Χάος σε όλη την Ευρώπη από τα κύματα προσφύγων

Σεπτέμβριος 01, 2015
Σε τεστ ζωής και θανάτου για την Ευρωπαϊκή Ενωση μετατρέπεται το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στις 14 Σεπτεμβρίου και η μετέπειτα σύνοδος κορυφής, όπως φάνηκε από τις δραματικές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς γύρω από το μεταναστευτικό.

 «Αν αποτύχουμε στο θέμα της μετανάστευσης τότε δεν θα έχουμε την Ευρώπη που θέλουμε», είπε η καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι αν κάποιες χώρες εξακολουθήσουν να αντιδρούν στη δίκαιη κατανομή προσφύγων, τότε θα τεθεί εκ των πραγμάτων ζήτημα με τη Συνθήκη Σένγκεν και την ελεύθερη διακίνηση στην Ε.Ε.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν δίστασε να κατονομάσει τους «καλούς» και τους «κακούς» της Ευρώπης, παραλείποντας ωστόσο να αναφερθεί στην Ολλανδία που με την «απάνθρωπη» συμπεριφορά της εξόργισε ακόμη τον… ΟΗΕ. Ο Σουλτς συμπεριέλαβε την Ελλάδα στα κράτη με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο πεδίο υποδοχής προσφύγων, στην ίδια κατηγορία με Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Μάλτα και Σουηδία. Αντιθέτως, έσταζε φαρμάκι για «τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη, ιδιαίτερα τα βαλτικά κράτη, αλλά και τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Φινλανδία, που λένε «όχι, εμάς το θέμα δεν μας αφορά». 

Σύμφωνα με τον Σουλτς, το κεντρικό θέμα της επόμενης συνόδου κορυφής είναι «σε τι είδους Ενωση θέλουμε να ζούμε- της αλληλεγγύης ή σε μια όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων;». 

Η λύση της μεταναστευτικής κρίσης δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, αφού κανένα κράτος δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο του, υπογράμμισε και ο αρμόδιος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το γαλλικό Καλαί. Ο Ελληνας αξιωματούχος επισκέφθηκε το βασικό κέντρο υποδοχής Ζιλ Φερί, λίγα μέτρα από τη λεγόμενη «ζούγκλα», όπου συνωστίζονται περίπου 4.000 άτομα που θέλουν να περάσουν στη Βρετανία. Εκεί η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να φτιάξει καταυλισμό χωρητικότητας 1.500 ατόμων. 

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων που δέχεται η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε και τη μεγαλύτερη δοκιμασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος από καταβολής του. Πολλές χώρες ή ομάδες χωρών σηκώνουν δικό τους μπαϊράκι, αψηφώντας την «αφομοιωτική» γραμμή της Γερμανίας και των Βρυξελλών. 
Βόμβα στα θεμέλια της κοινής πολιτικής βάζει η υπό διαμόρφωση «τετραμερής συνεννόηση» Σλοβακίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, που απορρίπτουν την κατανομή προσφύγων με ποσόστωση στην ΕΕ.

Σε χθεσινή συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίτσο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα κάλεσε σε ειδική σύσκεψη και τους ηγέτες Πολωνίας - Ουγγαρίας την Παρασκευή ή την Κυριακή για να χαράξουν κοινή γραμμή. 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot