×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Το διάστημα το 2013 σε εικόνες

Ιανουάριος 13, 2014
jumbo-banner

Από ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις που εκρήγνυνται στην επιφάνεια του Ήλιου, σε θεαματικές καταιγίδες στον Κρόνο, το διάστημα αποτελεί έναν θεαματικό χώρο.

1
Ηλιακή φωτοβολίδα σε έκρηξη
Στις 12 Μαϊου μια τεράστια έκρηξη έλαβε χώρα στην επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατατάσσεται μάλιστα στην κατηγορία των X-class εκρήξεων που είναι η πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακών φωτοβολίδων. Η έκρηξη αιχμαλωτίστηκε απο παρατηρητήριο της NASA και αποκαλύπτει τις ισχυρές δυνάμεις που σμιλεύουν την επιφάνεια του Ήλιου. Η βλαβερή ακτινοβολία που παράγεται απο τέτοιες εκρήξεις δεν μπορεί να περάσει απο την ατμόσφαιρα της γης. Ωστόσο αν κάποια απο αυτές είναι πολύ ισχυρή μπορεί να διαταράξει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και να επηρρεάσει την λειτουργία των δορυφόρων και των συστημάτων GPS.

2
Καταιγίδα στον Κρόνο
Αυτό το περίεργο μοβ και ροζ εξάπλευρο αντικείμενο φωτογραφήθηκε με χρήση χρωματικών φίλτρων τον τελευταίο μήνα απο διαστημόπλοιο της NASA καθώς περνούσε πάνω από τον βόρειο πόλο του πλανήτη. Η εικόνα δείχνει μια ξεκάθαρη αποτύπωση  του πάνω μέρους του Κρόνου και αποκαλύπτει μια εξάγωνη καταιγίδα που εκτείνεται γύρω στα 20.000 μίλια. Πίδακες ανέμων που εκτοξεύονται με 200 μίλια την ώρα περικυκλώνουν τον τεράστιο, περιστρεφόμενο στρόβιλο στο κέντρο της εικόνας. Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλο ανάλογο καιρικό φαινόμενο στο ηλιακό μας σύστημα.

3
Νεφέλωμα «Κεφαλή του αλόγου»
Φωτογραφήθηκε τον Απρίλιο στην 23η επέτειο του τηλεσκοπίου Hubble. Το νεφέλωμα είναι μέρος ενός σχηματισμού αστεριών στον Ωρίωνα και διαβρώνεται από την ακτινοβολία των κοντινών αστεριών. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι θα έχει διαλυθεί μέσα σε 5 εκατομμύρια χρόνια.

4
Μετεωρίτης Chelyabinsk
Στις 15 Φεβρουαρίου εξερράγη ένας γιγάντιος μετεωρίτης πάνω από το Chelyabinsk της Ρωσίας, κάνοντας εμφανή τα σημάδια του στον ουρανό. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα που κατέστρεψε την Χιροσίμα, ευτυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος της απορροφήθηκε από την ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά 1,500 άνθρωποι τραυματίστηκαν κυρίως από σπασμένα γυαλιά.

5
Αιχμαλωτίζοντας τον Καρκίνο
Φτιαγμένο από «νήματα» αερίου και σκόνης, το Νεφέλωμα του Καρκίνου είναι το απομεινάρι μιας έκρηξης σουπερνόβα.

Πηγή: left.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot