Φέτα: Οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση των τιμών - Το νέο τοπίο στην αγορά

Οκτώβριος 18, 2024

Τη στιγμή που πολλές γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα διατηρούν αποθέματα φέτας, καθότι παρέμειναν απούλητα το προηγούμενο διάστημα λόγω των υψηλών τιμών που είχε το προϊόν, γεγονός που έστρεψε τους καταναλωτές σε εναλλακτικές επιλογές όπως το λευκό τυρί, η νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών. 

Το πρόβειο γάλα που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη παραγωγής φέτας, χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της αγοράς ως ο μεγάλος γρίφος, καθότι τα προηγούμενα δύο χρόνια η τιμή πώλησής του από τους κτηνοτρόφους προς τη βιομηχανία κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω του 1,5 ευρώ το κιλό. Το γεγονός αυτό συμπαρέσυρε τις τιμές των τελικών προϊόντων και εν προκειμένω της φέτας που πωλείται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. 

Λευκό τυρί: Ο μεγάλος ανταγωνιστής της φέτας

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο καταναλωτής αδυνατεί να ανταποκριθεί σε τιμή λιανικής στη φέτα που κινείται στα επίπεδα των 12 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το λευκό τυρί με πρώτη ύλη το αγελαδινό γάλα κοστίζει περί τα 5,5 ευρώ το κιλό. Την τάση της αγοράς και εν προκειμένω τη ζήτηση των καταναλωτών για φθηνότερη φέτα, αναδεικνύει η κίνηση της Lidl να εντάξει στο φυλλάδιο προσφορών της εβδομάδας από 17 Οκτωβρίου έως και 23 Οκτωβρίου, τη φέτα ιδιωτικής ετικέτας "ΓΑΛΠΟ”, με την τιμή πώλησης να κατέρχεται από τα 2,29 ευρώ στα 1,59 ευρώ για τα 200 γραμμάρια συσκευασμένου προϊόντος, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή κιλού από τα 11,45 ευρώ μειώνεται στα 7,95 ευρώ το κιλό με τη χρήση της κάρτας πιστότητας της αλυσίδας. 

Σημειώνεται ότι η συσκευασμένη φέτα σε κενό αέρος αποτελεί τη μικρότερη διαθέσιμη συσκευασία που πωλείται ευρέως στην αγορά και αποτελεί ταυτόχρονα τον ακριβότερο κωδικό φέτας σε επίπεδο τιμής ανά μονάδα σε σχέση με τις μεγαλύτερες συσκευασίες. 

Το συγκεκριμένο γεγονός λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο όπου η τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος ανέρχεται στα 1,55 ευρώ το κιλό από τον κτηνοτρόφο προς τη βιομηχανία. Πρακτικά λοιπόν, το κόστος παραγωγής για μία βιομηχανία με τιμή πώλησης στη λιανική έως και 8 ευρώ το κιλό, καθίσταται μη βιώσιμο. 

Την ίδια στιγμή, στον αέρα παραμένουν προς το παρόν οι συμφωνίες μεταξύ κτηνοτρόφων και βιομηχανίας για τις τιμές στο πρόβειο γάλα για φέτος και ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου. 

Η εξαγορά της Μινέρβα και οι Αυστριακοί της Berglandmilch

Στον αντίποδα, ενώ αναμένεται ότι το 2024 οι τιμές στο πρόβειο γάλα θα παρουσιάσουν αποκλιμάκωση, λόγω της πτώσης που έφερε η ακρίβεια στη ζήτηση της φέτας, υφίστανται μεμονωμένα γεγονότα που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτήν την προοπτική. Αφενός η είσοδος της αυστριακής πολυεθνικής γαλακτοβιομηχανίας Berglandmilch στην Ελλάδα, θα μπορούσε να δράσει ανατρεπτικά. Η εν λόγω εταιρεία μέσω της θυγατρικής της στη χώρα μας Desserta Hellas ανακοίνωσε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου την εξαγορά της τυροκομικής μονάδας της Μινέρβα στα Ιωάννινα. 

Για να μπορέσει να εισέλθει με αξιώσεις στην ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι ο αυστριακός όμιλος θα χρειαστεί να πληρώσει το προϊόν ακριβότερα από την υπόλοιπη αγορά για να μπει σφήνα στον ανταγωνισμό και να κερδίσει μερίδια στη φέτα αλλά και να αγοράσει ποσότητες γάλακτος, τις οποίες θα κληθεί να διεκδικήσει τόσο από τη συντοπίτισσά της Δωδώνη, όσο και από εταιρείες του θεσσαλικού κάμπου όπως τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), η La Farm και ο Όμηρος με έδρα τα Τρίκαλα. Αφετέρου, η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία προσέφερε πρόσφατα τιμή για την αγορά πρόβειου στα επίπεδα του 1,55 ευρώ στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, γεγονός που επίσης δημιουργεί προηγούμενο διατήρησης της τιμής στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη διετία στην τιμή του γάλακτος οφείλεται στη μάχη κατά της νοθείας της φέτας και στην ταυτόχρονη προσπάθεια να προμηθευτούν περισσότερες επιχειρήσεις πρόβειο γάλα προκειμένου να έχουν διαθέσιμες ποσότητες για την παραγωγή τους. Σε τελική ανάλυση πάντως η πτώση της τιμής στο πρόβειο και κατ’ επέκταση στη φέτα, παρά τις υφιστάμενες προσδοκίες, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει νομοτέλεια υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Οι πηγές λένε ότι ο αυστριακός όμιλος της Berglandmilch στελεχώνεται στη χώρα μας με ικανό προσωπικό που έχει γνώση της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα αναζητήσει γάλα όχι μόνο στα Ιωάννινα όπου βρίσκεται το εργοστάσιο αλλά πανελλαδικά με σκοπό να εξασφαλίσει τις ποσότητες γάλακτος που απαιτούνται για την παραγωγή φέτας.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot