Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο -Ώρες αγωνίας στη Μαριούπολη

Μάρτιος 06, 2022

Για 11η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και τις ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν το Κίεβο και άλλες πόλεις.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με την είδηση ότι οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη και την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, έχοντας ήδη πάρει τον έλεγχο της πόλης Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, η οποία έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς» σύμφωνα με ουκρανικές πηγές ενημέρωσης.

 

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί... Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου
«Στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής η Μαριούπολη»
Η κατάσταση είναι δραματική στη Μαριούπολη, που βρίσκεται «στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής», όπως είπε Ουκρανός κυβερνητικός παράγοντας στο Ukraine-24 TV channel την Κυριακή το πρωί.

Στις πόλεις Akhtyrka και Trostyanets, στη βόρεια περιοχή της Sumy, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τροφοδοσία με νερό, είπε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός σύμβουλος Vadim Denisenko. Πρόσθεσες, πάντως, ότι η νύχτα του Σαββάτου ήταν «σχετικά ήρεμη».

 

«Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη
Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, η ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF). «Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.

«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη», είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν. «Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη», επέμεινε.

 

Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 400.000 κατοίκων, είναι χωρίς ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μετά την επίθεση δέχεται η πόλη. «Χάσαμε την εφεδρική μας παροχή νερού και έτσι είμαστε εντελώς χωρίς νερό αυτήν την στιγμή», είπε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος της πόλης.

«Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα»
Η Ουκρανία προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, Κιέβου.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

 

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια της Χαρκίβ έχουν σκοτωθεί 194 άνθρωποι, ανάμεσά τους 126 άμαχοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

 

«100.000 εθελοντές για την υπεράσπιση του Κιέβου»
Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Χιλιάδες περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν
Την ίδια ώρα στο Ντνίπρο, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν προς τα δυτικά και να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο «το επόμενο Χαρκίβ», η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου. Εκτός από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χαρκίβ και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.

 

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρική κλινική κοντά στο Κίεβο
Την ίδια ώρα, ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο ψυχιατρικής κλινικής στην πόλη Μποροντιάνκα. Εκεί νοσηλεύονται 670 άτομα, δήλωσε ο περιφερειακός Κουλέμπα μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν ξέρουμε πώς να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε ο Κουλέμπα. «Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», είπε. «Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κατάκοιτοι για χρόνια».

https://www.iefimerida.gr/kosmos/polemos-stin-oykrania-ypo-rosiko-elegho-i-poli-mporontianka-konta-sto-kiebo-ores-agonias-sti

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot