Ανοδικά κινείται η αγορά των μη συνταγοραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς από 183 εκατ. ευρώ το 2018, οι πωλήσεις έφτασαν στα 332 εκατ. φέτος.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΙΟΒΕ "Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023", με τη συνεργασία του ΣΦΕΕ, το 2022 οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ έφτασαν τα 288 εκατ. και πέρσι τα 319 εκατ.
Πρόκειται για φάρμακα που μπορούν να διατεθούν χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή και έχουν από το 2017 ελεύθερη διακύμανση τιμής από τις παρασκευάστριες εταιρείες. Τα ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνουν κυρίως σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση κοινών και ήπιων παθήσεων, όπως πονοκέφαλοι, κρυολογήματα, πόνους, αλλεργίες και ήπια γαστρεντερικά προβλήματα.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας. Παράλληλα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500 χιλιάδες επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων.
Την ίδια ώρα η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% CAGR τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου του ΕΦΕΧ είχε επίσης αναφερθεί πως για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP.
Επίσης πως η μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού σκευασμάτων από την λίστα των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα, στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και 563 εκατομμύρια στην ελληνική οικονομία κάθε χρόνο.
Της Βίκυς Κουλριμπίνη../capital.gr