«Θωρακίζουν» τον τάφο της Αμφίπολης

Μάιος 20, 2015
jumbo-banner

H διατήρηση σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά της Αμφίπολης και η θωράκισή του από τους σεισμούς αποτελούν προτεραιότητες για το υπουργείο Πολιτισμού. Το μικροκλίμα του μνημείου θα ελέγχεται από ολοκληρωμένο ασύρματο σύστημα που θα «χτυπάει» συναγερμό στην περίπτωση προβλήματος.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, «η διαδικασία προμήθειας του συστήματος είναι σε τελική φάση» ώστε να ελέγχονται σε 24ωρη βάση οι τιμές της θερμοκρασίας και της υγρασίας εντός του σπηλαίου, όπως και οι ενδεχόμενες σεισμικές δονήσεις.

Σε έγγραφο που διαβίβασε ο ίδιος στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου, σημειώνεται ότι προέχει το ζήτημα της προστασίας του μνημείου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν η ανάδειξη και η προβολή του.

Ο αν. υπουργός χαρακτηρίζει «θεμελιώδη τη διερεύνηση των υλικών και της τεχνολογίας των επιμέρους στοιχείων» του τάφου προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες για τη συντήρησή του. Οι μελέτες θα εκτελεστούν από εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας σε συνεργασία με το τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και είναι πιθανόν «να συνοδευτούν με αναβάθμιση του εργαστηρίου στο Μουσείο της Αμφίπολης».

Οπως αναφέρει ο κ. Ξυδάκης, στο χώρο πραγματοποιούνται συστηματικά αυτοψίες και συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Κοινή διαπίστωση είναι πως τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του μνημείου έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Ο αν. υπουργός χαρακτηρίζει το μνημείο «μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας» και σημειώνει πως αποτελεί «μέρος ενός ευρύτερου συνόλου τεκμηρίων και καταλοίπων της ανθρώπινης παρουσίας που συγκροτούν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Μέριμνα του υπουργείου είναι η ανάδειξη του αποθέματος αυτού συνολικά με τις εργασίες που απαιτούνται κατά περίπτωση».

Σε άλλο έγγραφο του, που απαντάει σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάνου Κόνσολα, ο κ. Ξυδάκης αναφέρεται στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, η οποία θα είναι «λελογισμένη» και «όχι οριζόντια». Για το θέμα του καθορισμού των νέων τιμών έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων εντάσσεται και το σχέδιο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η εφαρμογή του θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα από την Ακρόπολη, με στόχο να επεκταθεί σε 59 χώρους έως το τέλος του έτους.

e-typos.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot