Οι μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις - Τι αλλάζει, ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Μάιος 25, 2015

Ανατροπές στον εργασιακό τους βίο θα αντιμετωπίσουν μέσα στο καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας των αλλαγών που θα φέρει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν «κλειδώσει» οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως για όσους είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΟΚ και τις τράπεζες.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη, αποτελεί τη βασική αλλαγή που έρχεται και που σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στόχος είναι περάσει το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο να ξεκινήσει ένας γενικότερος διάλογος για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025, ώστε από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Οσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.
Οι θεσμοί όμως ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουν έτοιμο και ψηφισμένο νομοσχέδιο, και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θέλουν να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.

Η πρόταση των θεσμών καταργεί άμεσα όλες τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 15 έτη, ήτοι στα 67 από τα 52 ή στα 55 που μπορούν να αποχωρήσουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ανήλικο τέκνο το 2011 ή το 2012.

Ειδικότερα, για το Δημόσιο, η κρίσιμη παράμετρος είναι η ημερομηνία πρόσληψης. Εδώ διακρίνονται 3 ομάδες ασφαλισμένων οι οποίοι, ανάλογα με το σενάριο των αλλαγών, θίγονται περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου.

Η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα αντικίνητρα θα αφορούν την αύξηση του πέναλτι που είναι 4,5% ή 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης ανάλογα με το ταμείο.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους με αύξηση από 6 ως και 12 μήνες ανά έτος που θα παρέρχεται.
Όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω ετών ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μητέρες ανηλίκων παιδιών, δημοσίους υπαλλήλους που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιους από τους παλιούς εργαζόμενους με ασφάλιση πριν το 1983.

«Μας έχουν γυρίσει πίσω στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ζητούν αύξηση όλων των ορίων στα 62 έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση και στα 67 έτη για όλους από 1/1/2016» είπε μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς.

Αυτό θα σημάνει ότι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους και θα προκληθεί πανικός στα Ταμεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν η κατώτερη σύνταξη να είναι ανάλογη των ετών και των εισφορών και όχι στα 480 ευρώ που είναι σήμερα. Ουσιαστικά απαιτούν την κατάργηση του κατώτατου ορίου και ο κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη ανάλογη των ασφαλιστικών του εισφορών.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot