Ας προσπαθήσουμε για κατι καλύτερο το 2016

Απρίλιος 07, 2016
jumbo-banner

1. Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν τα χαρακτηριστικά και κρίσιμα σημεία της εμφάνισης της. Τόσο η κοινωνία όσο και οι τοπικές αρχές καθρεπτίζονται στην ποιότητα και την ομορφιά ή την ακαταστασία και την ασχημία αυτών των κρίσιμων σημείων τους που είναι οι κοινόχρηστοι χώροι.
milonas1
2.Εδώ είναι πιο κρίσιμο στοιχείο της διαδικασίας σύγκρισης, εκτίμησης και αξιολόγησης μιας πόλης. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμαρχος Κω, πρίν λίγες μέρες, αισθάνθηκε την ανάγκη (ή την πίεση) να προβάλει και να δεσμευτεί για διαδικασίες βελτίωσης της εμφάνισης και της λειτουργίας των οικιστικών συνόλων όλου του νησιού. Η Κως για ένα λόγο παραπάνω, λόγω της έκθεσης της στην Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά, φορτίζει τους Δημότες και την Δημοτική αρχή με ένα σύνολο υψηλών απαιτήσεων και μεγάλων αλλαγών που πρέπει να γίνουν εν όψει και του καλοκαιριού με διαδικασίες κατεπίγοντος.
milonas2
3. Εδώ και λίγες μέρες η αποδεκατισμένη και αδύναμη πλέον Αρχαιολογική υπηρεσία της Κω σε συνεργασία με την σχολή Αρχιτεκτόνων του Μπάρι της Ιταλίας ξεκίνησε μια προσπάθεια καθαρισμού (και αποτύπωσης) των ανοικτών αρχαιολογικών χώρων γύρω από την πλατεία Ανταγόρα (πλατεία ..του Μαριτινα). Είναι εντυπωσιακή η όλη εμφάνιση του συνόλου δρόμων, πλατείας, αρχαιολογικών ανασκαμμένων χώρων. Περπατήστε στην περιοχή και θα αισθανθείτε αυτή την αύρα ιστορίας και πολιτισμού να σας συναρπάζει. Βέβαια η χωρίς περιορισμούς διέλευση των μηχανοκίνητων, η κοινοτυπία της απλοϊκής εμπορικής τοποθέτηση των ομπρελών και των τραπεζοκαθισματων αλλά ακόμη και η άτυχη χωροθετηση του μικρού συμπλέγματος της πάλης του Ανταγόρα-Ηρακλή στο κέντρο του μεγαλύτερου ανοικτού χώρου της πόλης δεν αίρονται από τις επεμβάσεις που γίνονται. Θα άξιζε μια καλύτερη οργάνωση του χώρου και προ παντός η απαγόρευση ή ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή!
milonas3
4. Το δεύτερο παράδειγμα είναι η παρέμβαση ενός μοναχικού πολίτη στο λιμάνι της πόλης της Κω, της Χώρας, στο λιμάνι που κάποτε το λέγαμε ‘’Μανδράκι’’. Εκεί εδώ και μέρες κάθε απόγευμα τον βλέπουμε να καθαρίζει τις μεγάλες αρτάνες και μαζί με τους συνεδέλφους του να καθαρίζουν και να περιποιούνται τον ελεύθερο χώρο γύρω από το Κάστρο της Νερατζιάς. Να περιποιείται τις μικρές αρτανες διπλα στον ποδηλατοδρομο τοποθετώντας βότσαλα της θάλασσας γύρω από την ρίζα κάθε φυτού!. Αμέσως αναδεικνύεται η έννοια της φροντίδας, της λεπτότητας, του σεβασμού στο χώρο, στην γη, στο πράσινο στους περιπατητές και όλος ο χώρος ακτινοβολεί μια ευπρέπεια κα μια τάξη που …έχουμε χάσει. 
milonas4
5. Η κοινότητα Αντιμαχειας έχει καθιερώσει τον καθαρισμό της παραλίας του Μαστιχαριου σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο και τον ευπρεπισμό της σκάλας με εθελοντική εργασία και ίδια έξοδα. Την επομένη Τέταρτη 13-4-2013 είμαστε όλοι προσκεκλημένοι σε αυτή την εθελοντική δράση. 

Ευχόμαστε φέτος το καλοκαίρι όλο το νησί να ακτινοβολεί καθαριότητα, τάξη, ομορφιά και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους που ζουν, ή περνούν, η κάνουν διακοπές.
Ας το προσπαθήσουμε.

Ν. Μυλωνάς

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot