Βησσαρίου Θεοδώρα: «Στο επίκεντρο των συμμετοχικών διαδικασιών ο ΠΟΛΙΤΗΣ»

Ιούλιος 11, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει μακρά πορεία, ειδικά στην πατρίδα μας, από την εποχή της Εκκλησίας του Δήμου κατά τον 5 π.x. αιώνα.

Αρκετοί επικαλούνται - στο όνομα του λαού - αυτό το μοντέλο λήψης αποφάσεων και την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Οι λόγοι για την ενίσχυση του μοντέλου αυτού είναι η διαχείριση των ολοένα εντεινόμενων κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων ν σε συνάρτηση με την εξέλιξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Η συμμετοχή των πολιτών αποκτά ιδιαίτερο ρόλο και αξία εξαιτίας προβλημάτων που απαιτούν την συλλογή πληροφορίας και οπτικής από ευρύτερες ομάδες πολιτών και φορέων που θα συμβάλουν στο σχεδιασμό και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των στοχευμένων παρεμβάσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι συμμετοχικές διαδικασίες δύνανται να διαμορφώσουν ατομική πολιτική συμπεριφορά και να αναπτύξουν το συλλογικό αίσθημα ευθύνης.

Οι συμμετοχικές διαδικασίες μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο άμεσης δημοκρατίας και άμεσου ελέγχου που «θα εκπορεύεται από το κοινωνικό σώμα στο πολιτικό σώμα» όπως το περιέγραψε η επικεφαλής μας Ρούφα Ιωάννα σε άρθρο της το 2002 στην εφημερίδα Σταθμός.

Αυτές οι ανοιχτές διαδικασίες είναι μια πρόκληση καθώς κυοφορούν τον διάλογο, τον αντίλογο, την διεκδίκηση, την επιχειρηματολογία, την σύνθεση, την αλλαγή αλλά προπάντων την αναίρεση στρεβλών πρακτικών.

Η παράταξη μου προεκλογικά μίλησε και για συμμετοχικό προϋπολογισμό σε επίπεδο δήμου.

Γεγονός που συνδέεται όχι μόνο με την διαφάνεια στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος αλλά και τις προτεραιότητες, την ιεράρχηση των ζητημάτων, των πολιτικών επιλογών και των κοινωνικών αναγκών στο όνομα της ισόρροπης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής που πρεσβεύουμε.

Για να υπάρξουν συμμετοχικές διαδικασίες χρειάζονται ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Χρειάζονται θεσμοί που να τις κατοχυρώνουν. (η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου χρεοκόπησε) Χρειάζονται μη φοβικές δημοτικές αρχές που σέβονται τον πολίτη και τον θέτουν στο επίκεντρο. Χρειάζεται συμμετοχική κουλτούρα.

Χρειάζεται ενημέρωση που σημαίνει γνώση και όχι επιδερμική και ενίοτε αντιαισθητική επικοινωνία.

Η πρόσφατη ανταλλαγή δελτίων τύπου ανάμεσα στην απερχόμενη και τη νέα δημοτική αρχή προκαλεί θλίψη και προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών.

Η «θεματολογία» τους αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία που βιώνει μια δύσκολη τουριστική περίοδο.

Επιπλέον τόσο η φρασεολογία όσο και η τεχνική που χρησιμοποιούν μάλλον αποπροσανατολίζουν τους πολίτες παρά τους ενημερώνουν… απλά θορυβούν.

Απαιτείται ΕΥΘΥΝΗ από όλους μας.

Με γνώμονα αυτή την ευθύνη και την συν- ευθύνη θα πορευτούμε ως παράταξη με αρχές, με προτάσεις και ανοιχτά μυαλά.

Με τιμή,

Βησσαρίου Θεωδόρα

Μέλος της δημοτικής παράταξης «ΟΡΑΜΑ+ΔΡΑΣΗ»

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot