1. Απρίλης 2002: ξεκίνημα της Συμπαράταξης Ελπίδας. Ξενοδοχείο Κως. Πρώτη εκδήλωση. Η τότε εισήγηση δίνει το πολιτικό στίγμα της κίνησης. ‘’
….Το νησί μας ζει χρόνια ‘’ανάπτυξης’’ δηλαδή μιας περιόδου συνεχούς διεύρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας με κύριο στοιχείο την επιχειρηματική δράση στον τουρισμό εντατικών και εκτατικών μορφών. Αυτές εμπεριέχουν πιέσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στα τοπικά και κεντρικά πολιτικά όργανα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες που στις αρχές και στα μέσα του 20ου αιώνα περνούσε μια παρόμοια κατάσταση πυρετώδους ανάπτυξης, ο Τζών Ντιούι, (μεγάλη μορφή της αμερικανικής διανόησης) σχολίασε: «Η κυβέρνηση είναι η σκιά που ρίχνουν οι επιχειρήσεις πάνω στην κοινωνία». Οι πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου στις τοπικές πολιτικές ηγεσίες είναι δεδομένες και κυρίαρχες. Και είναι επικίνδυνο για τον τόπο μας ν’ αγνοούμε την υπαρκτή αυτή κατάσταση ή να την παρακάμπτουμε γιατί μπορεί να έχουμε αριθμητική ανάπτυξη και αντίστοιχα κοινωνική και περιβαλλοντική φτώχεια που με μαθηματική ακρίβεια θα μετατρέψει το νησί μας παράδεισο φθηνών τουριστικών υπηρεσιών, κατά το Μεξικανικό παράδειγμα! Οι επενδύσεις απαιτούν κερδοφορία. Το κέρδος σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον επιτυγχάνεται με την συμπίεση του εργατικού κόστους. Η συνεχής ανάγκη εξοπλισμού των επιχειρήσεων με νέες τεχνολογίες, οδηγεί σε συνεχή αύξηση του κόστους λειτουργίας τους. Στο γενικευμένο ανταγωνιστικό κλίμα διατήρησης ή μείωσης των τιμών προϊόντων, οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να συμπιέσουν το εργατικό κόστος για να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαία η αύξηση των ωρών εργασίας, η κατάργηση των αργιών του Σαββατοκύριακου, οι διπλές δουλειές και οι διπλές βάρδιες και η απασχόληση άνδρα, γυναίκας και παιδιών. Στηρίζεται ακριβώς στην πίεση της εργοδοσίας. Αυτά τα κεντρικά στοιχεία της τοπικής οικονομίας μας οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα για μια πολιτική που δεν έχει στόχο να λέει όμορφα λόγια. Θυμηθείτε: «Μια καλύτερη πόλη μας αξίζει» που θα μπορούσε να ήταν διαφημιστικό σλόγκαν επιχείρησης λουλουδιών!
Κύρια ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης στις τοπικές εκλογές θα προσπαθήσουμε να είναι:
α) Ο χαρακτήρας της Δημοτικής Αρχής την συγκεκριμένη περίοδο.
β) Οι περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις της ανάπτυξης ή ορθότερα της χωρίς αρχές και κόκκινες γραμμές συνεχούς επέκτασης της παραγωγικής δραστηριότητας.
γ) Η αντιμετώπιση της επιχειρηματικής επιθετικής πολιτικής και ο κίνδυνος μετατροπής του Δήμου σε εξάρτημα επιχειρηματικών συμφερόντων.
δ) Ο καθορισμός ποιοτικών προτεραιοτήτων για τους πολίτες και την κοινωνία
ε) Οι κοινωνικές ανισότητες και
στ) το ξεπέρασμα των Δημοτικών πελατειακών σχέσεων.
---Δώδεκα χρόνια αυτόνομης παρουσίας, συνεχούς πολιτικής δουλειάς, ετήσιες συνελεύσεις, εκλεγμένα όργανα, εβδομαδιαία γραμματεία, θεματικές εκδηλώσεις, δημόσιες παρεμβάσεις, κλπ. κλπ.
2. 24 Απρίλη 2014: ανακοίνωση μη καθόδου στις εκλογές
Η οικονομική και πολιτική περίοδος για την χώρα και τον δήμο μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η επομένη 5-ετια της δημοτικής διαχείρισης πολύ κρίσιμη. Γι αυτό απαιτούνται πολιτικές συγκλίσεις τοπικών πολιτικών δυνάμεων γύρω από συγκεκριμένους δημοτικούς στόχους αλλαγών με την διαμόρφωση ισχυρών εκλογικών συνδυασμών για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αντί αυτών έχουμε πολυδιάσπαση και επιφανειακές πολιτικές προσεγγίσεις.
Α. Η παράταξη μας επεδίωξε τον πολιτικό διάλογο και την σύγκλιση με προγραμματικούς όρους στην βάση της ισοτιμίας διακριτών πολιτικών συλλογικοτήτων αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.
Β. Έχοντας προβάλει υψηλής τοπικής σημασίας πολιτικά ζητήματα: σχέση υποτέλειας της δημοτικής αρχής έναντι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορία στην υπερεκμετάλλευση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, απουσία διαφάνειας και ισονομίας στην δημοτική διαχείριση, επιθυμούμε ένα καλύτερο επίπεδο συγκρότησης για την εκλογική αναμέτρηση, αποφεύγοντας την επανάληψη των προηγούμενων ισχνών εκλογικών μας προσπαθειών δίνοντας την εντύπωση στους δημότες μιας ανεξήγητης αγωνιστικής επιμονής μας για …στενοπαραταξιακή υπαρξιακή πολιτική επιβεβαίωση.
Γ. Μετά από όσα έγιναν το τελευταίο προεκλογικό διάστημα κρίνουμε πολιτικά και κοινωνικά χρήσιμο να μην καταθέσουμε εκλογικό συνδυασμό και αντί αυτού καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας να ενταχθούν κατά την κρίση τους σε οποίο από τους συνδυασμούς τους εκφράζει, έχοντας κατά νουν το Πλατωνική παρακαταθήκη ΄΄τον μη μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλά αχρείον είναι νομίζομεν’’
---Πολιτική προσωπική εκτίμηση: η Σ.Ε ήταν το …πρώτο πολιτικό θύμα του ισχυρού πια κομματικά ΣΥΡΙΖΑ του 2014. Ο τοπικός βουλευτής έβαλε θέμα από το καλοκαίρι του 2012. Η εκτέλεση με …δημοκρατικές διαδικασίες έγινε το 2014 εντός της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Κομματισμός, παραγοντισμός, κυβερνητισμός (…αριστερός και ανανεωτικός!).
Δεν τα καταφέραμε!
Η ζωή συνεχίζεται και χωρίς εμάς!
Όπως και η πολιτική!
Τα πολιτικά προτάγματα αλλαγής όμως παραμένουν!
Ν. Μυλωνάς