arxiki selida

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Λαϊκή Συσπείρωση στο 2 Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου

Νοέμβριος 11, 2013 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Ένα συνέδριο μπορεί να έχει διαφορετικές χρησιμότητες και αποτελέσματα.
Μπορεί  εύκολα να αξιοποιηθεί για επικοινωνιακούς λόγους και εύκολα να προστεθεί σε ένα απολογισμό ως έργο
Πόσο μάλλον όταν οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνουν οι πολιτικοί συσχετισμοί της  χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης  δυσκολεύουν πολύ και εμποδίζουν έστω  και  αναιμική ανάπτυξη ακόμη και για τους  υποστηριχτές τους.


Η επίκληση εύηχων λέξεων και φράσεων για «οικονομική ανάπτυξη, ισόρροπη, κοινωνικά δίκαιη, βιώσιμη», για «βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους, εξισορρόπηση στην κατανομή των πόρων και των ωφελειών από την ανάπτυξη», είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησής τους. Πρόκειται για ιδεολογική προπαγάνδα που στοχεύει στην πιο εύκολη αποδοχή από τα λαϊκά στρώματα, των φιλομονοπωλιακών αντιλαϊκών επιλογών
Η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετέχει σε αυτό το συνέδριο του Δήμου  αξιοποιώντας τη δυνατότητα παρέμβασης για δημοσιοποίηση για άλλη μια φορά της θέσης μας ,θέση τελείως διαφορετική ,για την ανάπτυξη και το τουρισμό.


Η «ανάπτυξη» δεν είναι κάτι ουδέτερο. Καθορίζεται από το ποιος ελέγχει την εξουσία, ποιο είναι το αποτέλεσμά της και ποιος ωφελείται.
Κινητήριος μοχλός της «ανάπτυξης», «ατμομηχανή» της οικονομίας, «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Με τέτοιους χαρακτηρισμούς αναφέρεστε  στον κλάδο του Τουρισμού, ενώ ξεκίνησαν  οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη επόμενη τουριστική κίνηση και τα έσοδα από αυτήν.


Οι εισπράξεις για τα αφεντικά του τουρισμού έφτασαν τα 5,7 δις ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2013  αυξημένες κατά 15,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012. Η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 12,9% και 8,68 εκ άτομα επισκέφτηκαν αυτό το διάστημα την Ελλάδα .


Στη Κω το ποσοστό αύξησης ήταν θεαματικό. Αναφέρθηκαν και οι προηγούμενοι.
Στις συνθήκες της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, "ξεγυμνώθηκε" ο ταξικός μύθος ότι ο τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα τη "βαριά βιομηχανία".
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ  του α εξαμήνου  του 2013 και του α εξαμήνου του 2012 οι απασχολούμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 5,5% δηλ από 266,7 χιλ.σε 252,1 χιλ.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι αναγκασμένοι να βγάζουν μια σεζόν στη σκληρή εκμετάλλευση κι άλλη μια στην ανεργία και χωρίς ειδόδημα. Γιατί, πίσω από την κραυγαλέα πολυτέλεια και τη χλιδή στα μεγάλα ξενοδοχεία, κυριαρχούν η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, η εντατικοποίηση, η εξουθένωση, η φθορά της υγείας. Κρύβεται μια από τις πιο βάρβαρες μορφές εκμετάλλευσης, αυτή των νέων ανθρώπων που τα όνειρά τους, οι σπουδές τους, τσαλακώνονται όταν με το «μανδύα» της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης δουλεύουν σαν τα «σκυλιά» για μισό κομμάτι ψωμί, ανασφάλιστοι ή με εισιτήρια εισόδου στην αγορά και πληρωμή λιγότερα από 500 ευρώ.


Παράλληλα, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν πανάκριβη πολυτέλεια. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους μπορούν να βλέπουν τα τουριστικά καταλύματα, παραλίες και όμορφα μέρη μόνο μέσα από τα δελτία των ειδήσεων. Ενδεικτική είναι πρόσφατη έρευνα από την οποία προκύπτει ότι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν μετά βίας τέσσερις ολόκληρες μέρες διακοπές!
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την  άρση των όποιων περιορισμών υπάρχουν για τη δημιουργία οργανωμένων τουριστικών ζωνών, μαρινών, και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.Μάλιστα δεν διστάσατε να καταστρέψετε και περιοχές ιδιαίτερου κάλους και αρχαιολογικής σημασίας όπως στο Ζηνί της Κεφάλου.Ο σεβασμός στο περιβάλλον που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό  δεν επιβεβαιώνεται από τις παρεμβάσεις που κάνατε ή που δεν κάνετε ως Αρχή π.χ. παρεμβάσεις στα θερμά ,στη Ζιά η έλλειψη πυροπροστασίας,αντιπλημμυρικών έργων, αντισεισμικής θωράκισης.
Ιδιαίτερα ευνοούνται οι σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, ο επιλεκτικός τουρισμός που παρέχουν διαφοροποιημένες τουριστικές υπηρεσίες.


O  τουρισμός ως άλλη μια δραστηριότητα του κεφαλαίου συντελεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και αλλαγή χρήσης της γης, στην εκμετάλλευση των δασών και των θαλασσών, (τα τελευταία χρόνια ας πούμε «πουλάει» πολύ το by the sea δηλ μονάδες κυριολεκτικά κτισμένες στον αφρό του κύματος.Ταξιδεύοντας κανείς προς Νίσυρο ή Ρόδο ,«θαυμάζει» τις τεράστιες μονάδες που χτίστηκαν στις αμμουδιές του τόπου μας .Οι μονάδες αυτές κτίστηκαν και με τις ευλογίες των Δημοτικών παρατάξεων οι οποίες στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης και της απασχόλησης δεν εμπόδισαν αλλά σε περιπτώσεις αδειοδότησαν το κτίσιμο και γιγάντωμά τους) Εμπορευματοποιείται  η πολιτιστική δραστηριότητα και κληρονομιά αφού αυτές επικαλούνται ως θεάματα και όχι ως δραστηριότητες για την ψυχαγωγία και την διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Υπάρχουν ακόμη και υπηρεσίες Υγείας που σχετίζονται με τον τουρισμό (ιαματικά νερά κ.ά.) που εμπορευματοποιούνται και γίνονται απαγορευτικές για όσους τις έχουν ανάγκη. Η στόχευση της Δημοτικής Αρχής για την εκμετάλλευση του ΚΥ Αντιμάχειας με επιχειρήματα ότι μπορεί να βγάλει τα έξοδα του από το εισιτήριο που θα επιβάλει στους τουρίστες είναι χαρακτηριστικό.


Το all inclusive στο οποίο καθυστερημένα και μάλλον για λόγους εντυπωσιασμού αναφέρεστε  είναι προστατευμένο από την Ε.Ε με την Συνθήκη Μααστριχτ,άρα η απαγόρευσή του απαιτεί ρήξη και ανατροπή.
Η Δημοτική Αρχή όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις είναι υποστηριχτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,εφαρμόζουν τις οδηγίες της και τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης που αποτελεί μέλος της.
Θα έπρεπε να έρθετε σε ευθεία ρήξη με τους συνεργάτες-μεγαλοξενοδόχους  που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο και σεις τους χρειάζεστε για να προχωρήσετε τα  διάφορα προγράμματα «ΣΔΙΤ».
Προς χάριν αυτών των πολύτιμων για τη πολιτική σας συνεργατών δεν αντιδράτε για την ταλαιπωρία των επισκεπτών όταν αλλού έχουν κλείσει κατάλυμα και αλλού βρίσκονται λόγω των overbookings (υπερκάλυψη κρατήσεων),την ταλαιπωρία που υφίστανται από νόσους που δημιουργούνται λόγω κακής συντήρησης υποδομών ξεν/χείων ή κακής ποιότητας προσφερόμενων ειδών(π.χ σαλμονέλες ή νόσο των Λεγεωνάριων, γαστρεντερίτιδες) όταν σκοτώνονται σε ακατάλληλους και σκοτεινούς δρόμους ,όταν σε συνθήκες καύσωνα ή βροχής φτιάχνουν ουρές αναμονής σε αεροδρόμια γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι να εξυπηρετήσουν,όταν το Νοσοκομείο του τόπου που επισκέπτονται δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες,που στη περιοχή Ηρακλειδών περιοχή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα και περισσότερα ξενοδοχεία το νερό δεν είναι πόσιμο.


Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει τη θέση μας  ότι τα όποια μέτρα προωθείτε  αφορούν στον τουρισμό ως πεδίο δράσης των μονοπωλίων για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους.
Η άναρχη και ανισόμετρη ανάπτυξη του τουρισμού ,η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου,αφήνει χρόνο με τον χρόνο όλο λιγότερο έδαφος  για  να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου συμπαρασύροντας και τους εργαζόμενους σε αυτές.


Ο μεγάλος και βαρύς δανεισμός που συνεπάγεται μια τουριστική επένδυση που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μετά από κυβερνητικές-αυτοδιοικητικές  παραινέσεις πνίγει τους μικρούς ιδιοκτήτες σε χρέη και απαιτήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν (οφείλουμε να θυμηθούμε τον ρόλο των δημοτικών παρατάξεων στο παρελθόν όταν σωρηδόν  καλούταν ο πληθυσμός να εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα την μεταποίηση και να στραφεί στον τουρισμό που φέρνει εύκολο και πολύ χρήμα) Οι όποιες  διευκολύνσεις του τραπεζικού κεφαλαίου  σήμερα κατευθύνονται μόνο στη  μεγάλη ξενοδοχεία και  πρακτόρευση (ξεκινώντας από μεταφορά αέρος –θαλάσσης και ξηράς) επειδή το πολιτικό σύστημα δουλεύει για την κερδοφορία τους.


Η καπιταλιστική κρίση  αξιοποιείται σαφώς για να αναπληρωθούν και προηγούμενα «σπασμένα» για τους μεγαλοξενοδόχους.
Οι «μεγάλοι» απολαμβάνουν όλα αυτά τα χρόνια επιδοτήσεις,είτε με την μορφή της απλήρωτης εργασίας(προγράμματα ΟΑΕΔ για επαναπρόσληψη ή μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές,χαμηλή φορολόγηση ,εκμετάλλευση υπηρεσιών όπως ενέργεια και νερό σε χαμηλές τιμές που μένουν και απλήρωτες )είτε με κατευθείαν δωρεάν δημόσιου χρήματος όπως π.χ το Club Med στην Κέφαλο με την επιδότηση των 12,5εκ ευρώ αφού διευκολύνθηκε με αποφάσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου για τη χρήση γης και φυσικά είχε απολύσει όλο το προσωπικό.
Στον αντίποδα της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, η πολιτική θέση της  Λαϊκής Συσπείρωσης  με την αντίληψή της  βασιζόμενη  στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση  ο τουρισμός αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, είναι ένα καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Η εμπορευματοποίηση, όμως, του τουρισμού υπονομεύει αυτό το δικαίωμα, θυσιάζοντάς το στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου


Η τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να διασφαλίζει την κάλυψη των προαναφερόμενων αναγκών και να στοχεύει:
Στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας, στην ισορροπία με τη φύση.
Στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με τη βιομηχανική - αγροτική παραγωγή, τις αναγκαίες υποδομές (ενεργειακές, ύδρευσης κ.λπ.).
Στην πλήρη - σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους. Στη κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης  στα 55 για γυναίκες 60 για άνδρες , κατά 5 χρόνια μειωμένα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα από σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης Δημόσιο και Καθολικό.Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου


Στην  ανάπτυξη του κοινωνικού λαϊκού τουρισμού, των δωρεάν διακοπών για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους ανέργους
Στην ένταξη των σχολικών εκδρομών στο μαθητικό πρόγραμμα να είναι δημόσιες και δωρεάν,μέτρο που θα βοηθήσει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Να μειωθούν στο 50% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Να δίνονται δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μικρά παιδιά και για τους νέους που δεν εργάζονται (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές), με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πάσο. 


Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, διαφορετική τιμολογιακή πολιτική (αυξημένη) για παροχές νερού-αποχέτευσης -ενέργειας στα μεγάλα συγκροτήματα με αυστηρές ποινές για καθυστερήσεις πληρωμών
Κατάργηση του «Αll inclusive» που χρησιμοποιείται από τους μεγαλοξενοδόχους για την αύξηση της κερδοφορίας και της δύναμής τους ενάντια στους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες.
Αυτά τα αιτήματα καλούμε τον λαό της Κω να αποδεχτεί και να παλέψει γιατί αυτά μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες και τα όνειρά του.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου Κω και τα κόμματα που τις υποστηρίζουν, δεν μπορούν αυτά ούτε να τα υπερασπιστούν ούτε καν να τα υποσχεθούν γιατί η εξάρτησή τους από τη πολιτική καθοδήγηση του κεφαλαίου είναι δεσμευτική.


Τα  κόμματα σας οι παρατάξεις σας και η προσωπική σας στήριξη και ψήφιση μέτρων είτε στο Κοινοβούλιο είτε στα Δημοτικά Συμβούλια είναι υπεύθυνα για τις αρνητικές εξελίξεις  στις ζωές της πλειοψηφίας του λαού.
Ο μόνος δρομος που αξίζει ο λαός να ακολουθήσει είναι ο δύσκολος δρόμος της πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που φαγε τα ψωμιά του.
Ο μόνος νικηφόρος δρόμος που οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο αφού θα του εξασφαλίσουν τη πολυπόθητη λαϊκή ανάπτυξη που δυστυχώς δεν «χωρά» μέσα σε αυτήν την αίθουσα.

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot