Αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής παρατηρείται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Aλλωστε, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι αύξησε τον τζίρο του κατά 6,8% την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen IQ, κατέγραψε απώλειες σε όγκο πωλήσεων, γεγονός που αποδίδεται στις πληθωριστικές πιέσεις που επικράτησαν στην αγορά.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ποσοστό έως 18% έγιναν τον πρώτο μήνα του έτους σε απορρυπαντικά και καλλυντικά, ενώ περιορισμένες είναι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, με τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων να καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά.
Τα τιμολόγια που έχουν αποστείλει οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ για τον μήνα Ιανουάριο προβλέπουν αυξήσεις από 10%-18% στα απορρυπαντικά και από 3%-12% στα καλλυντικά. Για παράδειγμα, απορρυπαντικό πιάτων (400 ml), που τον περασμένο Αύγουστο κόστιζε 2,01 ευρώ και τον Οκτώβριο 2,34 ευρώ, τώρα πωλείται στα ράφια έναντι 2,61 ευρώ. Μικρότερες είναι οι ανατιμήσεις σε είδη μπαζάρ (8%), σε προϊόντα απώθησης εντόμων (6%-8%) και στα μωρομάντιλα (6%-8%).
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, εταιρία που εμπορεύεται γνωστή μάρκα αλείμματος τυριού έχει αποστείλει νέο τιμοκατάλογο στα σούπερ μάρκετ με αύξηση της τάξεως του 18%, με την τιμή του να ανέρχεται πλέον στα 2,34 ευρώ (συσκευασία 200 γραμμαρίων). Παράλληλα, κατά 6% ανατιμήθηκε η φέτα γνωστής εταιρίας (400 γραμμ.), με την τιμή της να διαμορφώνεται πλέον στα 5,89 ευρώ από 5,58 ευρώ τον Αύγουστο του 2022. Μονοψήφιες αυξήσεις τιμών καταγράφονται επίσης σε γνωστά γιαούρτια (3%-5,5%) και στα κασέρια (7,5%).
Τις μεγαλύτερες πάντως ανατιμήσεις στα τρόφιμα, με βάση τους τιμοκαταλόγους προμηθευτών, παρουσιάζουν τα πατατάκια (11%-20%), τα δημητριακά (4%-20%) και οι μαρμελάδες (12,5%).
Και στα ποτά όμως καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, με το ουίσκι να πωλείται από 6% έως και 20% ακριβότερο, ενώ ανατιμημένα έως και 12% είναι τον Ιανουάριο και το νερό μίας εκ των ισχυρότερων εταιριών του κλάδου.
Οι αυξήσεις του Ιανουαρίου
ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗΣ
Απορρυπαντικά 10%-18%
Καλλυντικά 3%-12%
Είδη μπαζάρ 8%
Εντομοαπωθητικά 6%-8%
Μωρομάντιλα 6%-8%
Ψωμί τοστ και μπισκότα 4%-8%
Αλειμμα τυριού 18%
Πατατάκια 11%-20%
Δημητριακά 4%-20%
Γιαούρτι 3%-5,5%
Κασέρι 7,5%
Φέτα 6%
Μαρμελάδα 12,5%
Ουίσκι 6%-20%
Εμφιαλωμένο νερό 6%-12%
Έρχονται νέες ανατιμήσεις
Σφυροκοπούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα απανωτά κύματα ακρίβειας στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να εντείνουν το «κυνήγι» της χαμηλότερης τιμής σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία και λαϊκές.
Εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τον Ιανουάριο θα εξακολουθήσει να «τρέχει» με υψηλότερο ρυθμό συγκριτικά με εκείνον του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (σ.σ. τον Δεκέμβριο ήταν στο +15,5%, όταν ο ΔΤΚ ήταν στο 7,2%, δηλαδή υπερδιπλάσιος), με τους ευάλωτους και τους έχοντες μεσαία εισοδήματα να περιμένουν το βοήθημα του Market Pass (κάρτα αγορών), προκειμένου να μειώσουν κάπως τις αβάσταχτες επιβαρύνσεις.
Κι ενώ η κατάσταση είναι ήδη πολύ δύσκολη, με το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις να μην μπορούν να αποτελέσουν τον «κυματοθραύστη» στην ακρίβεια, νέες ανατιμήσεις έρχονται σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, οι πρώτες αυξήσεις θα περάσουν σταδιακά στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ στις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε» και τα προϊόντα που πωλούνται στα πρατήρια άρτου και στα κρεοπωλεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 400 βασικά αγαθά θα γίνουν ακόμη πιο ακριβά τις επόμενες εβδομάδες για πολλά νοικοκυριά.
Εκτιμάται ότι η τιμή στα ζυμαρικά θα ανέβει έως και 20%, στα τυροκομικά είδη έως και 18%, στο ψωμί και στα δημητριακά έως 15%, στο ελαιόλαδο και στις βρεφικές κρέμες έως 11%, ενώ στα προϊόντα καθαρισμού και στα απορρυπαντικά έως 20%. Κι όλα αυτά την ώρα που το περιεχόμενο στις συσκευασίες μειώνεται.
Ακριβαίνουν και τα φθηνά
Η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για τα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label) αποτυπώνει γλαφυρά την προσπάθεια μερίδας των καταναλωτών να τα βγάλουν πέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα καλάθι 60 βασικών προϊόντων τον Δεκέμβριο κόστιζε 137,52 ευρώ, όταν το αντίστοιχο καλάθι με 60 επώνυμα προϊόντα κόστιζε 197,80 ευρώ, δηλαδή άνω του 30% ακριβότερα.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI, τα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ακριβαίνουν περισσότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα επώνυμα προϊόντα.
Ειδικότερα, το καλάθι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχει ανατιμηθεί κατά 11%, ενώ κατά 7,6% έχει ανατιμηθεί το καλάθι των επωνύμων. Οι πωλήσεις σε αξία έχουν αυξηθεί 16,8% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όταν στα επώνυμα έχουν ανέβει κατά 5%.
Σημειώνεται ότι και σε επίπεδο τεμαχίων τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν υψηλότερες επιδόσεις, καθώς είναι τα μόνο που εμφανίζουν ανάπτυξη, του «καλαθιού του νοικοκυριού» βοηθούντος.
Εν τω μεταξύ, από τις αρχές Φεβρουαρίου το «καλάθι του νοικοκυριού» θα «γεμίσει» με λίγα παραπάνω επώνυμα προϊόντα τα οποία στόχος είναι να έχουν χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν δηλαδή λανσαρίστηκε το μέτρο.
Συγκεκριμένα τα επώνυμα θα προέλθουν από 6 κατηγορίες και όχι τις 51 που συμμετέχουν στο «καλάθι». Πρόκειται για το ρύζι, τα όσπρια, τον καφέ (κατά βάση ο στιγμιαίος), τα μακαρόνια, το αλεύρι και κατά πάσα πιθανότητα το γάλα.