×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Η λίστα Λαγκάρντ "δίνει" 1 δισ. ευρώ

Ιανουάριος 06, 2014
jumbo-banner

Το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισ. ευρώ αγγίζει, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η φοροδιαφυγή από τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Μετά τους πολύμηνους ελέγχους, τα στελέχη του ΣΔΟΕ είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσουν αποτελέσματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, ήδη έτοιμοι είναι οι πρώτοι 200 φάκελοι ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 200, που ολοκληρώνονται σύντομα. Παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές δεν έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία για το σύνολο των καταθετών, τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τον καταλογισμό φόρων και προστίμων, καθώς και στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Οι υπόλοιποι καταθέτες έχουν ειδοποιηθεί με προσωπικά σημειώματα να εμφανιστούν στο ΣΔΟΕ και να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που είχαν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα.

Από τους 2.062 καταθέτες, φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, οι 1.500 περίπου εμφανίζουν αναντιστοιχίες σε σχέση με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, μόνο 600 καταθέτες "αθωώνονται" από τον έλεγχο. Η καταβολή των φόρων πάντως, έστω και εκ των υστέρων θα αποτελέσει σημαντική "ένεση" για το δημόσιο ταμείο, αφού μόνο οι πρώτες 200 περιπτώσεις αντιστοιχούν σε φοροδιαφυγή ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλογοι της λίστας χρησιμοποιούν όλα τα δυνατά τεχνάσματα προκειμένου να καθυστερήσουν την έρευνα. Όταν λαμβάνουν τα σημειώματα, ζητούν παράταση για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που τους ζητούν οι ελεγκτές, ενώ στη συνέχεια ροκανίζουν και άλλο χρόνο, στέλνοντας στο ΣΔΟΕ οικονομικούς και νομικούς συμβούλους για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες και μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων από το ΣΔΟΕ, όπως έχει συμβεί και στις ήδη περατωμένες έρευνες για τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου και για τους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Κανείς από αυτούς δεν έχει βάλει μέχρι τώρα το χέρι στην τσέπη, αφού οι φάκελοι τους δεν έχουν κριθεί από τις αρμόδιες εφορίες ώστε να οριστικοποιηθούν τα ποσά που θα πληρώσουν. Ακόμη και τότε, όμως, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης, καταβάλλοντας το 50% των χρημάτων.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot