Α. Εν μέσω εορτών δεν είναι ευχάριστο να διαβάζεις απόψεις για λογιστικά φύλλα και πολιτικά κείμενα! Όμως με την συνήθεια του σχολιασμού αλλά και αυτά που ειπώθηκαν κατά την διαδικασία έγκρισης του δημοτικού προϋπολογισμού 2020 δημιουργού έδαφος σχολιασμού.
Η συζήτηση αντί να ξεκινήσει από το κεντρικό ζητούμενο της πολιτικής ανάλυσης και των στόχων του 2020 να περάσει στα εξειδικευμένα κεφάλαια των επιμέρους δράσεων που εξυπηρετούν τον κύριο στόχο και να κλείσει με την αναγκαία γενίκευση διατυπώνοντας δείκτες προόδου και δικλείδες ασφάλειας στην υλοποίηση του, περιορίστηκε σε μια ανώδυνη προσέγγιση που μέσω της αυτό-επιβεβαίωσης οδήγησε στην αυτοϊκανοποίηση την δημοτική αρχή που καταλήγοντας κατηγόρησε την απελθούσα για προχειρότητα έως ανικανότητα που αποτελεί παρελθόν, ενώ η νεανικότητα της θα λύσει τα προβλήματα!
Β. Την αδυναμία της δημοτικής αρχής (τοποθετήσεις Δημάρχου και αντιδημάρχου επί των οικονομικών) στην πολιτική ανάλυση του προϋπολογισμού και του προγράμματος έργων ΠΕΕ 2020 ανέλαβε να αναπληρώσει ο αντιδήμαρχος κ. Αβρίθης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: ‘’ Εμείς θα υπηρετήσουμε την καθημερινότητα του πολίτη απομακρύνοντας τον Δήμο από την λογική των πελατειακών σχέσεων και δουλειών και θα διορθώσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, κυκλοφορίας, ύδρευσης, αποχέτευσης. Δεν υποσχόμαστε μεγάλα και τρανά! θέλουμε να μπει τάξη, ευρυθμία, νοικοκυριό, ζωντάνια, δικαιοσύνη και αλήθεια και να υπηρετήσουμε τους δημότες στην καθημερινότητα τους’’. Σε αυτό το περιεχόμενο μίλησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και αυτό το πολιτικό σημείο που πρέπει να το σχολιάσουμε.
Γ. Ο προϋπολογισμός και το ΠΕΕ 2020 είναι απλή συνέχεια του 2019 και όλων των προηγούμενων χρόνων. Και το 2015 όταν ανέλαβε η ομάδα Κυρίτση αυτά ήταν αντιγραφή με ολίγη ζάχαρη του 2014. Τα ψήφισε η μείζων μειοψηφία με το αιτιολογικό ‘’αυτά που λέτε είναι στο 80% δικά μας! τα ψηφίζουμε για να υλοποιηθούν αυτά που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε!’’. Σήμερα είναι ότι το πολιτικό κλίμα δεν βοηθά να ειπωθούν τα ίδια! Από αυτά που είδαμε προδιαγράφεται είναι μια περίοδος με οξύτητες και αντιπαραθέσεις! Ξεκινήσαμε ήδη με αφορισμούς και αποχωρήσεις άνευ ουσιαστικού λόγου!.
Επί των κειμένων ο προϋπολογισμός των 63,5 εκ (αν εφαρμοστεί), αφαιρώντας τα χρέη παρελθόντων ετών 20 εκ. και τα ποσά που αποδίδονται σε τρίτους, απομένουν 35 εκ. από τα οποία τα 10 είναι αμοιβές προσωπικού και τα 20 λειτουργικά έξοδα και έργα. Ανταποδοτικά είναι 8 εκ. τα πάγια συντηρήσεων και επισκευών 4 εκ. και απομένουν κάποια ψίχουλα για νέα έργα, τα οποία επειδή δεν υλοποιούνται οδηγούν σε ένα αποθεματικό της τάξης των 17 εκ! Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του …ισχυρού Δημου Κω! Γιατί ο βαθμός υλοποίησης κάθε χρόνου έργων είναι της τάξεως του 35%; Γιατί δεν μπορεί ο Δήμος να φτιάξει νέες υποδομές; Τι υποδομές μπορεί να δημιουργήσει ο Δήμος μας όταν από επιχορηγήσεις και επενδύσεις που προβλέπονται των 4,5 εκ θα υλοποιήσει μόνο τα 2,5 εκ. το 2019 όπως γράφει;
Που οφείλεται αυτό το κλίμα στασιμότητας και αδυναμίας; Αν σκεφτούμε τον όγκο του παραγόμενου τοπικού προϊόντος λόγω του τουρισμού με τους πιο μετρίους υπολογισμούς είναι 1,2 δις, γιατί στα ίδια δημοτικά έσοδα αποτυπώνεται μόνο με 1,2 εκ; Τι θα κάνουμε για να ξαναπάρουμε το τέλος παρεπιδημούντων του 2008 που ήταν 4,5 εκ και που σήμερα θα ήταν διπλάσιο (το μείωνε από 2,5% στο 0,5% η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή) και θα ήταν ικανό να χρηματοδοτήσει κάποιο νέο έργο πνοής;
Δ. Η νέα δημοτική αρχή μας είναι μιας μορφής συνέχειας της περιόδου 2011-14 του κ. Καΐσερλη, η οποία υπέκυψε στην αναντιστοιχία της ΟΡΑΜΑΤΙΚΗΣ προεκλογικής μεγαλοστομίας της και της μίζερης διαχειριστικής πραγματικότητας της. Δεν θέλει να την επαναλάβει! Είναι όμως συνέχεια, επί της ουσίας, και της διαχείρισης της περιόδου Κυρίτση! Αυτή, θα θυμάστε ότι διεκήρυσσε ως στόχο: ‘’ χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, νοικοκύρεμα, συμμάζεμα και ανασυγκρότηση του Δημου’’! Όμως την καταγγέλλει και διαφοροποιείται με την Δ.Α. φροντίζοντας να θεωρητικοποιήσει την αρχή της ‘’επιστροφής στην καθημερινότητα’’! Τους κατηγορεί ότι προκλητικά αγνόησαν την καθημερινότητα καθορίζοντας τους αδιαφορία και ανικανότητα!
Το να μεγαλοποιείς την ‘’καθημερινότητα’’ και να σιωπάς για την ουσία της πολιτικής που είναι ο σχεδιασμός, η ιεράρχηση, η αλλαγή και η ανανέωση με νέους στόχους είναι το ίδιο επικίνδυνο με τον μεγάλο-οραματισμό 2011-15 και την ‘’χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση’’ 2015-2019!
Το πιο ακραίο και απογοητευτικό που ακούστηκε στο πλαίσιο της ‘’επιστροφής της καθημερινότητας’’ ήταν από τον αντιδήμαρχο οικονομικών λέγοντας ότι στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού υπαρχει πλεόνασμα το οποίο πρέπει να επιστραφούν στους δημότες! Το ότι το μοντέλο λειτουργίας της καθαριότητας είναι αναχρονιστικό (όπως ήταν περίπου και το 2000) αγνοώντας απόφαση του δήμου μας 2017 για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ΤΟΣΔΑ για την εφαρμογή του οποίου δεν έχει διατεθεί σε 3 συνεχόμενους προϋπολογισμούς μια στοιχειώδης δαπάνη, δεν αποτελεί διαχειριστικό ζήτημα για τον κ. αντιδήμαρχο και προ πάντων θέμα ‘’αναπτυξιακό’’! Αυτού του τύπου η πολιτική που καθιστά το αυτονόητο ως πολιτική προτεραιότητα είναι αυτοκαταστροφικό!
Το να περιορίσει τον ρόλο του ο Δήμος Κω στην καθημερινότητα της διαχείρισης σημαίνει ότι απεμπολεί τον ρυθμιστικό και παρεμβατικό του ρόλο και σηματοδοτεί την επιστροφή του στον συντηρητισμό της προ του 1982 εποχής. Επιστροφή στον καθαρά διαχειριστικό και γι αυτό περιθωριακό χαρακτήρα του!. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της δημοτικής αρχής να ‘’αναλάβουν τον ευπρεπισμό των κοινόχρηστων χώρων επιφανείς επιχειρηματίες’’ και να αναλάβει η fraport τον κύκλο της Αντιμάχειας (αρμοδιότητας της περιφέρειας, ‘όπου βεβαίως και εκεί επικρατούν οι ίδιες αντιλήψεις πολιτικής), αντί να βάλει μπροστά μια πολιτική διεκδίκησης και κατάκτησης του διευθύνοντα ρόλου του στα τοπικά ζητήματα!.
Δ. Κάνουμε στατιστική επεξεργασία των ΠΕΕ από το 2011 μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τε έργα από ίδιους πόρους και την συνεχίζουμε. Η επεξεργασία αποδεικνύει ότι ο μέσος βαθμός υλοποίησης των ΠΕΕ τα χρόνια 2011-19 είναι της τάξεως του 25-35% που όμως αυξάνεται κάθε προεκλογική περίοδο στο 40%. Αυτό είναι η φέρουσα ικανότητα του Δημου που σημαίνει ετήσια έργα όχι 14 εκ. αλλά το πολύ 6 εκ. Αυτό είναι πολιτικό διαχειριστικό ζήτημα που δεν το παραδεχόμαστε και δεν το αντιμετωπίζουμε!
Γνωρίζουμε ότι προτάθηκαν προγράμματα (ένα από αυτά έχουν δημιουργήσει ο Α. Καλούδης και συνεργάτες) που να μπορεί ο Δήμος, οι υπηρεσίες του, οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πολίτες να βλέπουν στην οθόνη των υπολογιστών τους σε πραγματικό χρόνο (real time), την πορεία κάθε δημοτικού έργου! να έχουν μια αντικειμενική εικόνα του συνόλου των δημοτικών έργων πιστοποιώντας ταυτόχρονα τον βαθμό υλοποίησης τους! Αυτή είναι η εποχή μας! αλλά ΚΡΙΘΗΚΕ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟ! Προφανώς γιατί βολεύει η θολούρα! Να αποφεύγεις την έκθεση σου σε ανεξέλικτους κινδύνους της ανοικτής πληροφορίας που προσφέρει η τεχνολογία!
Ε. Από την φετινή παρουσίαση του προϋπολογισμού έλειπαν τα διαγράμματα και οι αριθμητικοί συντελεστές-δείκτες των οικονομικών μεγεθών του, αλλά και οι απαντήσεις του στα ερωτήματα των συμβούλων. Η απουσία του Νίκου Φερρου . Για χρόνια τον παρακαλούσαμε να εκδώσουμε το αρχείο του σε μια έκδοση που θα πιστοποιούσε την διαχρονική πορεία των δημοτικών οικονομικών από το 1980 μέχρι σήμερα. ‘’όταν βγω στην σύνταξη’’ μας έλεγε. Προφανώς από υπαλληλική ευσυνειδησία για να μην εκθέσει τους έκαστου πολιτικούς του προϊσταμένους. .
Ν. Μυλωνάς