Λάθη επί λαθών, ακόμα και στα τετραγωνικά του σπιτιού, αρκούν για να εκτινάξουν τον ΕΝΦΙΑ στα ύψη και να προκαλέσουν πολλαπλά ηλεκτροσόκ στους απρόσεκτους φορολογούμενους.
Oσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη τους, υποβάλλοντας τροποποιητική Ε9 και μάλιστα χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Ποια είναι τα συνηθέστερα σφάλματα στην συμπλήρωση του Ε9, που στοιχίζουν; Μια προσεκτική ματιά στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορεί να αποκαλύψει τη... ρίζα του κακού:
1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1
Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».
Εάν δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν θα έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2019 και απαιτείται διορθωτική δήλωση Ε9. Εκεί θα συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος στις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακό ρεύμα).
2. Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια: αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αυτό δεν ισχύει όμως αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη κλπ. Θα πρέπει όμως ο ιδιοκτήτης να έχει συμπληρώσει και μια από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχική δήλωση που εχει εκκαθαριστεί, αλλιώς πρέπει να υποβάλει τροποποιητική.
3. Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα: αν δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, οι φορολογούμενοι πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και δεν επιμερίζεται όπως κανονικά θα γινόταν, με βάση την ηλικία. Και επιπλέον, αν ξέχασαν να αναγράψουν την ηλικία του επικαρπωτή, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.
4. Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας: σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί πχ 50%-50% ή 60%-30%-10% κλπ. Έτσι πληρώνουν όλοι 100% ΕΝΦΙΑ και αυτό διορθώνεται με τροποποιητική δήλωση.
5. Λάθη στην καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται πολλαπλάσια αξία (που αντιστοιχεί σε κύριους χώρους ή σε διαμέρισμα 6ου ορόφου αντίστοιχα) για τον τελικό ΕΝΦΙΑ
Προσοχή! Εάν από την εκκαθάριση της τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/anoixe-efarmogi-gia-diorthosi-lathon-gia-ton-enfia