arxiki selida

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Εισήγηση Δύναμης Αλλαγής για Απολογισμό 2012 Δήμου Κω

Ιανουάριος 24, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Θα ξεκινήσω την εισήγησή μου με 2-3 παρατηρήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση και παρουσίαση του Απολογισμού του 2012 από την Δημοτική Αρχή.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δείχνει από την μία την αδυναμία σας να διοικήσετε έναν σύγχρονο Δήμο, αλλά και την προσπάθειά σας ταυτόχρονα να αποσιωπήσετε και να κρύψετε την πραγματική εικόνα του Δήμου όπως εσείς ως Δημοτική Αρχή έχετε διαμορφώσει τα τελευταία 3 χρόνια.

Εξηγούμε: Ήδη από το 2008, ο Τότε αντιδήμαρχος οικονομικών κος Φουντωτός, εκτός από τους εξάμηνους δημόσιους απολογισμούς έργων (τον Δικό σας όπως υποχρεούστε ακόμα τον αναμένουμε) παρουσιάζονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο ένας πλήρης οικονομικός απολογισμός με οικονομικούς και στατιστικούς δείκτες ώστε όλοι οι σύμβουλοι να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης του Δήμου.

Αντ’αυτού, εσείς σήμερα παρουσιάζεται μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και όσοι τυγχάνει να συμμετέχουμε σε αυτήν την επιτροπή είμαστε τυχεροί να έχουμε ακόμα μια απλή λίστα με τα απολογιστικά στοιχεία με πραγματικά μεγάλη δυσκολία ανάγνωσης, χωρίς βέβαια η εισήγηση να συμπεριλαμβάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου, το εισηγητικό σημείωμα του Ορκωτού Λογιστή.

Πραγματικά είναι πια τόσο φανερή η προσπάθεια τόσο του Δημάρχου όσο και των Δημοτικών Συμβούλων που τον στηρίζουν, (όσοι έχουν απομείνει βέβαια), να αποφύγουν τον Δημόσιο Απολογισμό και την κριτική ώστε να μην εκτεθούν με την πολιτική τους γύμνια.

Τα οικονομικά στοιχεία που μας δώσατε είναι το ίδιο αποκαρδιωτικά με την τοπική μας πραγματικότητα. Καταφέρατε να εισπράξετε μόνο το 53% του προϋπολογισμού σας ενώ δεν ξεπεράσατε το 47% των υποχρεώσεων του Δήμου και μάλιστα το ποσοστό αυτό να αντιπροσωπεύει κύρια την διεκπεραίωση των λειτουργικών αναγκών του Δήμου.

Ακόμα και ο πλέον αναπτυξιακός φόρος του τόπου μας, το ΔΗΦΟΔΩ, παρουσιάζει πτώση 18% και αυτό γιατί οι πολίτες και οι επιχειρηματίες του νησιού μας δεν εμπιστεύονται πλέον την διαχείριση των χρημάτων τους στον Δήμο και βέβαια συνέπεια αυτού είναι η ανοιχτή πλέον αμφισβήτηση του φόρου.

Για να σχηματίσουμε όμως μια εικόνα για την τραγικότητα της κατάστασης που παρουσιάζει ο απολογισμός σας, φτάνει να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα:

Κωδικός 3218: ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ

Προϋπολογισμός: € 946.000,00
Βεβαιωθέντα: € 3.107.414,92
Εισπραχθέντα: € 154.793,52!!!


Δηλαδή, αφού βεβαιώσατε τα υπερδιπλάσια, καταφέρατε να εισπράξετε μόλις το 5%!!!

Και αυτό είναι σίγουρο ότι εισπράχθηκε χάριν της ευσυνειδησίας των στελεχών και υπαλλήλων του Δήμου αφού η πολιτική της Δημοτικής Αρχής και οι κατευθύνσεις που δίνει είναι η είσπραξη ψήφων και η δημιουργία εκλογικού πελατολογίου σε βάρος ακόμη και των οικονομικών του Δήμου!

Όμως, αυτό που περιμένει ο κόσμος από την Δημοτική Αρχή από την ημέρα που ανέλαβε, 3 χρόνια τώρα, είναι ο απολογισμός των έργων της ώστε να μπορέσει να κρίνει ο καθένας την αξιοπιστία της και την ταύτιση λόγων και έργων.

Αυτό βέβαια περιμένουμε όλοι μας, περιμένουμε μάλλον μάταια αφού λείπει και από αυτόν τον απολογισμό σας.
Μας λείπει το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το εγχείρημα της με την Κοινωνική Οικονομία.

1,5 εκατομμύριο είχε εγγράψει (αν δεν κάνω λάθος) στον προϋπολογισμό! Πόσα επένδυσε; Τι αποτέλεσμα είχε αυτή η επένδυση; Οι στόχοι επετεύχθησαν ή όλα έμειναν στα χαρτιά και στα οράματα και το μόνο που κατάφερε η Δημοτική Αρχή είναι να βολέψει τους αυλικούς της όπως ανοιχτά πλέον συζητά η τοπική κοινωνία;

Σύμφωνα με τον νόμο περί Κοινωνικής Οικονομίας, είναι υποχρεωτικός ο Δημόσιος Απολογισμός των εταιριών αυτών!
Θα μας απαντήσει η Δημοτική Αρχή πότε θα έχουμε τέτοιο απολογισμό από την συνεργατική της Αίγλης, του Ορφέα, του Χανίου, των Πολεοδόμων κλπ;

Για να μπορέσει επιτέλους και η κοινωνία της Κω να αξιολογήσει αν τα ακίνητα και τα χρήματα που δόθηκαν από την Δημοτική περιουσία έπιασαν τόπο και αν οι εταιρίες αυτές τελικά έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο γιατί τουλάχιστον στους συμπολίτες μας δεν είναι ορατή η οποιαδήποτε προσφορά!!

Αποτέλεσμα όμως αναμένουμε και από τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής (σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες της προεκλογικά) για την παραχώρηση όλων των έργων σε ντόπια συνεργία (ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ήταν το κύριο σύνθημα της προεκλογικά).

Τι βλέπουμε όμως σήμερα; Μία εταιρία να έχει πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού των μεγάλων έργων σε όλο το μήκος της Κω και από την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ελέγξει και να διασφαλίσει την γρήγορη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου της δίνεται η ευκαιρία να στρέψει το βλέμμα της και στις μεγάλες ιδιωτικές εργασίες και να στερήσει από τα ντόπια συνεργεία όχι μόνο τις εργασίες του δήμου αλλά και την μία και μοναδική μεγάλη επένδυση που γίνεται στην Κω αυτή την εποχή, αφού βέβαια ο Δήμαρχος ήρε για το συγκεκριμένο έργο την απαγόρευση δημιουργίας νέων κλινών. Αποκορύφωμα δε, να διαβάσουμε όλοι μας στον τοπικό τύπο για την έρευνα της εταιρίας για καταλύματα ώστε να στεγάσει τους συνεργάτες που θα φέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα αφού πλέον ο κύκλος εργασιών της είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αρχικά υπολόγιζε.!!

Μας λείπει όμως και το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τις μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις!! Τι επένδυσε σε αυτήν την κατεύθυνση; Πόσα επένδυσε και ποιο το αποτέλεσμα;

Γιατί αυτό που γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, είναι ένα ολόκληρο το νησί σε μαρασμό και εγκατάλειψη!
Η απαξίωση τόσο της πόλης όσο και των χωριών, με την αδιαφορία σε θέματα καθαριότητα, σε θέματα συγκοινωνιακής σύνδεσης των ξενοδοχείων με την πόλη και τα χωριά, αλλά και της σύνδεσης των χωριών με το αεροδρόμιο, η απαράδεκτη εικόνα των σκαμμένων δρόμων εν μέσω τουριστικής περιόδου χωρίς τα έργα να τελειώνουν ποτέ, ο τραγικός εμπαιγμός της Δημοτικής Αρχής με την συμφωνία της Ryanair και τον σταδιακό αποκλεισμό της Κω από τις πτήσεις της, έχουν σαν αποτέλεσμα τον μαρασμό και την εξαθλίωση όλων των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Και βέβαια, περιμένουμε από την Δημοτική αρχή να μας απολογηθεί για τις δουλειές στους νέους επιστήμονες, που δεν είδαμε ποτέ και για τα μεγάλα έργα των Φυλακών, των Δικαστηρίων, της Πυροσβεστικής που θα έδιναν μεγάλη οικονομική ώθηση στο νησί μας.
Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν και που χρειάζονται απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή και αντ’αυτού εισπράττουμε την 3ετή της εκκωφαντική σιωπή.

Για την Δύναμη Αλλαγής
Ηλίας Δ. Σιφάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot