο λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι.

koolnews.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot