Τις προτάσεις τους για 4% ανάπτυξη και 2% πλεόνασμα ανέπτυξε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ - Ικανοποίηση, αλλά και σκεπτικισμός, στη Συγγρού για τη «στασιμότητα» στο δημοσκοπικό προβάδισμα - Αυξημένη, στο 23%, η διαφορά στην «παράσταση νίκης»
Οι αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit, τα θετικά μηνύματα από τις ισπανικές εκλογές και οι δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες όπου ταξίδεψε για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Χαρακτηρίζοντας «ατυχή» την απόφαση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης τόσο στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και στις δημόσιες δηλώσεις του επέμεινε ότι η απόφαση που ελήφθη πρέπει να γίνει σεβαστή.
Επεσήμανε ότι «εξαρτάται από τη βρετανική κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης», καθώς και ότι «αποτελεί ευθύνη των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της Ένωσης».
«Αυτό που φάνηκε από το δημοψήφισμα είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες, που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και βρίσκοντας ότι είναι «απόλυτα θεμιτοί» οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται σημείωσε ότι είναι υποχρέωση του ΕΛΚ να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών.
Επικαλούμενος και το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία, για το οποίο συνεχάρη τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι συνιστά απόδειξη πως «ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες». Γι΄ αυτό και, όπως είπε, «είναι υποχρέωση των πολιτικών ηγετών να οδηγήσουμε τα έθνη μας, αλλά και την Ε.Ε., σε μία νέα περίοδο του μετά - λαϊκισμού στην πολιτική».
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επαφές με ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στους οποίους παρουσίασε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για τις δυσκολίες εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την εναλλακτική πρόταση του για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στο 2% του ΑΕΠ, καθώς και για υψηλότερη ανάπτυξη με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 4%. «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει όπως συμφωνήθηκε», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «ανέφικτο» τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Εκτενή συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένυ, ο οποίος εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια αποτελεσματικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας του από το Μνημόνιο, όπως σημείωναν πηγές από τη ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Κένυ ότι το πρόγραμμα του «μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για την Ελλάδα». Ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα», υποσχόμενος να παράσχει στήριξη στην αλλαγή των στόχων στην κατεύθυνση του «2+4».
Ικανοποίηση και σκεπτικισμός
Με συγκρατημένη, εξάλλου, ικανοποίηση, είδαν στη Συγγρού τα ευρήματα μιας ακόμη δημοσκόπησης (της Pulse για το Action 24) που επιβεβαιώνει το σαφές προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, καθώς και την υπεροχή του κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Δεν λείπει ωστόσο και ο σκεπτικισμός διότι με εξαίρεση τη διεύρυνση της απόστασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «παράσταση νίκης», στα υπόλοιπα μεγέθη εμφανίζεται μια σχετική στασιμότητα των επιδόσεων της ΝΔ.
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6%, από 5,5% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, αλλά συγκεντρώνει ποσοστό 27%, από 27,5% και το προβάδισμα μεγαλώνει επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα (21% από 22%).
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η υπεροχή του αρχηγού της ΝΔ μένει σταθερή στις επτά μονάδες, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρούν κατά μία μονάδα και από 30% έναντι 23% που ήταν οι επιδόσεις τους τον Απρίλιο τώρα διαμορφώνονται στα επίπεδα του 29% και 22% αντίστοιχα.
Παρά ταύτα, πάντως, φαίνεται πως διευρύνεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης που θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ. Στην προηγούμενη έρευνα αναδείκνυε νικήτρια την αξιωματική αντιπολίτευση το 50% των ερωτηθέντων, ποσοστό το οποίο ανεβαίνει πλέον στο 52%, με ταυτόχρονη υποχώρηση, από το 32% στο 29%, όσων εκτιμούν ότι θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
protothema.gr